Turguje – pirmieji grybai

Tarp uostamiesčio turgaviečių prekystalius nugulusių vasaros gėrybių – ir pirmieji rudens pranašai grybai.

Braškių derlius baigiasi

Šviežių lietuviškų produktų ieškantys klaipėdiečiai suka ne į prekybos centrą, o į turgų. Čia galima ir pasirinkti, ir pasiderėti. Turgavietės prekystaliai nugulę šviežiomis uogomis ir daržovėmis: čia itin gausu braškių, kvepia žemuogės, vilioja pirmosios mėlynės, nebe naujiena šviežios morkos, žirniai.

Braškes mėgstančius smagurius prekybininkai kviečia naudotis galimybe atsivalgyti už metus, mat derlius eina į pabaigą.

Prieš mėnesį keliolika litų už kilogramą kainavusios uogos šiandien įperkamos kone kiekvienam. Dabar jų kaina turguje svyruoja nuo 3 iki 6 litų už kilogramą.

Prekeivė Lina skundėsi, kad naujos veislės braškes žmonės pirko nenoriai, kadangi jos neįprastai didelės. Niekas netikėjo, kad uogos užaugintos ne kokiame Lenkijos ūkyje, o Klaipėdos rajone.

Mėlynių bus gausu

Prastų, sumaigytų uogų žmonėms ūkininkė net nesiūlo – miestiečiai esą pernelyg išrankūs.

Besibaigiantį braškių derlių keičia kitos uogos – ant prekystalių jau atsirado mėlynių. Uogų kaina svyruoja nuo 5 iki 7 litų už litrą. Gali būti, kad jos greitai atpigs, nes uogautojai teigia, jog šiemet mėlynių bus gausu.

Žemuogės turguje pačios brangiausios – už maždaug 300 gramų talpos indelį šių uogų prašoma 3, o už dvigubai didesnį – 6 litų.

Kol žmonės mėgaujasi saldžiomis uogomis, prekyba medumi – vangi. Pusę litro šviežio, birželio mėnesį sunešto medaus turgavietėje galima įsigyti už 10 litų.

Pirmosios pasirodė voveraitės

Sušilę ir drėgni orai džiugina grybautojus.

Turgavietėje jau galima nusipirkti voveraičių, kurių, pasibaigus vasariškai sausrai, tik gausės.

,,Pagaliau sulaukėm lietaus su perkūnija, dabar prasidės tikras grybų sezonas“, – džiaugėsi prekeivė Irena, kuri gybus, surinktus Šilutės rajone, parduoda po 10 litų už litrą.

Prekeivė Lina puikavosi raudonviršiais, tačiau paklausta, kokia jų kaina, negalėjo atsakyti: ,,Tai pirmieji raudonviršiai, atsitiktinai rasti renkant voveraites. Kiek pasiūlys, už tiek ir parduosiu“.

Pirkėjus vilioja ir šviežios daržovės – burokėliai, ridikai, morkos. Šviežių lietuviškų morkų ryšulėlį siūloma pirkti už 1-2 litus, kilogramą bulvių – už 2 litus. Brangiausi – žirniai. Vidutiniškai jų kaina siekia 7 litus už litrą. Prekeivė Elena, auginanti žirnius Dituvos soduose, tikino, jog priskinti ir atvežti parduoti šių gėrybių pavyks tik kartą, nes žirnių sezonas baigiasi.

Baigiasi: prekeivė Elena iš Dituvos žirnių atveš tik kartą, nes jų derlius eina į pabaigą.

Nugulė: ant prekystalių gausus šviežių daržovių derlius.

Sutriko: prekeivė gundė pirkėjus pirmaisiais raudonviršiais, tačiau nežinojo, kiek už juos paprašyti.

Kristinos Kontrimavičiūtės nuotr.


Šiame straipsnyje: derliusgrybaiuogos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vinculis

Vinculis portretas
vaziuosim grybauti...:)

Domantas

Domantas portretas
Geros naujienos. Belieka tikėtis gero grybų derliaus.
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių