Šventa duona saugo nuo negandų

Uostamiesčio tikintieji, minėdami Šv. Agotos dieną, vakar po mišių rinkosi į firminę "Klaipėdos duonos" parduotuvę, kur buvo dalijami specialiai šiai dienai iškepti duonos kepaliukai.

Iškart po šv. mišių Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios klebonas pašventino per tūkstantį mažų ruginės duonos kepaliukų.

Pasak bendrovės "Klaipėdos duona" reklamos projektų vadovės Dovilės Kvekšaitės, ši socialinė akcija jau tapo tradicija – šventinti duonos kepaliukai tikintiesiems dovanojami jau penktus metus iš eilės.

Šv. Agota laikoma duonos globėja, todėl tikima, kad būtent tą dieną pašventintas duonos gabalėlis visus metus namus saugos nuo gaisro, nelaimingų atsitikimų, ligų, blogų akių nužiūrėjimo.

Pasak D.Kvekšaitės, valgyti šios duonos nevalia – ją sudžiovintą reikia suvynioti į baltą drobulę ir padėti į spintą ar automobilį tam, kad jos stebuklinga galia apsaugotų nuo įvairių negandų.

Senovėje, kilus gaisrui, šventintos duonos gabalėliai būdavo metami į ugnį, tikint, kad ugnis nurims ir nesunaikins namų. Taip pat ji būdavo užkišama po trobos rąstais palubėje, įkišama į namo pamatus. Tokios duonos gabaliuką padėdavo ant krosnies, kad ugnis iš namų neišeitų ir neišplistų.

Motinos, išleisdamos sūnus į kariuomenę, į drabužius įsiūdavo duonos trupinį, tikėdamos, kad taip jie bus apsaugoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių