Sujudo neįgalius vaikus auginančios mamos: nuotolinis mokymas – pragaištis

Paskelbus, kad nuo spalio 26 d. iki lapkričio 8 d. bendrojo ugdymo mokyklos turės dirbti nuotoliniu būdu, sujudo neįgalius vaikus auginančios mamos. Pasak jų, specialiųjų poreikių vaikų ugdymas namuose – praktiškai neįmanomas. Mamos klausia, kodėl į mokyklas galės eiti pradinukai, o neįgaliesiems įstaigų durys bus užvertos?

Pykdo nelygybė

5–12 klasių mokiniams ir pirminio profesinio mokymo įstaigose skelbiama kontaktinio ugdymo pauzė: kaip įprasta, mokiniai vieną savaitę atostogaus, o kitą mokysis nuotoliniu būdu.

"Kreipiuosi daugumos neįgalių vaikučių mamų vardu. Tokių mamų kaip aš tikrai yra daug. Mus neramina ir pykdo nelygybė. Paaiškėjo, kad po rudens atostogų pradinukai eis į mokyklas, o vyresnių klasių moksleiviai tą papildomą savaitę turės praleisti namuose", – kalbėjo klaipėdietė Vaida.

Moters sūnaus mokykloje yra jungtinė lavinamoji klasė, čia mokosi ir pradinukai bei vyresnieji mokiniai.

Tokie vaikai dažniausiai sunkiai pasiduoda ugdymui, pačios mamos nesusitvarkys su užduotimis. Tik specialistai žino, kaip turi vykti ugdymas.

"Vyresnieji turės laiką leisti namuose, o pradinukai eis į mokyklą. Neįgaliems vaikams be galo svarbu jų įprasta rutina. Jie priklauso socialiai pažeidžiamai grupei, ir kalbama ne apie kelis vaikus, o apie tūkstančius neįgaliukų. Kai užklumpa vaikų ligos, mamos dažniausiai lieka vienos. Tačiau joms juk reikia ir dirbti. Kitas dalykas, neįgaliems vaikams būtinas bendravimas su bendraamžiais, lavinimas. Praleidę daugiau laiko namuose, jie tampa pikti, nelaimingi, gali atsidurti psichiatrijos skyriuose. Padėtis yra liūdna. Manau, neturi būti suvaržymų dėl neįgalių vaikų mokymo karantino ar ne karantino metu. Jie nepertraukiamai turėtų lankyti ugdymo įstaigas", – tikino klaipėdietė.

Palikti vienų negalima

Moteris pabrėžė, kad klasėje dažniausiai mokosi keli vaikai.

"Pas mus klasėje – tik septyni vaikai. Atstumų tikrai įmanoma laikytis. Aš pati auginu tris vaikus. Pradinių klasių vaikai, eidami į mokyklą, juk rizikuos užsikrėsti koronavirusu. Tad argumentas, kad nuotolinis mokymas esą apsaugos vaikus nuo ligos, tikrai nėra įtikinamas. Pirmokas sėkmingai gali atnešti užkratą į namus, kur bus vyresnių klasių vaikai", – kalbėjo mama.

Kaip teigė moteris, tokių vaikų ugdymui reikia specialių žinių.

"Tokie vaikai dažniausiai sunkiai pasiduoda ugdymui, pačios mamos nesusitvarkys su užduotimis. Tik specialistai žino, kaip turi vykti ugdymas. Kitas dalykas – tokių vaikų niekada negalime palikti vienų. Kaip mamai eiti į darbą? Kaip išsilaikyti šeimai su trimis vaikais?" – klausė moteris.

Ieškos galimybių

Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Violeta Riaukienė patikino, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos išplatintame pranešime tikrai yra pažymėta, jog išskirtiniais atvejais pačios savivaldybės turi teisę priimti sprendimus dėl susidariusios situacijos.

"Mes tikrai šią problemą svarstysime. Tačiau pirmiausia reikia pasiaiškinti, kaip ugdymo įstaiga yra pasiruošusi viruso plitimo prevencijai. Reikia įvertinti rizikas. Laukia susitikimas su ugdymo įstaigų vadovais, išklausysime siūlymus ir paaiškinimus, kaip įstaigos yra pasiruošusios dirbti, juk pradinukai mokyklas lankys. Savaime suprantama, jog neįgalių vaikų vienų iš viso negalime palikti. Mamoms tai – didžiulė problema. Tačiau mums reikia žinoti, kiek tų mamų yra ir apie kokį vaikų skaičių galima kalbėti", – patikino V. Riaukienė.

Violeta Riaukienė / Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Pasiaiškinus situaciją su ugdymo įstaiga, V. Riaukienė informavo, kad Klaipėdos rajone prie vienos gimnazijos veikiantis specialus skyrius tikrai galės dirbti ne nuotoliniu būdu.

"Ten yra atskiri įėjimai, vaikų – nedaug. Aptarėme situaciją su šio skyriaus vadovybe. Galime patikinti, kad specialiųjų poreikių vaikų ugdymas galės vykti ne nuotoliniu būdu", – sakė V. Riaukienė.

Mokė namuose

Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė pripažino, kad neįgalius vaikus auginančios šeimos tikrai susiduria su iššūkiais.

"Per pirmąjį karantiną specialiųjų poreikių turinčių vaikų ugdymo įstaigos sprendė šį klausimą. Mokytojai vyko į namus, padėjo spręsti užduotis, tik buvo vengiama tiesioginio kontakto. Tokių poreikių turintiems vaikams netinka nuotolinis mokymas", – kalbėjo L. Prižgintienė.

Anot jos, kol kas paklausimų dėl tokių problemų skyrius nesulaukė.

"Jei kreipsis mokyklos ar tėvai, kurie turi tokių vaikų, spręsime problemą. Įmanoma ugdymą suorganizuoti ir kitais būdais", – pažadėjo L. Prižgintienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Su speciukais turi vykti nenutrūkstamas ugdymas spec įstaigose kaip kokia seneliu slauga. Nes jie netaps savarankiški ar supratingesni karantino metu. Bet sutinku, kad karantino metu į darželius būtų priimami tik dirbančių tėvelių vaikai.

Nuomonė

Nuomonė portretas
Manau į darželius, esant tokiai situacijai, turėtų priimti tik dirbančių tėvų vaikus.

Taip pat mama

Taip pat mama portretas
Neprisigimdykit vaikų, ir nebus problemų. Įpratot verkti....viską suversti reikia pedagogams. Ar jie ne žmonės? Daugiau skirkit laiko savo vaikams ir pamatysite , kad įdėjus šiek tiek pastangų viskas įmanoma. Puikiai esu susidūrusi su spec.poreikių vaikais ir žinau , kad nėra lengva kaip su įprastais vaikais, bet problemų sprendimas ir suteikimas ko reikia - pirmoje vietoje yra šeimoje.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių