Specialistai nustebę: aiškinasi, kur žiemojo kormoranai

  • Teksto dydis:

Ornitologus ir toliau stebina Lietuvos paukščių migracijos keliai į žiemavietes. Šį kartą specialistai atskleidė, kur žiemą praleido kormoranai.

2018 m. Klaipėdos universiteto ir Ventės rago ornitologai sėkmingai uždėjo 10 GPS / GSM siųstuvų Juodkrantės ir Rusnės kolonijose gyvenantiems didiesiems kormoranams.

Tikėtasi, kad pavyks stebėti jų judėjimą Kuršių mariose, įvertinti pasirenkamas teritorijas veisimosi metu ir t. t.

Tyrimo laikotarpiu pavyko ne tik surinkti duomenų apie kormoranų judėjimą Kuršių mariose bei Baltijos jūroje, bet ir sužinoti apie jų migracijos kelius, žiemojimo vietas.

Lietuvoje atšalus orams, visi kormoranai neskubėdami, su daug tarpinių sustojimų, pasiekė savo žiemavietes Madride (Ispanijoje), Viduržemio jūros pakrantėje Prancūzijoje, Italijoje, Kroatijos tunų fermose.

Keli paukščiai liko Alpėse ir žiemą praleido Austrijoje. Trys kormoranai žiemojimo vietų nepasiekė, nes buvo sumedžioti rudeninės migracijos metu.

Pasibaigus žiemojimui, dalis kormoranų sugrįžo į perėjimo vietas Kuršių mariose. Įskaitant migracijos kelią, per metus kormoranai įveikia nuo 8 iki 10 tūkst. km.

Siųstuvų duomenys parodė, kad kormoranai, skrisdami per Alpes, pakyla net į 3 km aukštį ir migruoja apie 70 km/val. greičiu.

Šiuo metu duomenys gaunami tik iš vieno kormorano, kitų paukščių siųstuvai dėl techninių kliūčių nustojo veikti.

Tyrimus finansavo Lietuvos mokslo tarybos projektas PATCHY "Fosforo šaltinių ir išteklių svarba melsvabakterių žydėjimo procesui Kuršių mariose".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Naturalu

Naturalu portretas
Grazus tai grazus ,bet baigia Kursiu Nerijos miskus sunaikinti..Dergia kazkokiom rugstim..Medziai dziusta..

liepa

liepa portretas
Gražūs paukščiai

Paukštis

Paukštis portretas
O specialistų (tiksliau, žurnalisto) nestebina, kad paukščiai visada rudenį migruoja į šiltesnis kraštus? Gal žurnalistas tikėjosi, jog kormoranai žiemojimui pasirinks Grenlandiją ar Antarktidą?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių