Skaitmenizacija uoste: sparčiai judama į priekį

  • Teksto dydis:

Klaipėdos uoste daugėja skaitmenizuotų sistemų, kurios procesus kreipia inovacijų linkme, leidžia atsisakyti dar esamo tradicinio popierinių dokumento tvarkymo būdo.

Viena tokių – Uosto direkcijos užsakymu sukurta mobilioji aplikacija, dėl kurios paspartėjo ir supaprastėjo paslaugos, susijusios su uosto vilkikų veikla. Tokią veiklą uoste vykdo dvi vilkikų įmonės – UAB „Towmar Baltic“ ir AB „Klasco Towage Assistance“.

Svarbu saugumas ir greitis

„Į uostą atplaukia vis didesni laivai, kurių prastovos uoste yra brangios ir nėra daug laiko popieriniams dokumentams pildyti. Taip pat prasilenkiant dideliems laivams kanale atsirado būtinybė vilkimo paslaugas atlikti keliems laivams vienu metu. Šios ir kitos aplinkybės brandino mintį pagreitinti uosto vilkikų paslaugų įforminimą kitokiu būdu, nei perduoti ir priimti dokumentus prie aukšto laivo borto“, – sakė Gediminas Rubys, AB „Klasco Towage Assistance“ direktorius.

Mūsų regiono konkurencingumas, kurį būtina išlaikyti ir stiprinti, šiandienos kontekste yra neatsiejamas nuo skaitmenizacijos.

Anot pašnekovo, vilkimo paslaugų modulis veikia puikiai ir uosto vilkimo paslaugas teikiančios įmonės įsitikino, kad tai tinkamas sprendinys, taupantis brangų uosto vilkikų laiką bei didinantis vilkikų paslaugų operatyvumą.

„Džiaugiamės, kad Uosto direkcija ėmėsi šios iniciatyvos, nes tai buvo būtinas žingsnis procesų skaitmenizacijos link. Neabejojame, kad mobilios aplikacijos nauda bus visapusiška, nes išvengsime ilgai trunkančio dokumentų forminimo laivų švartavimo metu, gerės perduodamos informacijos kokybė ir greitis“, – teigė UAB „Towmar Baltic“ vadovas Tomas Zabulionis.

Skaičiuojama, kad vien Uosto direkcijoje yra įdiegta apie 30 skaitmeninių programų, kurios tarnauja ne tik turto apskaitos, dokumentų judėjimo, rinkliavų administravimo, krovinių srityse, bet ir uosto saugos, oro ir srovių sąlygų, aplinkosaugos, navigacijos, geologijos ir kitose srityse.

Konkurencingumui išlaikyti

„Strateginiu požiūriu, Klaipėdos uostas yra reikšmingas šalies objektas, todėl nuolat tobuliname esamas uosto informacines sistemas, diegiame inovatyvius sprendimus. Konkurencinėje kovoje pranašesnis bus tas uostas, kuris naudosis naujausiomis programomis ir technologijomis. Džiugina, kad ir krovos kompanijos vis aktyviau diegia skaitmenizuotas sistemas, dėl kurių darbas uoste tampa efektyvesnis, operatyvesnis“, – sakė Vidmantas Paukštė, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos Infrastruktūros direktorius, l. e. generalinio direktoriaus pareigas.

Šiuo metu uostamiestyje ir Klaipėdos regione veiklą vykdančios įmonės turi galimybę pasitik-

rinti savo skaitmenizacijos lygį – verslui pristatytas nemokamas įrankis, kurį sukūrė Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas (KMTP) drauge su partneriais iš 6 šalių.

„Mūsų regiono konkurencingumas, kurį būtina išlaikyti ir stiprinti, šiandienos kontekste yra neatsiejamas nuo skaitmenizacijos. Klaipėdos ir regiono įmonės aktyviai skaitmenizuojasi, tad itin svarbu analizuoti ir suprasti, kokioje skaitmenizacijos stadijoje yra verslas, su kokiais iššūkiais jis susiduria, bei padėti jam, pritraukiant reikiamas kompetencijas ir investicijas į regiono pramonę“, – pasakojo KMTP Plėtros vadovas Andrius Sutnikas. Nemokamą įrankį, kuris padės pasitikrinti įmonės skaitmenizacijos lygį, galima rasti www.kmtp.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių