Šilutės rajone staiga prasidėjęs potvynis slūgsta, apsemta 14 kaimų

Šilutės rajone paskutinę praėjusių metų dieną prasidėjo potvynis, šiuo metu apsemta 14 kaimų, 43 sodybos, tačiau vanduo slūgsta.

„Turim jau vandens – 14 kaimų apsemta. Čia sausio 1-ąją pakilimas buvo – ledų sangrūdos buvo susidariusios, kilo vanduo, bet sangrūdos jau išneštos, vanduo krenta“, – BNS pirmadienį sakė Šilutės rajono savivaldybės civilinės saugos specialistas Rimantas Zimantas.

Anot jo, vanduo apsėmė 43 sodybas, kuriose gyvena apie 60 gyventojų.

„Pagrinde vanduo yra Žalgirių, Šyšos, Rupkalvių kaimuose, bet žmonės be problemų su guminiais batais išbrenda“, – teigė R. Zimantas.

Paskutinę praėjusių metų dieną, šeštadienį, 15.35 val., Šilutės rajone, kelyje Paleičiai-Užlekniai buvo apsemtas automobilis. Tarnyboms pranešta, kad jį neša srovė.

Kaip skelbiama Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento suvestinėse, atvykus, automobilis buvo apsemtas iki stogo, žmonės buvo išlipę patys.

Du ugniagesiai gelbėtojai, apsivilkę hidrokostiumus ir apsiviję gelbėjimo virvę, atliko žvalgybą, tačiau esant stipriai srovei ir tebekylant vandens lygiui ištraukti automobilio nebuvo galimybės.

Kaip informavo už valstybinės reikšmės kelių priežiūrą atsakinga bendrovė „Kelių priežiūra“, kelio ženklai apie draudžiamą eismą minėtoje vietoje buvo pastatyti, o pirmadienį pastatyti papildomi ženklai, kadangi apsemtas ruožas ilgėja.

Šilutės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Valdas Kundrotas BNS teigė, jog nelaimė ištiko vietinius žmones, kurie buvo palikę automobilį, tačiau sugrįžę jį rado apsemtą.

„Pastatė sausoje vietoje, su traktoriumi persikėlė ir persėdo į kitą automobilį, išvyko į Šilutę, o grįžę rado semiamą automobilį. Mūsų ugniagesiai iš pradžių atvyko nuo Šilutės pusės, bet ištempti negalima buvo, apvažinėjo ratą iš kitos pusės prie apsemtos pralaidos, tačiau kol apvažiavo, maždaug per pusvalandį, per tą laikotarpį pakilo vanduo 50 cm“, – teigė V. Kundrotas.

Anot jo, ties Leitės upe pylimas buvo praplautas, apsemtą automobilį ėmė nešti srovė. Ugniagesiai bandė pasiekti mašiną brisdami vandeniu, tačiau vienas jų pajuto, jog įlūžo asfaltas, buvo įkritęs, tad, pasak viršininko, niekas nerizikavo savo gyvybe.

Atskirtų kaimų neturime, yra aplinkiniai keliai, kuriais galima atvykti.

„Į prognozes žiūrint, krenta vanduo. Gan staigus pakilimas, staigus turėtų būti ir kritimas“, – sakė V. Kundrotas.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) duomenimis, pirmadienį Šilutės regione yra apie dešimt eismo ruožų, kuriuose dėl potvynio eismas yra draudžiamas.

Atkreipiamas dėmesys, kad situacija dėl apsemtų kelių gali keistis dinamiškai, atsižvelgiant į meteorologines ir hidrologines sąlygas. Bendrovė „Kelių priežiūra“ pastebėjusi apsemtus kelius turi pastatyti apie tai eismo dalyvius informuojančius kelio ženklus, tačiau pasitaiko, kad net pastačius ženklus, kelias toliau gali būti labiau apsemiamas.

„Vairuotojai, kaip numato Kelių eismo taisyklės, turi vadovautis informaciniais kelio ženklais, kitu atveju situaciją vertinti patys ir nevažiuoti apsemtais keliais, jei pilnai nėra įsitikinę, kad keliu važiuoti yra saugu“, – BNS informavo LAKD.

Anot R. Zimanto, kai kuriuose rajono keliuose šiuo metu eismas draudžiamas, nes vandens gylis yra didesnis nei 20 cm, tačiau galima pasirinkti kitą kelią ir apvažiuoti.

„Atskirtų kaimų neturime, yra aplinkiniai keliai, kuriais galima atvykti. Tikimės, kad vanduo nuslūgs, nuo vakar ryto turime 20 cm kritimą. Didelis vandens kilimas buvo kol stovėjo ledų kamščiai, bet marios vandenį jau priima“, – kalbėjo specialistas.

Šiuo metu Šilutės rajone apsemta 12 tūkstančių hektarų teritorija, pernai potvynis buvo apėmęs apie keturis kartus didesnį plotą.

„Svarstėme dėl ekstremalios situacijos skelbimo, bet nėra prasmės, nes Atmatoje vanduo keliais centimetrais viršija stichinį lygį, jei ir toliau kris – ryt nebeviršys“, – sakė R. Zimantas.

R. Zimanto teigimu, panašiu metu potvynis prasidėjo ir pernai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Darius

Darius portretas
Kazkoks durniu laivas, juk kiekvienais metais taspats vyksta, nes kitaip ir vykti negali...!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių