Šalia konteinerių vėl verčiamos šiukšlės: kai kas atitempia net lovas

  • Teksto dydis:

Požeminių šiukšlių konteinerių įrengimas Klaipėdoje suteikė pagrįstos vilties, kad daugiabučių namų kiemai bus švaresni. Šias viltis griauna taisyklių nesilaikantys žmonės. Įspėjimai apie gresiančias baudas jų nebaugina.

Įspėjo apie 600 eurų baudą

Centrinėje miesto dalyje prie daugiabučio namo, kuriame gyvena pasiturintys klaipėdiečiai, įrengti pusiau požeminiai atliekų konteineriai. Jų atsiradimas prie neseniai renovuotų namų pakeitė kiemą, aplinka dabar tapo ne tik estetiškesnė, bet švaresnė ir tvarkingesnė.

Kad viskas liktų taip, kaip pirmą dieną prie šių konteinerių buvo pastatyti skydai su įspėjančiu tekstu.

Miesto savivaldybės vardu gyventojai įspėti, kad prie konteinerių negalima palikti atliekų, už tai gresia net 600 eurų bauda.

Mažesnėmis raidėmis paaiškinta, kad šalia šiukšliadėžių galima palikti tik maišus su žaliosiomis atliekomis ir tai tik tokiu atveju, jei šioje vietoje nėra tam skirtų atskirų talpų.

Išmetė lagaminą ir lovą

Gal metus minėtame kieme buvo švaru ir tvarkinga, bet neseniai pusiau požeminių atliekų konteinerių aikštelė „apaugo“ maišais.

Vienuose jų – nugenėtų medžių šakos. O šalia jų netrukus išsirikiavo kiti maišai – pilni nebereikalingų rūbų. Netrukus kažkas išardė šiuos maišus ir ištampė rūbus, matyt, bandė sužinoti jų dydžius ir kokybę. Pažiūrėjo ir paliko išdraikytus.

Kiek toliau kažkas paliko rausvą lagaminą be vieno ratuko. Kažkuris gyventojas atitempė ir senos lovos rėmą.

Tikėtina, kad greitai šioje vietoje greitai išaugs visas kalnas nereikalingų daiktų.

Galima padovanoti

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) darbuotojai patikino, kad šakos, susmulkintos iki metro ilgio ir paliktos prie konteinerių nepažeidžia tvarkos taisyklių.

Bet tie, kas atitempė kitus daiktus, laikomi pažeidėjais ir nutverti pirmą kartą gali būti nubausti iki 30 eurų bauda.

Antrą kartą toks asmuo paprastai baudžiamas 600 eurų bauda.

„Gali būti, kad žmogus tai padarė iš nežinojimo – manė, paliks prie konteinerio gerą daiktą (rūbus, lagaminą) ir kažkas jį pasiims. Tačiau rezultatas – šiukšlynas kieme. Daiktų dovanojimui yra skirta KRATC internetinė platforma, kurią nesunku rasti. Nebereikalingus daiktus priima visos KRATC didžiųjų atliekų aikštelės, mainų stotelė "IMK" Tilžės turgavietėje. Gerą darbą galima padaryti civilizuotai, neteršiant savo gyvenamosios aplinkos“, – teigė KRATC atstovas Arūnas Liubinavičius.

Arūnas Liubinavičius: gerą darbą galima padaryti civilizuotai, neteršiant savo gyvenamosios aplinkos. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Skelbia šiukšlintojus

Sudėtingiausia tokius šiukšlintojus nutverti su įkalčiais.

Minimas kiemas miesto centre dažnai lankomas miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus inspektorių, kontroliuojančių, ar vairuotojai sumokėjo stovos mokestį.

Skyriaus darbuotojai kiekvieną mėnesį nutveria šiukšlintojus ir skiria jiems baudas. Dar pernai dažniausiai šiukšlintojai būdavo įspėjami.

Per pirmąjį šių metų pusmetį nubausti 33 asmenys, visiems jiems skirta pusė 15 eurų bauda, tai yra minimalios sumos.

Sunku suprasti kodėl, bet yra kiemų, kur šiukšlintojai baudžiami nuolat. Vienas tokių – aprašytasis kiemas miesto centre, čia jau buvo nubausti trys asmenys, tačiau jų kaimynų nuo pažeidimų tai dar neatgrasė.

Šiais metais baudas jau gavo Laukininkų g. 3, Vaidaugų g. 5 ir 3, Varpų g. 4, Karoso g. 10, Vytauto g. 6, Liepų g. 26, Smiltelės g. 12, Žardininkų g. 25, I. Simonaitytės g. 31, Tomo g. 16 ir 26, Minijos g. 176, Smilties Pylimo g. 25, Naujoji Sodo g. 1C, Šaulių g. 23, Baltijos pr. 69, Puodžių g. 10,

Karlskronos g. 4, Minijos g. 16, Naujoji Uosto g. 22, Kauno g. 45, Jurginų g. 18, Sportininkų g. 11 namų gyventojai.

Pažeidėjų sąrašas viešai skelbiamas miesto savivaldybės tinklalapyje, tiesa, nurodomi tik šiukšlintojų inicialai.

Pastebėta, kad rugsėjį prie konteinerių atsiranda daugiau didžiųjų atliekų. Matyt, prasidėjus mokslo metams perkami nauji baldai, keičiantis sezonui lieka išaugtų rūbų.

Beje, gerus rūbus, avalynę, kaip ir baldus, irgi galima atvežti į didžiųjų atliekų aikšteles arba išrūšiuoti į tekstilei skirtus konteinerius, kurie stovi prie prekybos centrų.

Gali būti, kad senus baldus prie konteinerių palieka ką tik įsikraustę nuomininkai ar studentai.

"Jei matote, kad žmogus ką nors bando palikti prie konteinerių, paaiškinkite, jog to daryti negalima. Kaimyno žodis visada svaresnis už užrašą ant stendo", – ragino A.Liubinavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Slykstu

Slykstu portretas
Baisiausia padėtis Klaipėdoje,ką veikia atsakingi žmonės,sąskaitose eilute aplinkos tvarkymas nemaža suma,kokia dabar aplinka,nei lapų,nei sniego,košmaras,vyti lauk sėdinčius teka šiltose kėdėse,šlykštu kas darosi,ypač miegamuosiuose raj.

Čerlis

Čerlis portretas
Turėtu, surikti šiukšles daugeu kartų rašyti perspėjimo lapelius,laukinei žmonės numeta bile kur reikia informuoti kad yra eikštelės kur piima nemokamai.

Anonimas

Anonimas portretas
tas siuksles reikia padegti visiems bus tiktai geriai. Tiktai, prasom, nepi.s.ti proto del oro tarsos. Ar jau ka pasodino is ,,GRIGEO,, gaujos uz tukstanciu tonu nuodu leidimo i marias net 10 metu?
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių