S. Tomui talkino V. Titovas

Du kontroversiškus veikėjus – klaipėdietį, tarybos narį Viačeslavą Titovą bei memorialinę lentą, skirtą Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai, sudaužiusį Stanislovą Tomą sieja tam tikri saitai. Pasirodo, Klaipėdos politikas reklamavo S.Tomą ir padėjo jam rinkti parašus, siekiant dalyvauti Europos Parlamento (EP) rinkimuose.

Plakatas netikėtoje vietoje

Tarp Naujojo turgaus ir Sveikatos priežiūros centro Taikos prospekte yra buvusių buities rūmų pastatas, kuris liūdnai pagarsėjo prieš devynerius metus, kai ten spausdintuvų bei kompiuterių remonto dirbtuvėse buvo rastas 54-erių klaipėdietis be galvos.

Vyras buvo žiauriai nužudytas. Ekspertų teigimu, jis buvo kankintas, o vėliau jam buvo surištos kojos ir nupjauta galva.

Tame pačiame pastate, kur įvyko šis baisus nusikaltimas, iki šiol veikia rusiškų knygų knygynas, kuriame prieš porą metų prekiauta propagandiniu žaidimu – Krymo užgrobimą simbolizuojančiais žaislais vaikams, žaliųjų žmogeliukų figūrėlėmis.

Ten pat veikia ir vėl į Klaipėdos miesto tarybą išrinkto V.Titovo bendrovė "Prūsijos centras".

Ant šios įstaigos stiklo, vidiniame buvusių buities rūmų kieme, dar praeitą savaitę kabojo kito, ne mažiau skandalingo, veikėjo, siekusio EP nario vietos, S.Tomo rinkimų plakatas.

"Norėjau padėti žmogui"

Kokie V.Titovo ryšiai su S.Tomu?

"Pažįstamas. Rinkome parašus už jį dėl rinkimų į EP. Palaikėme šį žmogų, kad jis dalyvautų rinkimuose. Kuo jis man patrauklus? Pažįstamas advokatas. Gynė Rolandą Paksą teisme. Jis paskambino ir paprašė pagalbos rinkti parašus. Kodėl gi nepadėti žmogui? Anksčiau jo nepažinojau", – tikino miesto tarybos narys.

V.Titovas prisipažino, kad su S.Tomu artimiau pažįstamas gal tik porą mėnesių. Paklaustas, kiek rėmėjų parašų už S.Tomą pavyko surinkti, V.Titovas neslėpė: apie tūkstantį.

Negaliu sakyti, kad man visos jo idėjos patinka. Tiesiog norėjau padėti žmogui.

"Ką reiškia jo reklaminis šūkis? Nežinau, klauskite jo paties. Negaliu sakyti, kad man visos jo idėjos patinka. Tiesiog norėjau padėti žmogui. Dar pagalbos rinkti parašus prašė Kazimieras Juraitis. Rinkome parašus ir už jį", – atviravo V.Titovas.

Pasidomėjus, ar kiekvienam paprašiusiam pagalbos, pavyzdžiui, jei tai būtų profesorius Vytautas Landsbergis, V.Titovas padėtų rinkti parašus, klaipėdietis reikšmingai nutylėjo.

Vis dėlto V.Titovo pastangų nepakako, nes nei K.Juraitis, nei S.Tomas nesurinko pakankamai parašų, kad galėtų balotiruotis vienas į Lietuvos prezidentus, kitas – į EP.

Save pristato įspūdingai

S.Tomas, šalia kurio kai kur nurodoma ir Čekovičiaus pavardė, 2008 m., siekdamas Seimo nario posto, Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktoje savo biografijoje įrašė, kad yra gimęs Pavlodaro mieste Kazachstane.

Tada, prieš 11 metų, S.Tomas vienmandatėje Marių apygardoje Klaipėdoje antrajame ture rungėsi su tuomečiu liberalų lyderiu Eligijumi Masiuliu. Tą kartą į Seimą S.Tomas nepateko.

Savo biografijoje VRK S.Tomas tada rašė, kad "yra trijų universitetų Europos teisės doktorantas, tyrėjas, dėstytojas. Rengdamas daktaro disertaciją sukūrė per 850 naujų mokslinių sąvokų ir apibrėžimų. Yra Lietuvos, Prancūzijos, JAV, Jungtinės Karalystės ir Belgijos mokslininkų sąjungų narys".

Taip pat S.Tomas nurodė, kad jis yra buvusio prezidento R.Pakso teisinis atstovas Europos Žmogaus Teisių Teisme, taip pat – teisinis atstovas keliose bylose prieš LEO LT.

Tvirtino, jog moka prancūzų, anglų, lenkų, olandų, ispanų, rusų, latvių ir vokiečių kalbas.

Dabar VRK pateiktoji S.Tomo biografija – dar įspūdingesnė.

Tačiau, kaip paaiškėjo, šis asmuo niekada nebuvo įtrauktas į Lietuvoje oficialiai veikiančių advokatų sąrašą, maža to, jam uždrausta "advokatauti" ir Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT).

Uždraudė "advokatauti"

Vyriausybės atstovo EŽTT tvirtinimu, 2016 m. gegužės 12 d. jis buvo informuotas, kad tų pačių metų gegužės 3 d. kolegijos pirmininkas nusprendė, jog "Moldovos, Lietuvos ar Andoros advokatu prisistatydavęs S.Tomas daugiau nebegali atstovauti ar kitaip padėti pareiškėjams, kurių peticijos pateiktos Teismui ir visose ateityje EŽTT nagrinėjamose bylose".

EŽTT pareiškėjų interesams atstovauti gali tik advokatas, turintis leidimą užsiimti advokato praktika bet kurioje susitariančiojoje šalyje ir nuolat vienoje iš jų gyvenantis ar bet kuris kitas kolegijos pirmininko patvirtintas asmuo.

"2016 m. sausio 29 d. Lietuvos advokatūra teisės portale INFOLEX buvo išplatinusi pranešimą, kuriame nurodė, kad S.Tomas buvo įrašytas į Lietuvos advokatų padėjėjų sąrašą ir kurį laiką atliko advokato padėjėjo praktiką, tačiau buvo išbrauktas iš minėto sąrašo už šiurkščius profesinės etikos pažeidimus Lietuvos advokatūros Advokatų garbės teismo sprendimu paskyrus jam drausminę nuobaudą. Taip pat pažymėjo, kad S.Tomas, viešoje erdvėje naudojantis profesinį vardą "advokatas", nėra ir niekada nebuvo nei pripažintas advokatu Lietuvoje, nei įrašytas į Lietuvos praktikuojančių advokatų sąrašą", – rašoma Vyriausybės EŽTT atstovo pranešime.

Esą S.Tomas taip pat nėra įrašytas ir į ES valstybių narių teisininkų, turinčių teisę teikti nuolatines teisines paslaugas Lietuvoje, sąrašą.

Pranešime rašoma, jog EŽTT apsvarstė advokatu prisistatydavusio S.Tomo elgesį ir priėmė beprecedentį sprendimą – uždrausti jam visam laikui atstovauti pareiškėjams ar teikti jiems kitą pagalbą Europos Žmogaus Teisių Teisme.

Neseniai S.Tomas buvo įkūręs visuomeninį rinkimų komitetą ir siekė dalyvauti rinkimuose į EP, tačiau pritrūko rinkėjų pritarimo.

Paprašė politinio prieglobsčio

Paties S.Tomo versijos, kas jį sieja su prieštaringai vertinamu Klaipėdos politiku V.Titovu, sužinoti taip ir nepavyko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Budelis

Budelis portretas
Tai situ dvieju dar nepasodino?

Joooaaa

Joooaaa portretas
Veideliai... :D

vijole

vijole portretas
Aciu zurnalistei uz kruopshtu dideli darba.. ishsamiai pateikta medziaga apie [ta susivelusi pajuodeli!!]]].. Lietuvos valstybes puuuuulinius -shizafrenikus[tik apgydytus psichiatrijos ligoninese]] ir nuodijancius musu pilieciu ramybes .ACIU
VISI KOMENTARAI 41

Galerijos

Daugiau straipsnių