S. Skvernelis: jei įstatymai nedraudžia, A. Vaitkus gali vadovauti Klaipėdos uostui

Mero rinkimus Vytautui Grubliauskui pralaimėjęs Klaipėdos uosto vadovas Arvydas Vaitkus žada likti ir šiose pareigose, ir dirbti Klaipėdos taryboje.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašas su A. Vaitkumi priešaky užsitikrino septynis mandatus taryboje ir yra antra pagal dydį politinė jėga Klaipėdoje. Mandatus su „valstiečių“ sąrašu iškovojo ir maksimaliomis maždaug 8,8 tūkst. eurų aukomis „valstiečių“ kampaniją Klaipėdoje parėmę su su uostu susiję verslininkai Vidmantas Dambrauskas bei  Arūnas Tuma.

„Manau, kad visa Lietuva yra interesų konfliktas. Susidaro toks įspūdis, kad tu su žmogumi negali bendrauti, negali žiūrėti jam į akis. Mes, kaip valstybės įmonė, negalime be verslo turėti to, kas vyksta uoste. Gyvename ne komunistiniais laikais. O dėl mano darbo taryboje ir uosto direkcijoje – esu trečias direktorius, kuris turės tokią situaciją. Tai – nieko naujo“, – BNS sakė A. Vaitkus.

Klaipėdos uosto direkcijai vadovavę ir tuo pačiu metu miesto taryboje yra dirbę Sigitas Dobilinskas ir Eugenijus Gentvilas.

Esu trečias direktorius, kuris turės tokią situaciją. Tai – nieko naujo.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis pirmadienį priminė, jog susisiekimo ministras Rokas Masiulis žadėjo po rinkimų imtis sprendimų dėl A. Vaitkaus ir išreiškė viltį, kad ministras „bus ryžtingas ir patrauks A. Vaitkų iš uosto vadovo pareigų“.

Jis pabrėžė, kad uoste dirbančių verslininkų parama partijai nėra grąžinta.

„Būtų daug pagrindo manyti, kad jo priimami tolesni sprendimai nėra skaidrūs. (...) aš manau, kad toks vadovas šiandien dirbti negali“, – spaudos konferencijoje sakė G. Landsbergis.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto vadovas Ramūnas Vilpišauskas spaudos konferencijoje tai pat pažymėjo, kad A. Vaitkų dirbant taryboje yra „labai tikėtina situacija, kada gali susidaryti interesų konfliktai“.

„Būtų geriau, kad iš anksto būtų ieškoma būdų išvengti tokio pobūdžio interesų konfliktų“, – teigė jis.

Arvydas Vaitkus/Vytauto Liaudanskio nuotr.

A. Vaitkus sako nesuprantantis, kodėl R. Masiulis turėtų jį raginti trauktis iš uosto vadovų.

Politikas ir uosto vadovas sako kol kas nematantis galimybių dirbti koalicijoje su V. Grubliausko komitetu, užsitikrinusiu 8 mandatus taryboje. Šie savo ruožtu jau pasirašė susitarimą dėl bendro darbo su konservatoriais, turinčiais 6 mandatus.

A. Vaitkus sako, jog būtų keista, jei išsakius daug kritikos valdantiesiems dėl neveiklumo, skyrius nuspręstų dirbti su jais.

„Reikia apsitarti komandoje, tada bus galima atsakyti į šį klausimą (...). Negirdėjau kol kas nė vieno balso, kad galėtume dirbti kartu valdančiojoje daugumoje. Man tai kol kas sunkiai suprantama tokia pozicija“, – teigė A. Vaitkus.

Gali dirbti abiejose pozicijose?

A. Vaitkus gali vienu metu dirbti ir taryboje, ir uoste, jei to nedraudžia įstatymai, sako premjeras Saulius Skvernelis.

„Jeigu įstatymai nedraudžia būti tarybos nariu ir dirbti valstybės įmonėje, tai gali“, – žurnalistams pirmadienį sakė S. Skvernelis.

„Norėčiau, kad būtumėt labai tikslūs – Arvydas Vaitkus nepriėmė paramos nė iš vieno fizinio asmens“, – sakė premjeras.

Pasak S. Skvernelio, klausimus apie tai, kokią paramą Valstiečių žaliųjų sąjunga priėmė, reikėtų adresuoti „valstiečių“ pirmininkui Ramūnui Karbauskiui.

Pastarasis pirmadienį teigė nematąs priežasčių, dėl kurių A. Vaitkus negalėtų dirbti ir Klaipėdos miesto taryboje, ir vadovauti uostui.

„Šioje situacijoje aš nematau jokio pagrindo kažkaip abejoti uosto direktoriaus Vaitkaus galimybe dirbti uoste“, – spaudos konferencijoje sakė R. Karbauskis.

Dėl A. Vaitkaus elgesio tyrimą pradėjo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) – ji aiškinasi, ar jis nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimo deklaruoti privačius interesus.

LRT sausį skelbė, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkiminei kampanijai 44 tūkst. eurų paaukojo tarpusavyje verslo santykiais susiję asmenys, pavyzdžiui, tarp jų – baltarusiškų trąšų karaliumi pramintas klaipėdietis verslininkas I. Udovickis ir jo sutuoktinė.

A. Vaitkus Klaipėdos uostui vadovauja nuo 2013 metų.

Situacija kelia klausimų

A. Vaitkaus ketinimai kelia klausimų dėl galimo interesų konfliktų, teigia uosto valdybos pirmininkas Nerijus Udrėnas. Tuo metu kitas nepriklausomas jos narys Vaidotas Rūkas tvirtina, kad A. Vaitkus turėtų rinktis darbą arba uoste, arba miesto taryboje.

Nerijus Udrėnas/A. Ufarto, Fotobanko nuotr.

N. Udrėno teigimu, uosto valdyba, į kurią dėl A. Vaitkaus ir galimo jo pavaldinių interesų konflikto kreipėsi susisiekimo ministras R. Masiulis, šį klausimą turėtų nagrinėti šią savaitę arba kitos savaitės pradžioje.

„Valdyba savo sprendimą priims, įvertinusi ministro rašte keliamus klausimus, kitų institucijų turimą informaciją ir sprendimus, taip pat paties uosto vadovo situacijos vertinimą ir nuomonę, kaip jis galėtų valdyti šį galimą interesų konfliktą (...). Dabartinė situacija kelia klausimų ir natūralų visuomenės susidomėjimą šiuo klausimu“, – BNS teigė N. Udrėnas.

Tuo metu V. Rūko nuomone, A. Vaitkus, siekdamas išvengti galimo interesų konflikto, vienų pareigų turėtų atsisakyti.

„Kaip nepriklausomas valdybos narys aš įžvelgčiau interesų konfliktą, pagal gerąsias valdysenos praktikas tokia situacija geriau nesusidarytų. (...) Vienos iš užimamų pozicijų turėtų būti atsisakyta“, – BNS tvirtino V. Rūkas.

„Aš labiau orientuočiausi į būsimą situaciją, kad ateityje nekiltų interesų konfliktų, kurie potencialiai galėtų susidaryti dėl darbo miesto taryboje kartu su uosto krovos kompanijų atstovais. (...) Dėl konkrečios situacijos aš pasikliaučiau būsimu VTEK atsakymu“, – BNS teigė V. Rūkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

chi chi

chi chi portretas
matomai konservės Vaitkui 'damušti' pradės ieškot kokios bobos. Kad padaryt meiluže.Kaip kad buvo su karbauskio mergom. Paskui skelbs kokiu paltu ar automobiliu važinėja:DDDDDDD))..Konservatorių sensacijos tik tokiam lygy

Dieduks

Dieduks portretas
zelemčiukai kaip pačiam su sveikata. Manau prastai, galimai turi gal kokių kirmėlių nes jau labai esi piktas. beja dėl Vaitkaus Tai paskaityk Irenos Degutienės , kuri giria Vaitkų už skaidrų ir pelningą Lietuvai vystoma uosto veiklą. Už tvarką ir teisingą požiūrį į šalies interesus.

bukenos,kaip suprantu iš komentarų neturi kritinio mąstymo ,

bukenos,kaip suprantu iš komentarų neturi kritinio mąstymo , portretas
tada liko kaip " vieninteliam patriotui " pasekti kuo važinėja ir doložit ... Milicininkų iki šiol bijo tik vagys ir sukčiai ____ dergi , nes vogei ir sukčiavai ? Menkystos mentalitetas pramuša , nepadeda net "patrioto " kaukė ? :))))
VISI KOMENTARAI 61

Galerijos

  • Klaipėdiečius kviečia į talką
    Klaipėdiečius kviečia į talką

    Šiemet Klaipėdą švarinti kviečiama paskutinį balandžio savaitgalį. ...

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Atšilus orams viešose vietose lesinti paukščius draudžiama
    Atšilus orams viešose vietose lesinti paukščius draudžiama

    Atšilus orams, viešose vietose lesinti paukščius draudžiama, tai buvo galima daryti tik žiemą, dabar paukščiai turi patys ieškotis natūralaus maisto. ...

  • Bandė pasiskinti gyventojų pasodintų narcizų
    Bandė pasiskinti gyventojų pasodintų narcizų

    Joniškės gatvėje buvo pastebėta moteris, kuri, išlipusi iš savo automobilio, bandė nusiskinti praėjusių metų rudenį vietinių gyventojų pasodintus narcizus. Atlikti šį „darbą“ jai esą sutrukdė vyras, tuo met...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    4
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    5
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
Daugiau straipsnių