Regata pasiekė Klaipėdą: įspūdingi burlaiviai traukia akį

Klaipėdą šiandien pasiekė paskutiniai "Baltic Regatta 2021" dalyviai. Jau nuo savaitės pradžios palei Dangę ir Kruizinių laivų terminale vaikštinėjantys miestiečiai ir svečiai grožėjosi pirmaisiais iš Talino atplaukusiais regatos dalyviais. Burių stiebai akį trauks iki sekmadienio – tuomet laivai išplauks į Lenkiją.

"Man įspūdingiausias – Rusijos caro Petro I laikų replika "Štandart". Jis toks piratiškas. O didžiausi yra tiesiog buriniai laivai", – juokėsi viešosios įstaigos "Klaipėdos šventės" jūrinių projektų koordinatorė Violeta Ulevičienė.

Pasak jos, burlaivio dydis nėra pagrindinis regatos dalyvių vertinimo kriterijus.

Laivas "Štandart" iš Sankt Peterburgo priskiriamas didžiausių burlaivių A klasei. Laivo ilgis siekia apie 32 m, aukštis – apie 15. Tačiau regatoje jis tikrai nėra didžiausias – jį gerokai lenkia beveik 70 m ilgio ir 36 m aukščio Nyderlandų škuna "Gulden Leeuw". Toliau rikiuojasi lenkų laivai – 55 m ilgio "Fryderyk Chopin" ir 50 m "Pogoria".

Iš viso "Baltic Regatta 2021" dalyvauja 22 burlaiviai iš septynių šalių – Lenkijos, Estijos, Danijos, Rusijos, Nyderlandų, Ispanijos ir Lietuvos.

Uostamiesčio ir Lietuvos garbę gina net du Klaipėdos universiteto laivai – didžiausias plaukiojantis šalies burlaivis "Brabander" ir mokomoji jūrinė jachta "Odisėja".

Tarp mažesnių regatos dalyvių – birželio gale Klaipėdoje jau viešėjęs ispanų laivas "Atyla".

Lenktynės startavo Taline, pirmasis etapas baigėsi Klaipėdoje, antrasis vyks iš Klaipėdos – bus plaukiama į Ščeciną Lenkijoje.

Laivai Klaipėdoje bus iki sekmadienio, apie 17 val. jie rikiuosis į paradą ir ruošis išvykti.

Jūroje bus paskelbtas startas antrajam lenktynių etapui.

"Baltic Regatta 2021" surengta dėl COVID-19 pandemijos atšaukus tarptautinę burlaivių regatą. Didesnė regata "The Tall Ships Races 2021" turėjo vykti birželio pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių