Protrūkio priežastis – salmoneliozė Pereiti į pagrindinį turinį

Protrūkio priežastis – salmoneliozė

2013-06-04 23:59
Protrūkio priežastis – salmoneliozė
Protrūkio priežastis – salmoneliozė / Vytauto Petriko nuotr.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centras patikslino duomenis apie praėjusią savaitę užregistruotą ūminių žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkį Klaipėdos lopšelyje-darželyje "Putinėlis".

Aštuoniolikai ligonių jau nustatytas ligos sukėlėjas – Salmonella enteritidis, kuria užsikrėtus susergama ūmine žarnyno liga – salmonelioze.

"Birželio 3 d. žinojome apie 36 susirgusius asmenis – 28 vaikus ir 8 darbuotojus. Iš jų 30 pateko į ligoninę, 6 gydomi ambulatoriškai. Įtariama, kad protrūkio priežastimi galėjo būti minėtoje vaikų ugdymo įstaigoje pagamintas ir vartotas maistas", – teigė Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistai.

Nuo gegužės 30 d. lopšelio-darželio "Putinėlis" vaikai nebelanko, nes įstaigos veikla sustabdyta.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Pečkauskienė teigė, kad susirgusiųjų skaičius jau nebeaugs.

"Dėl šios ligos paskutinį kartą į ligoninę buvo kreiptasi penktadienį, gegužės 31-ąją. Tądien besikreipusieji sirgo lengvesnės formos liga. Ligoniai laikosi neblogai", – sakė V.Pečkauskienė.

Pasak jos, artimiausiomis dienomis, gavus Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos rezultatus, paaiškės, nuo kokio maisto užsikrėtė vaikai ir darbuotojai.

"Virėjų fekalijų tyrimai yra neigiami. Gali būti, kad buvo pažeista maisto gaminimo technologija – pavyzdžiui, temperatūrų laikymasis gaminant valgį, higiena. Tačiau tikslios priežastys dar nėra aiškios", – sakė vyriausioji specialistė.

Salmoneliozės infekcijos šaltiniai yra naminiai ir laukiniai gyvuliai, paukščiai. Ligos sukėlėjas dažniausiai perduodamas per nepakankamai termiškai paruoštą gyvulių bei paukščių mėsą, infekuotus kiaušinius, netinkamai juos laikant. Taip pat gali patekti į maistą per virtuvės įrankius, indus, pjaustymo lentas, stalus.

Užsikrėtus salmonelioze susergama praėjus 12–72 valandoms. Liga prasideda ūmiai karščiavimu iki 38–39 °C, viduriavimu, pykinimu, vėmimu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų