Prašymus vaiko pinigams gauti bus galima teikti nuo sausio

Nuo sausio 1-osios tėvai gali teikti prašymus dėl vadinamųjų vaiko pinigų gavimo. Už kiekvieną atžalą bus mokama 30 eurų suma. Paraišką rekomenduojama teikti elektroniniu būdu. Teigiama, kad taip bus ir greičiau, ir patogiau.

Mokės ir pilnamečiams

30,02 eurų per mėnesį išmoka bus mokama už kiekvieną vaiką nuo gimimo dienos iki 18 metų.

Ją gali gauti ir vyresni, jei mokosi pagal pagal bendrojo ugdymo programą, bet ne ilgiau iki jiems sukaks 21 metai.

Išmoka priklauso ir augantiems ar globojamiems šeimose, šeimynose, globos institucijose ar centruose vaikams.

Asmenims, auginantiems ar globojantiems tris ir daugiau vaikų, papildomai skiriamos ir mokamos išmokos vaikams, nevertinant šeimos gaunamų pajamų.

Vaikui nuo gimimo dienos iki dvejų metų – 28,50, nuo dvejų iki 18 metų ir vyresniems, jeigu šie mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, bet ne ilgiau iki sukaks 21 metai – 15,20 eurų dydžio išmoka per mėnesį.

Vertins gyvenamąją vietą

Nepasiturintiems asmenims, augantiems ir (ar) globojantiems vieną ar du vaikus toliau bus mokamos įprastos išmokos vaikams, jeigu praėjusių kalendorinių metų vidutinės bendrai gyvenančių asmenų pajamos vienam asmeniui per mėnesį buvo mažesnės negu 1,5 valstybės remiamų pajamų dydžio – 183 eurų.

Klaipėdos savivaldybės Socialinių išmokų poskyrio vedėja Gina Vilimaitienė atkreipė dėmesį, kad atskirai bus vertinamos situacijos, jei vienas ar abu vaiko tėvai gyvena, dirba ar vykdo savarankišką veiklą ir gauna ar turi teisę gauti išmokas vaikams kitoje ES ar Europos ekonominės erdvės šalyje ar Šveicarijoje.

Nustatant teisę į išmokas vaikams Lietuvoje, tokiais atvejais bus vadovaujamasi ES socialinės apsaugos sistemų koordinavimo reglamentais ir atsižvelgiama į tėvų darbinę veiklą bei jų ir vaikų gyvenamąją vietą.

Siekiama, kad už nebūtų mokamos už vaikus dvigubos išmokos – ir Lietuvoje, ir kitoje šalyje.

Skubėti nereikia

Prašymus dėl išmokų skyrimo ir mokėjimo galima teikti elektroniniu būdu arba Klaipėdos savivaldybės administracijos Socialinių išmokų poskyryje pagal išankstinę registraciją.

„Siūlyčiau tą daryti elektroniniu būdu. Viską bus galima sutvarkyti greičiau“, – rekomendavo vedėja.

Atkreipiamas dėmesys, jei asmenims išmoka už vaiką buvo paskirta šiemet ir jos mokėjimo laikotarpis nuo kitų sausio 1-osios nepasibaigė, naujo prašymo teikti kol kas nereikia.

Išmokos bus perskaičiuojamos automatiškai, pridedant 30,02 eurų už kiekvieną vaiką. Pasibaigus anksčiau paskirtos išmokos laikotarpiui, dėl tolesnio skyrimo reikės kreiptis iš naujo.

Vadinamieji vaiko pinigai bus mokami už praėjusį mėnesį ir gali būti grąžinamo už 12 mėnesių nuo prašymo pateikimo dienos. Tad nėra būtinybės kreiptis dėl jos skyrimo jau kitų metų pradžioje.


Šiame straipsnyje: vaiko pinigaipinigai už vaikus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Zita

Zita  portretas
Laba diena, tas vaikas kuris mokosi kolegijoje arba universitete tai ne vaikas iki 21 metų? Kodėl toks supriešinimas žmonių Lietuvoje. Ar jis kitoks? Kodėl jam nepriklauso pinigai? Jam gyventi nereikia?

Natalija

Natalija portretas
O jei 2 vaikai, tai kaip pildyti tevams: kiekvienam tėvui po vieną vaiką ar vienas tik iš tėvų pildo už abu vaikus?

Aras

Aras portretas
O klaidų kiek... Kaip ir įstatymuose...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių