Po matuoklių skandalo – baudų anuliavimo vajus

Tūkstančiai uostamiesčio vairuotojų sulaukė nuobaudų už greičio viršijimą kelyje Klaipėda–Dituva. Tačiau kilus skandalui dėl to, kad žmonės važiavo vadovaudamiesi kelio ženklais, o matuoklis vis tiek fiksavo greičio viršijimus, suskubta anuliuoti paskirtas baudas.

Klaidino eismo dalyvius

Lietuvos kelių policijos tarnyba jau oficialiai pripažįsta, kad gavo patvirtinimą iš įmonės "Kelių priežiūra" ir Lietuvos automobilių kelių direkcijos, kad baudos skirtos neteisėtai.

"2022 m. rugsėjo 19–26 d. kelio Kaunas–Jurbarkas–Šilutė–Klaipėda 223,44–229,04 km ruože buvo įrengti kelio ženklai, kurie neatitiko pažeidimų fiksavimo sistemos parametrų ir klaidino eismo dalyvius, todėl pradėtos administracinių nusižengimų teisenos bus nutrauktos. Priimtus sprendimus transporto priemonių savininkai gaus deklaruotu el. paštu arba kitomis priemonėmis. Taip pat visą informaciją apie priimtus sprendimus transporto priemonių savininkai (valdytojai) ar asmenys, patraukti administracinėn atsakomybėn, gali pasitikrinti Elektroninių paslaugų portale https://epaslaugos.ird.lt", – informavo Lietuvos kelių policijos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Jorūnė Liutkienė.

Nuo rugsėjo 19 iki 26 d. iš viso įregistruoti 4 205 greičio viršijimo atvejai.

Lietuvos kelių policija vairuotojams primena, kad elektroninių paslaugų portale epaslaugos.ird.lt jie gali rasti informaciją apie anuliuotas baudas, pradelstus arba anuliuotus mokėjimus.

"Be to, asmenys, šiame portale užpildę esančias formas, gali pranešti apie fizinius ar juridinius asmenis, kurie nusižengimo metu valdė jiems priklausančias transporto priemones. Taip pat administracinių nusižengimų bylose pateikti paaiškinimus ir skundus", – patikslino vyriausioji specialistė J.Liutkienė.

Pasak policijos, nuo metų pradžios šiame kelio ruože iš viso užfiksuoti 28 448 pažeidimai.

Sankcijos: šioje vietoje nuo rugsėjo 19 iki 25-osios už greičio viršijimą buvo nubausti 4 205 vairuotojai. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Ėmė gauti pranešimus

Ažiotažas dėl greičio ribojimo kelyje Klaipėda–Šilutė kilo po to, kai Klaipėdos vairuotojai masiškai ėmė gauti pranešimus apie padarytą Kelių eismo taisyklių pažeidimą.

Vairuotojai feisbuke pradėjo dalintis pranešimais apie sulauktas nuobaudas už tame pačiame kelio ruože viršytą greitį.

Vienas vairuotojas pasakojo, kad dieną, važiuodamas nuo Jakų Šilutės kryptimi, kelionės pradžioje matė dar galiojantį 70 km/val. greitį nurodantį kelio ženklą, o vakare jau išvydo šiuos ženklus nusuktus.

"Iš pradžių sumažino leistiną vidutinį greitį iš 70 į 50 km/val., o tik šiandien pakeitė ženklus. Ryte važiavome nuo Jakų žiedo link Šilutės ir visur buvo 70 km/val. greitis. Vakare, grįžtant į Klaipėdą, seni ženklai uždengti juoda plėvele ir nusukti. Tad išeina taip – vakar gaunu baudą, o ženklus pakeičia tik šiandien?" – rugsėjo pabaigoje retoriškai klausė vienas vairuotojas.

Tokių pranešimų klaipėdiečiai sulaukė itin daug, keli net ketino žingsniuoti į policiją aiškintis. Kiti nusprendė nevargti ir baudas, kurios siekė nuo 6 iki 12 eurų, sumokėjo.

Buvo svarstoma ir galimybė kreiptis į teismą.

Advokatas Mindaugas Kepenis akcentavo, kad kelyje privalu vadovautis kelio ženklais.

"Jei kitų ženklų nėra, vadinasi, važiuojame 90 km/val. greičiu, kaip nurodyta Kelių eismo taisyklėse. Manau, kad nuobaudas turės pati policija anuliuoti", – rugsėjo pabaigoje prognozavo M.Kepenis.

Advokatas akcentavo, kad jei vis dėlto nuobaudos nebus panaikintos, žmonėms gali tekti per teismą siekti baudos anuliavimo.

"O kaip kitaip? Tik į teismą. Tik tegul valstybinės institucijos pamena, kad bylinėjimosi išlaidas teks atlyginti. Paprastai toks procesas gali vykti pusę metų. Kiek žmonių nubaustų gali būti? O jei metus baudė taip visus į kairę ir į dešinę?" – tuomet svarstė advokatas.

Sumokėta suma bus grąžinta.

Atsiprašė dėl situacijos

Įmonė "Kelių priežiūra" informavo, kad valstybinės reikšmės kelyje Kaunas–Jurbarkas–Šilutė–Klaipėda, ruože nuo 223 km iki 229 km, vyksta kelio darbai dėl stipraus kelio dangos nusidėvėjimo.

Dėl šios priežasties automobilių greitis ribojamas iki 50 km/val., taip pat pastatytas įspėjamasis kelio ženklas "Nelygus kelias", t. y. ruožas yra su važiuojamosios dalies nelygumais – kelio bangos, kalneliai, duobės, nesklandžios sandūros.

Įmonės "Kelių priežiūra" Vakarų regiono vadovas Algminas Šmitas pats kelis kartus vyko į įvykio vietą aiškintis situacijos.

"Į mus kreipėsi vairuotojai ir pasidalino vaizdo įrašais, kad kelyje yra skirtingi kelio greičio ženklai. Patikrinome ir buvo nustatyta, kad, deja, darbus atlikę darbuotojai neužtikrino teisingo kelio žymėjimo, dėl to dalis vairuotojų patyrė nepatogumų ir galėjo būti užfiksuoti ruože esančio greičio matuoklio. "Kelių priežiūra" dėkoja pilietiškai nusiteikusiems ir informaciją pranešusiems žmonėms bei atsiprašo suklaidintų vairuotojų", – pripažino A.Šmitas.

Bendrovėje pradėtas vidinis tyrimas priežastims ir visoms įvykio detalėms nustatyti.

"Informuojame, kad "Kelių priežiūra" jau kreipėsi į Lietuvos kelių policijos tarnybą su prašymu, kad nustatytu periodu užfiksuoti greičio viršijimo atvejai būtų peržiūrėti ir pradėtų administracinių nusižengimų teisenos būtų nutrauktos. Šiuo metu kelio ženklai sustatyti tinkamai, vairuotojai nebėra klaidinami", – aiškino A.Šmitas.

Kas grąžins eurus?

Dalis vairuotojų jau sumokėjo baudas už greičio viršijimą, tad jiems nėra aišku, ar valstybė grąžins neteisėtai gautus pinigus, ar tokia tvarka egzistuoja ir kas turėtų pasirūpinti pinigų grąžinimo proceso įgyvendinimu.

Vis dėlto nemažai pajūrio krašto gyventojų baudų nemokėjo, laukė išaiškinimo.

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkas Audrius Morkūnas paaiškino, kaip turi elgtis vairuotojai.

"Jei bauda anuliuota už administracinį nusižengimą, "Mano VMI" sistemoje pateikiamas pranešimas dėl paskirtos baudos anuliavimo administracinio nusižengimo byloje. Tuomet mokėti baudos nereikia. Jeigu tokio pranešimo gyventojas negavo, tačiau mano, jog jam skirta bauda anuliuota, turėtų kreiptis į baudą už administracinį nusižengimą skyrusią instituciją", – patarė A.Morkūnas.

Audrius Morkūnas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Tai reiškia, kad vairuotojai turės kreiptis į Kelių policiją.

"Jei gyventojas jau sumokėjo baudą nelaukdamas pranešimo apie jos anuliavimą, tuomet, norėdamas susigrąžinti permoką, jis turėtų prisijungti "Mano VMI" ir užpildyti formą FR0781. Sumokėta suma bus grąžinta", – paaiškino A.Morkūnas.

Aktualią informaciją apie savo turimas mokesčių prievoles, skolas, taip pat ir permokas galima peržiūrėti prisijungus prie "Mano VMI" sistemos pradžios lango skiltyje "Mokesčiai ir baudos", "Permokos ir grąžinimai".

Klaidino ženklai

Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) Tarptautinių ryšių ir komunikacijos skyriaus vadovė Aušra Ramoškaitė aiškino, kad nesusipratimas kilo dėl kelininkų kaltės.

"Kaip mus raštu informavo įmonė "Kelių priežiūra", bendrovė kreipėsi į Lietuvos kelių policijos tarnybą su prašymu nepradėti dėl greičio viršijimo pažeidimų administracinių nusižengimų teisenų, o pradėtas teisenas nutraukti. Patikslintas periodas – nuo rugsėjo 19 iki 26 d. imtinai. Be to, LAKD raštu Lietuvos kelių policijos tarnybą jau informavo, kad iš įmonės "Kelių priežiūra" gavo raštą, kuriame informuojama apie eismo dalyvius klaidinančius ir nekorektiškai įrengtus leistiną greitį ribojančius kelio ženklus", – situaciją komentavo A.Ramoškaitė.

Šiame kelio ruože bendrovė "Kelių priežiūra" vykdė kelio taisymo darbus. Taisymo darbai buvo suderinti su LAKD.

"Tačiau leidimo keisti fizinių greičio ribojimo ženklų Kelių direkcija nebuvo davusi. Dėl įmonės "Kelių priežiūra" veiksmų pasikeitė realus leistinas greitis minėtame ruože ir jis pradėjo skirtis nuo Kelių direkcijos nustatyto leistino greičio, kuris ir buvo sukonfigūruotas matuokliuose dar š. m. gegužę, kai buvo atlikta metrologinė patikra. Nuo to laiko, kai buvo atlikta metrologinė patikra, greičio nustatymai matuoklyje nebuvo keisti", – patikino A.Ramoškaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teidingumas

Teidingumas portretas
Kas už tai atsakingas ir kas už tai bus nubaustas??

Prastėja kasmet jau kuris laikas

Prastėja kasmet jau kuris laikas portretas
Cirkas be pinigų. Tame ruože greitis 50 km/h tai jau ir nebejuokinga, o liūdna, durna. Nesuprantu ,kodėl Klaipėda visada tikraipasižymėjusi puikiu eismo reguliavimu, aiškiais ženklais - paskutiniais metais visai baigia prastėti. Sakyčiau blogai tvarkosi ,kaip visada buvo Kaune

Zmogaus teises

Zmogaus teises portretas
Uzkniso su savo baudomis is greicio matuokliu! Laikas uz tokias baudas duoti i teisma. Bauda gali duoti zmogus zmogui, su irodymais, o ne elektronine deze, su "padaryta" patikra.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių