Paskutinis Klaipėdos tarybos posėdis – be didelių aistrų

Paskutinio šios tarybos posėdžio metu be ilgų kalbų žalia šviesa uždegta Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko praėjusių metų veiklos ataskaitai. Dauguma politikų teigiamai atsiliepė apie miesto vadovo darbą.

Pasidžiaugė išsaugotu universitetu

Penktadienį V.Grubliauskas išsamiai apžvelgė 2018-uosius ir sykiu visus savo praėjusios kadencijos metus.

Jis dėkojo už bendrą darbą tarybos nariams, savivaldybės administracijos darbuotojams, kitų mieste veikiančių institucijų atstovams bei kiekvienam klaipėdiečiui.

Kaip vieną svarbiausių įvykių, įeisiantį į miesto istoriją, jis įvardijo "Mėlynojo proveržio" strategiją.

"Kartu su partneriais baigėme rengti ir patvirtinome ambicingą ekonominės plėtros strategiją "Klaipėda 2030", jau tapusią pavyzdžiu ne tik Klaipėdos regionui, bet ir visai Lietuvai. Džiugu, kad pavyko išsaugoti Klaipėdos universitetą, nes stipri ir savarankiška akademinė bendruomenė, savarankiškas universitetas, galintis rengti specialistus ir vykdantis mokslinę veiklą, ypač svarbus šios strategijos įgyvendinimui bei viso miesto ir regiono gyvybingumui", – teigė meras.

Klaipėda taip pat iškovojo 2021 metų Europos jaunimo sostinės vardą.

Anot V.Grubliausko, 2018-aisiais toliau augo miesto ekonomika, gyventojų darbo užmokestis, vėl patvirtintas didesnis nei prieš metus miesto biudžetas, duris atvėrė nauji socialinės infrastruktūros objektai, keitėsi miesto viešosios erdvės, rekonstruotos gatvės, mieste ėmė kursuoti nauji maršrutiniai taksi, pradėti nauji statybos ar rekonstrukcijos projektai, Klaipėdos miesto dalimi panoro tapti Klaipėdos rajone esančio Slengių kaimo gyventojai.

Įtampos netrūko

Meras neneigė, kad 2018-ieji į istoriją įeis, kaip įtempti metai.

Įstrigo tris kartus svarstyta Klaipėdos miesto bendrojo plano koncepcija. Šis klausimas patikėtas ateinančios kadencijos savivaldybės tarybai.

"Tarybos užduotis – ne skubėti ir kuo greičiau padėti tašką šioje istorijoje, o balsuoti "už" tik tada, kai bus pateikti kokybiški miesto ir uosto bendrieji planai. Deja, bet tenka konstatuoti, kad daugeliui savivaldybės tarybos narių akibrokštu tapęs šių metų kovo 18-osios savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimas be savivaldybės tarybos pritarimo savo įsakymu patvirtinti Klaipėdos miesto bendrojo plano keitimo koncepciją, mus visus šioje istorijoje gali pastatyti į dar sudėtingesnę situaciją", – teigė V.Grubliauskas.

Prisimintas ir tarybos nario Viačeslavo Titovo akibrokštas. Teismas pripažino, kad jis sulaužė priesaiką savo įžeidžiančiais pasisakymais apie Lietuvos partizanų vadą.

Nepaisant to, netrukus V.Titovas vėl užims tarybos nario kėdę.

"Tai parodė, kad negalime piktnaudžiauti demokratija ir slapstytis už sąvokų "nuomonė" ir "laisvė ją reikšti", tačiau sykiu užminė ir teisinių kolizijų. Savivaldybės tarybos narys, kuris, kaip pripažino Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, pažeidė Lietuvos Konstituciją, Valstybės politikų elgesio kodeksą ir sulaužė savivaldybės tarybos nario priesaiką, ateinančioje kadencijoje vėl užims savivaldybės tarybos nario vietą", – atkreipė dėmesį meras.

"Politikoje draugų nėra"

Atėjus pasisakymų metui tarybos narė Nina Puteikienė pastebėjo, kad posėdis yra gana ramus, nes "opozicijos atstovai spėjo pereiti į būsimą poziciją".

"Paskutinis tarybos posėdis – tylus, nes tie, kurie visada buvo opozicijoje, spėjo iki kadencijos pabaigos perbėgti į poziciją. Noriu padėkoti merui už labai sklandžia ataskaitą, neskaičiuojant to, kas yra nepatogu skaičiuoti ir kalbant tik apie tuos dalykus, kurie tik iš paukščio skrydžio atrodo įkvepiantys", – kalbėjo N.Puteikienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad kai kurie projektai, pavyzdžiui Bastionų tiltas ar Atgimimo aikštės rekonstrukcija, taip ir nepajudėjo iš mirties taško.

"Išeiname pakelta galva, nuveikėme daug darbų", – pasisakydamas nesikuklino liberalas Audrius Vaišvila.

Jis ragino pritarti mero ataskaitai ir palinkėjo sėkmės naujoje kadencijoje.

"Tai meras, kuris nebuvo uždėjęs delno, leido dirbti visiems – ir komitetų pirmininkams, ir tarybos nariams", – sakė A.Vaišvila.

Liberalės Linos Skrupskelienės žodžiais, mero veiklos ataskaitoje giriamasi tais pačiais darbais, kuriems prieš kelias savaites pats V.Grubliauskas ir tarybos nariai nepritarė. O Vytautas Čepas mero ataskaitoje pasigedo padėkos koalicijos partneriams.

Išskyrus N.Puteikienę, visi aršiausi mero kritikai dabar sėdi, it vandens į burną prisėmę, ir netgi paklausti nedrįsta.

"Vertėtų padėkoti, kad koalicijos partneriai buvo kur kas ištikimesni už partijos atstovus. Mes visada nuoširdžiai palaikėme visas mero, administracijos iniciatyvas. Akivaizdu, politikoje draugų nėra, politikoje yra interesai. Išskyrus N.Puteikienę, visi aršiausi mero kritikai dabar sėdi, it vandens į burną prisėmę, ir netgi paklausti nedrįsta. Visi žinome, kodėl", – garsiai svarstė V.Čepas.

V.Grubliauskas sakė esąs pasiruošęs kalbėtis su visais, kurie to nori, išskyrus atvejus, kai iškart pastatoma raudona siena.

Jis taip pat ragino vengti kategoriškumų ir dirbti vieno tikslo vardan.

Mero ataskaitai pritarė 23 tarybos nariai, vienas pasisakė prieš, dar vienas – susilaikė.

Naujai išrinkti politikai į pirmąjį posėdį rinksis balandžio 18 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vėtra

Vėtra portretas
Kokios aistros ? Nutrūko vadžios ir vėl iš pradžios. Laukia dar 4 metai stagnacijos. Net aistros nebeliko.

Jonas

Jonas portretas
Vienas dalykas mane neramina . Kada kontrolė tikrina savivaldybės įmones , sakykim kad ir Klaipėdos vandenis , paaiškėja daugiau nei dešimtmečius įsisenėjusią betvarkę , neūkiškumą išpūstus etatus ir algas ir kitas išlaidas. Nepasigirdo -ryžtingai užkirsime kelią negerovėms , kad greičiau būtų galima siekti gerovės Klaipėdoje. Ne paslaptis savivaldoje bei pavaldžiose įmonėse pilna veltėdžių , apmokamų pagal paskirtą algą , savo reikalams besinaudojančių transportu ir aplaidžiai atliekančių pareigas. O čia reikia ryžto, drąsos,nesitaikstymo su negerovėmis , ir atsisakyti statisto vaidmens.

Sigitas

Sigitas portretas
Tiesiog su pasididžiavimų "net tariamai širdžiai miela" skambiai skamba t.y. "Mero ataskaitai pritarė beveik vienbalsiai". Tai dabar reikia suprasti meras prieš Klaipėdos gyventojus yra negriešnas. Su tuo negrėšnumų sutiko ir patys aršus konservatoriai. O kur jie ne sutiks t.y. Jie gi, su atskilusiais nuo liberalų, komitetčikai pasirašė bendradarbiavimo memorandumą. Mused jiems kokį vicmerinį postą yra pažadėja. Dėl mero nesugyvenimo su Klaipėdos miesto administracija išrastas naujas darinys t.y. tam sugyvenimui metama nauja korta, tai Klaipėdos miesto gyventojų pinigais bus priimti 2 politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojus. Jeigu mero kabinetas negalėjo dirbti išvien, tai dabar tie du dirbs kaip sargiai šunis . Tik įdomu tuos du į savivaldybę paleis su antsnukiais ar be jų? Vienu žodžiu pagyvensim pamatysim ir eilinį kartą įsitikinsim kur yra toji tiesa ir ne tiesa. Apie mero darbą , jo darbų ivertinimą Klaipėdos miestui apart miesto tarybos turėtu pareikšti ir Klaipė
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių