Pasiryžti daugiabučio renovacijai liko mažiau nei mėnuo

  • Teksto dydis:

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje norintys dalyvauti gyventojai turi mažiau nei mėnesį paraiškoms pateikti – Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) padaliniuose jų lauks iki sausio 31 d. Taip pat gyventojai vis dar gali teikti paraiškas mažajai renovacijai įgyvendinti – terminas atnaujinti daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemas buvo pratęstas iki liepos 1 d.

Šio kvietimo metu yra numatyta daugiabučių renovacijai skirti 150 mln. eurų. Energinį efektyvumą didinančioms priemonėms bus skiriamas trečdalis šios sumos – 50 mln. eurų.

Valstybė yra įsipareigojusi dalinai kompensuoti daugiabučių modernizavimą. Ši suma siekia 30 proc. visų investicijų į būsto energinį efektyvumą didinančias priemones, pavyzdžiui, vėdinimo sistemos atnaujinimą, mini rekuperatorių ar rekuperacinės sistemos įrengimą, stogo ir išorinių sienų šiltinimą, balkonų, bendrojo naudojimo patalpų įstiklinimą ar langų keitimą, liftų modernizavimą ir atsinaujinančių energijos šaltinių – geoterminio šildymo, saulės kolektorių diegimą ir kt.

Kompleksiškas daugiabučio renovavimas leidžia susitvarkyti su visomis būsto problemomis iš karto.

Be to, atnaujinant neautomatizuotą šilumos punktą, įrengiant balansinius ventilius ant stovų ir tvarkant vidaus šildymo sistemas valstybė kompensuoja papildomus 10 proc. Šimtaprocentinį finansavimą valstybė teikia techninio projekto parengimui, administravimui bei statybos techninei priežiūrai. Nepasiturintiems gyventojams, turintiems teisę į šildymo kompensaciją, padengiamos visos investicijos į renovaciją.

Būsto problemos pašalinamos vienu metu

Po pastato atnaujinimo, daugiabučiai vidutiniškai sutaupo apie 50-60 proc. būsto šildymui naudojamos energijos. Tai reiškia, kad jų energinio efektyvumo klasė tampa ne mažesnė nei C, o sąskaitos už šildymą sumažėja daugiau nei perpus.

Vis dėlto noras sutaupyti neturėtų tapti vienintele priežastimi renovuoti savo būstą – daugiabučio modernizavimas prisideda ir prie geresnės gyvenimo kokybės, ir didina būsto vertę, kadangi atnaujintas pastatas tampa patrauklesnis nuomai ar būstą įsigyti planuojantiems žmonėms.

„Kompleksiškas daugiabučio renovavimas leidžia susitvarkyti su visomis būsto problemomis iš karto – atnaujinamas šilumos mazgas, pakeičiami vamzdynai, apšiltinamos sienos ir stogas. Po modernizavimo pastatas tampa estetiškai patrauklus, ekonomiškas ir šiltas bei daug labiau saugo aplinką“, – pasakoja Valius Serbenta, BETA direktorius.

Mažoji renovacija

Dvejojantys dėl kompleksinės renovacijos vis dar gali pasiryžti mažajai daugiabučio renovacijai – jos metu atnaujinamos namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemos. Paraiškų bus laukiama iki liepos 1 d. arba iki tol, kol nebus viršyti šiai priemonei finansuoti numatyti 5 mln. eurų. Valstybė kompensuos 30 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų.

Mažosios renovacijos metu parama teikiama keičiant elevatorinius šilumos punktus į naujus, automatizuotus šilumos punktus arba atnaujinant susidėvėjusius automatizuotus šilumos punktus ir kt.

Daugiau informacijos apie kvietimus rasite BETA tinklapyje www.betalt.lt. Paraiškos priimamos visuose BETA regioniniuose padaliniuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Renovacija vejai.Kol issimokesi vel kazkas nutiks vel mokek.Nekazka sutaupai.Kol paskola atiduosi n metu.Tame tarpe vel kazkas nutiks vel mokek.Uz pensinikus mokek.Cia dar reik paskaiciuoti ir pasvarstyti.Kiek viskas kas pigiau.Dar klausymas.

Jo jo

Jo jo portretas
be nepigių mokesčių šildymui + teks dar mokėti paskolą už renovaciją.Puiku.

Anonimas

Anonimas portretas
Ištrynė komentarus . Ot aferistai .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių