Žinia iš Palangos – trumpa ir aiški: baseino neatiduosime!

Daugiau nei pusė tūkstančio palangiškių šeštadienį susirinko prie Palangos baseino, kur bendruomenė surengė akciją „Stop! Palangos baseino neatiduosime!“, taip išreikšdami savo poziciją Konkurencijos tarybos reikalavimui baseiną perduoti į privačias rankas. Kurorto meras Šarūnas Vaitkus agitavo bendruomenę kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl šių Konkurencijos tarybos iniciatyvų.

Sureagavo į kvietimą

Šeštadienį dar prieš 13 valandą prie Palangos baseino jau buvo susirinkę ne mažiau pusės tūkstančio žmonių su plakatais.

Jie atėjo čia išreikšti savo nuomonę dėl Konkurencijos tarybos reikalavimo savivaldybės valdomą baseiną perduoti privačiam verslui.

„Noriu, kad nenutiktų, kaip su kitais privatizuotais baseinais Palangoje. Čia yra naujas savivaldybės baseinas, kainos priimtinos, žmonių ateina labai daug. Todėl palangiškiai taip aktyviai sureagavo į kvietimą ateiti į piketą“, – kalbėjo Audrius.

„Atėjau čia, ko ir visi – apginti mūsų baseiną, kurį lankau labai dažnai, mums čia suteikiamos nuolaidos. Jei jį perimtų privatininkai, garantuoju, kad viso šito nebeliktų“, – teigė palangiškė Liucija.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Siekia atverti akis

„Mes tikimės atverti visuomenei ir valstybei akis, kas daroma su viešuoju turtu. Kai viešąjį turtą Konkurencijos taryba reikalauja perduoti privatininkams, kai valstybė ir savivaldybė už viešąsias lėšas pastato objektus, kuriais naudojasi visuomenė. Pavyzdžiui, nuo atidarymo pradžios 76 tūkst. kartų Palangos moksleiviai baseinu pasinaudojo nemokamai. Kai mūsų ir visos šalies bendruomenė turi priimtinas paslaugų kainas šiame baseine, tai dabar, kokiu pagrindu mes turime atiduoti viešąjį turtą, pastatytą už viešuosius pinigus, verslui?“ – klausė Palangos meras Š. Vaitkus.

Pastatytas visuomenės reikmėms

Šią akciją surengė bendruomenė „Palangos santarvė“, kuri siekė pareikšti savo nuomonę, kad nepalaiko Konkurencijos tarybos reikalavimo Palangos miesto baseiną perduoti valdyti verslui.

„Palanga 20 metų neturėjo baseino, Palanga 20 metų laukė, kol ateis privatus verslas ir pastatys baseiną, investuos savo lėšas, galbūt pasiims banko paskolas ir suteiks tas viešąsias paslaugas. Deja, 20 metų mes nesulaukėme nė vieno investuotojo, kuris už savo lėšas pastatytų baseiną. Todėl 2017 m. savivaldybė ėmėsi iniciatyvos, parengė techninį projektą, gavome valstybės finansavimą ir baseinas buvo pastatytas. Baseinas buvo pastatytas visuomenės reikmėms, jis buvo pastatytas jums, kad jūs čia galėtume ateiti ir juo naudotis už prieinamą kainą“, – žmonėms kalbėjo meras.

Tikiu, kad mes nepasiduosime, mes esame teisinė valstybė ir savivaldybė visuomenės interesą gins visomis įmanomomis teisinėmis priemonėmis.

Baseiną nuo jo atidarymo valdo Palangos savivaldybei priklausanti įmonė „Palangos investicijų valdymas“.

Prieš mėnesį Palangos savivaldybės administracija gavo Konkurencijos tarybos pranešimą, kuriame pranešama, kad ketinama priimti nutarimą, jog Palangos miesto savivaldybė per 12 mėnesių nuo nutarimo priėmimo ir paskelbimo perduotų miesto baseiną privačiam verslui.

Kreipsis į prokurorus

Meras priminė, kad ta pati Konkurencijos taryba kažkada puolė ir Palangos komunalinio ūkio bendrovę, reikalaudama, kad visos paslaugos būtų perkamos viešai.

„Tuomet sukviečiau visus Lietuvos merus į Palangą ir buvo pasirašytas kreipimasis į Seimą, Vyriausybę, Prezidentūrą, kad kuo skubiau būtų inicijuota įstatymo pataisa, kad žmonės patys galėtų nuspręsti, kas turi valdyti jų visų sukurtą turtą, pastatytą už visų mokesčių mokėtojų pinigus. Mums tada pasisekė 2019 m. įstatymas buvo priimtas. Ir Konkurencijos taryba atšoko nuo Komunalinio ūkio įmonės, dabar prasidėjo puolimas dėl baseino, kurį nori mus priversti atiduoti valdyti privačiam verslui. Tikiu, kad mes nepasiduosime, mes esame teisinė valstybė ir savivaldybė visuomenės interesą gins visomis įmanomomis teisinėmis priemonėmis“, – susirinkusiesiems į piketą kalbėjo Š. Vaitkus.

Meras teigė, kad jis jau yra parengęs skundą teismui, jei būtų pripažinta, kad šitą turtą reikia atiduoti verslui, taip pat pakvietė visus neabejingus šiai problemai ateinantį trečiadienį ir ketvirtadienį atvykti į Palangos savivaldybę ir pasirašyti kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą, kad būtų ištirti šios Konkurencijos tarybos veiksmai.

Kreipimesi bus prašoma detaliai ištirti, ar LR Konkurencijos tarybos veiksmai, faktiškai reikalaujant perduoti savivaldybės turtą privatiems subjektams, nepažeidžia viešojo intereso, nedaro žalos valstybei ir savivaldybei.

Taip pat reikalaus ištirti, ar LR Konkurencijos taryba savo veiksmais prisideda prie rinkos monopolizavimo bei išsiaiškinti LR Konkurencijos tarybos valstybės tarnautojų galimus ryšius su verslo subjektais, dalyvaujančiais koncesijose arba siekiančiais juose dalyvauti.

Palangos valdžia šią savaitę rengė spaudos konferenciją, kurioje akcentavo, kad jai nesuprantamas reikalavimas už 6,2 mln. eurų pastatytą baseiną, kuriame daugelis palangiškių paslaugas gauna nemokamai arba su didele nuolaida, perduoti į privačias rankas. 

Palangos baseinas buvo atidarytas 2019 metais. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Labai gerai - neatiduokite! Tai Bilotaite sumano naikinti Pusyno sanatorija (kuria paskui papigiai kas nors priglaus), tai kazkam parupo baseinas. Vyti lauk tokius veikejus!

>Kodėl

>Kodėl portretas
Dar vienas toks pat didelis KODĖL yra KODĖL seimo antikorupcijos komisijoje 7 vietas užima puskvaišės ir nežinia kieno įtakojamos partinės daugumos atstovai ir tik likusias 5 vietas - opozicija?Ir dar galėtų žurnalistai netyčia aprašyti įdomų momentą kaip iš šios komisijos, Razmai panorėjus vos neišlėkė von komisijos pirmininkas Stančikas?:D)

kapsas

kapsas portretas
Na nieko nepadarysite, jau atkatas konkurencijos tarnybos vadovo mašnoje(piniginėje) užteks ir teismam nupirkti jei neatiduos baseino vertelgoms gali būti paprašyta krapštyti mašną ir gražinti pinigus.
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    1
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    8
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    12
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    9
Daugiau straipsnių