Pajūryje klaipėdiečiai tvirtino kopas

 

Visas būrys klaipėdiečių nepabūgo darganoto šeštadienio oro ir prieš pietus susirinko į aikštelę prie Pajūrio regioninio parko direkcijos pastato. Visi jie buvo pasiryžę dalyvauti talkoje apsaugant pajūrio kopas.

Į talką susirinko apie 100 žmonių. Didžioji jų dalis dirba SBA grupės įmonėse Klaipėdos regione. Jie patys pasisiūlė talkinti sutvirtinant kopas ir pavadino savo iniciatyvą „Kopoms tavęs reikia“.

Talkoje dalyvavo ir su įmone nesusiję klaipėdiečiai, kai kurie jų tai darė ne pirmą kartą. Regioninio parko direkcijos darbuotojai juos jau pažįsta ir vadina bičiuliais. Kopų tvirtinti talkininkai atvyko su savo šeimos nariais.

Kaip pasakojo parko vadovas Darius Nicius, daug rankų numatytus darbus pajūryje atliko per porą valandų. Prieš tai parko darbuotojai papasakojo talkininkams ne tik apie būtinybę tvirtinti kopas, bet ir apie parko ekspozicijas, bei kitas įdomybes. Todėl apsilankymas pajūryje savanoriams tapo ir įdomia ekskursija.

D.Nicius džiaugėsi, kad talkos metu pavyko sutvarkyti apie pusę kilometro pajūrio kopų, pavyko užkloti 2 tūkst. metrų žabų kojinių ir apie 100 metrų žabų tvorelės.

Karklėje savanoriai dangstė erozinius židinius. Tai tokios vietos kopose, kurios labiausiai jautrios išpustymams. Suklotos šakos natūraliai sulaiko pustomą smėlį – jis pradeda kauptis ties sutvirtinimas.

Būtent tiek darbų šeštadienio talkai parko darbuotojai ir buvo suplanavę.

„Žmonėms pabodo vien rinkti šiukšles. Jie jaučia prasmę tvirtindami kopas ir patys kaskart vasarą lankydamiesi pajūryje, nebetrypia kopų ir supranta, kad vaikščiodami žmonės jas ardo. Baigiantis talkai žmonės dažnai klausia, kada bus kita. Talkų dar tikrai bus, tik nežinia, ar pavyks jų dar surengti šiemet, viskas priklausys nuo orų. Pavasarį talkų pajūryje tikrai bus ir ne viena“, – patikino D.Nicius.

Kopos stiprinamos kasmet, ypač jos nukenčia nuo audringos jūros ir stiprių vėjų, todėl talkos labai reikalingos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vargšas mūsų pajūris

Vargšas mūsų pajūris portretas
Nėra darbuotojų, nėra tikslinių pinigų, o yra tik vasariniės naudos verslui, versleliui ir visos Lietuvos poilsiautojams, sunkimas. Belekaip, skant..Tvarkyt ,,pripuolamai" turi šventieji altruistai kadangi daugiau nėra kam. Nei pajėgumų, nei startegijos, nei puoselėjimo ir saugojimo...Įdomu kaip yra Vokietijoje su šitais klausimais?

>

> portretas
XVIII-XIX amziaus "priemonemis", XXI a.

ttt

ttt portretas
nesuprantu tų pajūrio prižiūrėtojų. Tai jiems netinka augalai stabdantys kopų yrimą, mat invaziniai, tai reikia šakas kloti,
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių