Nuo stogų – nemalonios staigmenos

Žiemiškomis miesto gatvėmis vaikštantys klaipėdiečiai turėtų dažniau pakelti akis į viršų ir pasižiūrėti, ar jiems negresia pavojus. Ant stogų susikaupęs sniegas atodrėkio metu gali bet kada nukristi. Pavojų kelia ir varvekliai.

Pagal taisykles statinių savininkai ar valdytojai turi stebėti pastatus ir neleisti ant jų stogų susikaupti dideliam sniego kiekiui bei ledui.

Klaipėdos savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius aiškino, kad dėl to padidėja statinio laikančiųjų konstrukcijų apkrova.

Įtakos pastarosioms turi ir didelis šaltis. Pasak G.Pociaus, ilgiau uostamiestyje užsilaikęs speigas galėjo pridaryti rūpesčių – paveikti pastatų konstrukcijas.

Žiemą ypač didelės priežiūros ir stebėsenos reikalauja senos statybos, lengvų metalo konstrukcijų statiniai. Tarp pastarųjų – sandėliai, garažai.

„Tokių pastatų savininkams nereikėtų delsti. Jie turėtų nuolat valyti sniegą nuo statinio stogo. Priešingu atveju pastatas gali neatlaikyti sniego kepurės ir įlūžti“, – tikino vedėjas.

G.Pocius teigė, kad atodrėkio metu ant stogų, sienų, langų pradeda kauptis ledas. Varvekliai greitai linkę augti, o neišlaikę svorio atitrūksta ir krenta žemėn.

„Tokiu atveju žala gali būti padaryta ne tik kažkieno turtui, bet ir pro šalį einančiam žmogui. Ypač ši problema aktuali namams, kurių stogo nuosvyra yra gatvės, šaligatvio pusėje. Dėl to būtina operatyviai šalinti varveklius“, – įspėjo vedėjas.

G.Pocius taip pat atkreipė dėmesį, kad prie nuosvyros būna lietaus nutekėjimo latakai. Neretai jie būna prišalę. Vanduo nenubėga, o varvekliai auga dar sparčiau ir pradeda kristi.

Pasak pašnekovo, statinių prižiūrėtojai, valdytojai žino reikalavimus ir jų paiso. Specialūs patikrinimai dėl varveklių ar ant stogų susikaupusio didelio sniego kiekio nėra organizuojami.

„Visada praeidami pakeliame akis į viršų ir įvertiname situaciją. Dairomės, ar kas nekelia grėsmės, nėra nestabilių konstrukcijų. Tai – profesinė liga. Pats vaikščiodamas dažniau žiūriu į viršų, o ne po kojomis. Jei pastebime negerovę, pranešame pastato prižiūrėtojui ar valdytojui, kad susitvarkytų. Tai padeda išvengti nelaimių“, – patikino vedėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bijoklis

Bijoklis portretas
AŠ BE ŠALMO NĖ ŽINGSNIO IŠ NAMŲ
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių