Norintiems sutaupyti šildymui, ekspertai pataria renovuoti

  • Teksto dydis:

Šildymo ir elektros kainoms šaunant į neregėtas aukštumas, viešojoje erdvėje atsiranda vis daugiau įvairių patarimų, kaip sutaupyti. Tačiau Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) primena gyventojams, kad pats efektyviausias ir ilgalaikę naudą užtikrinantis būdas komunalinėms paslaugoms išleisti mažiau – renovuoti savo daugiabutį.

Pasak Gintarės Burbienės, APVA Pastatų energinio taupumo departamento vadovės, nerimaujant dėl šildymo sąskaitų, reikėtų įsivertinti ne tik faktą, ar laukia šalta žiema, bet ir pastato būklę, mat daugelis daugiabučių Lietuvoje yra pastatyti dar prieš 1993 m., jų inžinerinės sistemos susidėvėjusios, o sienos bei langai nėra sandarūs.

APVA duomenimis, pro nesandarias senų daugiabučių struktūras gali išeiti itin daug šilumos. Pavyzdžiui, apšiltinus pastato sienas sutaupoma apie 38 proc. šiluminės energijos, o stogą – 11 proc. Pakeitus viso daugiabučio langus ir įstiklinus balkonus viduje sulaikoma dar 30 proc. šilumos.

„Šiuo metu Lietuvoje renovuota apie 11 proc. energetiškai neefektyvių daugiabučių, tačiau augančios šildymo bei elektros kainos vis daugiau gyventojų priverčia susimąstyti apie savo namo modernizaciją. Renovacijos metu kompleksiškai įgyvendinamos energinio efektyvumo didinimo priemonės užtikrina, kad gyvenantys modernizuotuose būstuose moka 50–60 proc. mažesnes sąskaitas, jeigu lygintume su nerenovuotais daugiabučiais“, – sakė G.Burbienė.

Papildomai sutaupyti gali padėti renovacijos metu įrengtas individualiai reguliuojamas šildymas, atsinaujinantys energijos šaltiniai bei rekuperacija, kuri, patalpose užtikrina šviežią orą, neišleidžiant šilumos į lauką.

Gailisi renovacijos nepradėję ankščiau

Elektrėnų savivaldybėje daugiabutyje gyvenantis Rimantas pasakojo, kad nors jo gyvenamasis daugiabutis netrukus bus pradėtas modernizuoti, artėjantis šildymo sezonas vis dar gąsdina. Gyventojas gailisi, kad imtis savo būsto atnaujinimo suskubo tik dabar.

„Tie, kurie pradėjo renovaciją anksčiau, mokėjo pigiau. Dabar namo modernizacija mums kainuos brangiau ir kuo ilgiau dels kiti gyventojai, tuo jie mokės daugiau. Praėjusiais metais už šildymą mokėdavome 70–80 eurų, tada supratome, kad daugiau laukti nebegalime ir reikia greičiau pradėti namo renovaciją“, – pasakojo Rimantas.

Elektrėnuose renovuotame daugiabutyje gyvenantis Algis džiaugiasi, kad namas jau apšiltintas ir yra gerokai taupesnis: „Dabar bute ne tik komfortiškesnė temperatūra, bet ir šildymą galime individualiai reguliuoti patys. Ant kiekvieno radiatoriaus įrengtas reguliatorius, jei kambaryje niekas negyvena, temperatūrą sumažiname, taip dar labiau sutaupydami.“

Renovacijos metu atnaujinamos ir bendrosios daugiabučių patalpos, už kurių elektros bei šildymo kainas moka visi namo gyventojai. Todėl įsirengti sandarias laiptinių duris, hermetizuoti ir apšiltinti galines sienas bei rūsius, sutvarkyti kiaurą stogą, pakeisti visus pastato langus ir vienodai kokybiškai įstiklinti balkonus turėtų būti bendras interesas.

Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti www.apva.lt arba telefonu 8 614 996 99.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nieko naujo

Nieko naujo portretas
Renovacija turi būti skaidri ir aiški kiekvienam patalpų savininkui. Ir vykdyti renovaciją turėtų savivalda,o ne kažkokie privatūs tarpininkai - uabai. Ar nors vienas patalpų savininkas yra pasižiūrėjau, kaip paskirstoma valstybės parama kiekvienam butui? Pasidomėkite!!!

Logika

Logika portretas
O renovuoja tai jau veltui ? Tie patys pinigai tik kitoje kišenėje nugula.

PRISIMENU

PRISIMENU portretas
Kada vadovaujant kubiliui jis renovacijai skirtu pinugu is ES neisnaudojo ir veliau juos siule panaudoti perkant malunsparnius.O kur jo programa nuskurdinusi pensininkus kartu su grabauskaite gavo is Briuselio sidabrinius zenkliukus uz suvaldyta krize.Lenkai jau seniai uzbaige renovacij a,tik pas mus dabar daryti renovacija visikai neapsimoka.Cia bus tikras nuskurdinimas zmoniu kaip ir su tais pensiju fondais.Zodziu kas atsakys uz tas vadinamas klaidas ,aisku,kad penininkai.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių