Neįtikėtina istorija: Lenkijos keliautojas ir jachta „Antica“

Neįtikėtina istorija, kaip sukiužęs žvejų skuteris virto garsiausia ekspedicine Lenkijos jachta.

Dešimtmečio atstatymas

„Duokite „Anticai“ dar 30 metų“, – taip garsus 68 metų Lenkijos keliautojas, burlaivių kapitonas Jerzy Wąsowiczius kreipėsi pagalbos į savo šalies jūrinę bendruomenę. Tai yra įprastas Vakarų Europos šalių kelias pritraukti lėšų seniems laivams renovuoti.

Medinė jachta „Antica“ nėra kokia nors šimtametė senutė. Ji pastatyta pačioje Lenkijoje, Ustkoje, 1953 m. kaip žvejų laivas.

Kadangi Lenkijoje išliko palyginti nedaug senovinių laivų su prieškarine istorija, čia vertinami ir pokariniai laivai. „Antica“ – vienas iš jų.

Ekspedicija: jachta „Antica“ įveikia bangas.

1980 m. įsigijęs gerokai sukiužusį žvejų skuterį J.Wąsowiczius jį perdirbo į jachtą „Antica“. Atstatymas vyko ilgai – net 10 metų.

Ekspedicijos su „Antica“

„Antica“ garsi tuo, kad ji yra apiplaukusi aplink pasaulį. J.Wąsowicziaus kelionė žvejybiniu laivu, perdarytu į jachtą, truko net 6 metus, pradedant nuo 1991-ųjų.

Nuo 1998 m. jis su šia jachta leidosi į Ameriką, įveikdamas Horno kyšulį. Ekspedicija pagal Amerikos pakrantes truko trejus metus.

Pagarba: Gdanske, kur prišvartuota jachta „Antica“, lentelė su aprašymu primena apie garbingą laivo praeitį.

Įsimintini ir 2003–2004 m.– kelionė po Šiaurės Atlantą į šį regioną lankiusių kitų lenkų pėdsakais. 2005–2006 m. su „Antica“ vyko ekspedicijos aplink Europą ir Ameriką su simbolišku pavadinimu „Ekspedicija į civilizacijos šaknis“.

Po šios kelionės 2007 m. dar buvo ekspedicija aplink Baltijos jūrą, vėliau aplink Šiaurės jūrą.

Apie keliones jachta „Antica“ J.Wąsowiczius parašė knygas „Svajonės išsipildo. Šešeri metai vandenynuose“ („Spełnione marzenia. Szesc lat na okeanach“), kuri išleista 2008 m., ir „Tikras iššūkis. Dveji metai, du mėnesiai ir dvi dienos aplink Pietų Ameriką. („Prawdziwe wyzwanie. Dwa lata, dwa miesiące i dwa dni wokół Ameryki Południowej“), išleista 2011 m.

Kūrinys: knyga apie šešerių metų kelionę aplink pasaulį.

Gerbiamas Lenkijos buriuotojas

Didžiulį akstiną sutvarkyti laivą „Antica“ duoda ir tai, kad jo savininkas yra pats J.Wąsowiczius. Tiek su šia jachta, tiek prieš tai su kitais laivais jis yra surinkęs Lenkijoje įsteigtus 1-ą, 2-ą ir 3-ą metų kruizų prizus.

Taip pat jis apdovanotas atskirų Lenkijos buriuotojų brolijų prizais, kaip „Kaphornets“, už buriavimą sunkiomis sąlygomis, arba „Konrad“ apdovanojimu už viso gyvenimo laiką, skirtą buriavimui.

1944 m. gimęs J.Wąsowiczius yra vienas iš Lenkijos senovinių laivų klubo įkūrėjų. Jis yra paskelbtas jūreiviškiausio Lenkijos miesto Gdansko garbės piliečiu, gavęs garbės jūreivio ir keliautojo vardą.

Istorija: taip 1980 m. atrodė žvejų skuteris, tapęs jachta „Antica“.

Pokariu tėvų netekęs J.Wąsowiczius pradėjo buriuoti 1960 m. Liublino karių klube, dalyvavo varžybose Lenkijos respublikos apsaugos lygoje. Nuo 1968 m. buriavo Gdansko akademiniame jūrų klube kaip sportininkas. Nuo 1972 m. susidomėjo įvairiomis jūrų ekspedicijomis. Pirmoji iš jų buvo su kariuomenės jachta „Probus“ į Islandiją. Vėliau, tapęs jachtos kapitonu ir buriavimo instruktoriumi, pats mokė Lenkijos jaunimą buriuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ei Matuti

Ei Matuti portretas
žvejų skuteris? Koks čia vertimas? enkiškai toks žvejybos laivas vadinams -kuter rybacki...

Aras

Aras portretas
Ne skuteris,o kuteris.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių