Neįgaliųjų artimiesiems leis atsikvėpti

Klaipėdoje prabilta apie tai, kad mieste turėtų atsirasti vadinamoji atokvėpio paslauga. Ji suteiktų galimybę šeimoms, auginančioms neįgalius vaikus, ar žmonėms, slaugantiems ligotus tėvus, kuriam laikui juos palikti specialistų priežiūroje, kad galėtų išvažiuoti atostogų ar kitais reikalais.

Atokvėpio paslauga – tai trumpalaikės socialinės paslaugos rūšis, kai neįgalus asmuo – vaikas ar suaugęs – apgyvendinamas globos įstaigoje, kai šeimos nariai ar artimieji neturi galimybės jo prižiūrėti dėl įvairių priežasčių.

Globotinis turėtų būti ne jaunesnis nei 6 mėnesių amžiaus, o atokvėpio paslauga gali būti teikiama nuo 12 valandų iki pusės metų. Šis sumanymas Klaipėdoje kol kas nėra įgyvendinamas, nes esą globos įstaigos yra perpildytos. Tvirtinama, kad norint teikti tokią paslauga turi būti sukurtos atitinkamos sąlygos.

"Beje, kai statėme "Lakštutės" patalpas, projekte buvo numatyta tokią paslaugą teikti 4 asmenims vienu metu, bet Dienos centras ir taip perpildytas, todėl šios idėjos vėliau atsisakėme", – pasakojo Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė.

Klaipėdos sutrikusio vystimosi kūdikių namų direktorė Aušra Nikolajevienė teigė, kad jų įstaiga buvo paruošusi anketą dėl atokvėpio paslaugos reikalingumo regione ir atliko tyrimą. Teigiama, kad tokios socialinės paslaugos poreikis yra nemažas. Ši problema ypač aktuali ir liečia šeimas, auginančias neįgalius vaikus.

"Šiuo metu mūsų įstaiga tvarko visą dokumentaciją, kad gautume licenciją dėl trumpalaikės socialinės globos. Norinčiuosius savo įstaigoje planuojame priimti jau kitais metais. Teko pakalbėti su tėvais, auginančiais neįgalius vaikus, tad supratau, kad paslauga – reikalinga", – sakė A.Nikolajevienė.

Ši paslauga būtų iš dalies mokama, priklausomai nuo šeimos pajamų. Visa atokvėpio paslaugos kaina parai siektų daugiau nei 80 litų.

Kol kas Lietuvoje dar nė vieni kūdikių namai tokia veikla neužsiima, bet artimiausiu metu kai kurie planuoja tai pradėti daryti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių