Mokyklos statyba – su kliūtimis: klaipėdiečiams teks apsišarvuoti kantrybe

Naujos mokyklos laukiantiems klaipėdiečiams teks apsišarvuoti kantrybe. Modernios mokymo įstaigos Senvagės gatvėje statybos darbai, turėję prasidėti dar birželio pabaigoje, regis, ne juokais įstrigo. Nors šiandien statybos startas nukeltas net antrąkart, vargiai tikėtina, jog darbai galės įsibėgėti numatytu metu.

Į statybvietę – žiemą?

Rangos darbų sutartį su bendrove „Versina“ užsakovas – Klaipėdos savivaldybė pasirašė birželio 19 d., o jau bemaž po savaitės paaiškėjo, jog realūs mokyklos šiaurinėje uostamiesčio dalyje statybos darbai galėtų prasidėti tik spalio pradžioje arba viduryje, iš sklypo iškėlus esamus šilumos bei dujotiekio tinklus.

Tačiau rugsėjo pabaigoje tapo akivaizdu, jog šis dar vasarą numatytas terminas – utopija.

Kaip komentavo uostamiesčio savivaldybės atstovai, vadovaujantis su bendrove „Klaipėdos energija“ pasirašyta sutartimi, dalį darbų, susijusių su šilumos trasos perjungimu pietinėje sklypo dalyje, jau pavyko įgyvendinti, tačiau dėl didelių aukščių skirtumų šiaurės vakarinėje sklypo dalyje likusius šilumos tinklų perkėlimo darbus numatoma atlikti iki gruodžio 15 d.

Dėl klausimo, ar gruodis, kada galiausiai numatyta pašalinti įvardytas kliūtis, iš principo yra tinkamas metas statybos darbams pradėti, užsakovo ir rangovo pozicijos kiek skiriasi.

Dujotiekio tinklų perkėlimu pagal sutartį, pasirašytą tarp miesto savivaldybės ir bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (dabar – „Ignitis“), rūpinasi pastarosios įmonės parinktas rangovas, šiuo metu vyksta projektavimo darbai.

Nuolatiniai susitikimai

Savivaldybės atstovai neneigė, jog kol kas nepavyko išspręsti ir kelio po galerijos tarp mokyklos korpusų įrengimo klausimo.

Anksčiau buvo teigta, kad jį turėtų nutiesti gretimybėje gyvenamojo kvartalo projektą planuojantys įgyvendinti verslininkai.

„Su investuotojais, ketinančiais plėtoti statybas Senvagės g. 3 esančiame sklype, vyksta nuolatiniai susitikimai ir bandoma suderinti pozicijas, kadangi pasirašytoje infrastruktūros plėtros sutartyje prie investuotojų įsipareigojimų nutiesti minimą gatvę nebuvo nurodytas konkretus šių darbų atlikimo terminas, tuo tarpu nurodyti darbai savivaldybės vykdomame projekte reikalingi jau dabar“, – raštu pateiktame komentare pripažino savivaldybės atstovai.

Mokyklos vizualizacija

Tačiau į klausimą, ar tai, jog kelias nebus nutiestas, netaps trukdžiu mokyklos statybai, atsakyta aptakiai: „Dėl kelio tiesimo darbų planuojama apsispręsti pabaigus derybas su investuotoju.“

Sutartis laikinai sustabdyta

Savivaldybės atstovų teigimu, kaip ir buvo numatyta su bendrove „Versina“ pasirašytoje statybos darbų sutartyje, savo ruožtu rangovas įgyvendino atitinkamus įsipareigojimus – parengė lauko vandentiekio ir nuotekų šalinimo bei lietaus nuotekų darbo projekto dalis, tačiau tol, kol sklype nėra iškelti šilumos bei dujotiekio tinklai, imtis realių statybos darbų įmonė galimybės neturi.

Dėl šios priežasties statybos darbų sutartis abiejų šalių sutarimu rugsėjo 9-ąją yra laikinai sustabdyta iki atskiro savivaldybės pranešimo – tai yra iki tol, kol bus pašalintos kliūtys statybai pradėti. Kaip žinoma, projektas turi būti įgyvendintas ne vėliau kaip per 16 mėnesių. Tiesa, šis terminas dar gali būti pratęstas 2 mėnesių laikotarpiui.

„Rangos sutartyje numatytas darbų atlikimo terminas kol kas nėra pakeistas, tačiau tol, kol sutarties vykdymas dėl nuo rangovo nepriklausančių aplinkybių yra sustabdytas, darbų atlikimo terminas nėra skaičiuojamas“, – teigiama savivaldybės komentare.

Vis dėlto dėl klausimo, ar gruodis, kada galiausiai numatyta pašalinti įvardytas kliūtis, iš principo yra tinkamas metas statybos darbams pradėti, užsakovo ir rangovo pozicijos kiek skiriasi.

Nežinia kelia nerimą

„Iki realių statybos darbų turi būti pabaigtas rengti ir ekspertuotas konstrukcinės dalies darbo projektas, taip pat pabaigtos rengti ir kitos projekto dalys, priklausomai nuo konstrukcinės dalies. Geriausias laikas pradėti statybos darbus dažniausiai būna pavasarį, tačiau šiuo atveju bus orientuojamasi į visas aplinkybes, galinčias daryti įtaką objekto statybos darbams – tiek oro sąlygos, tiek ir kitos fizinės kliūtys“, – optimistinė gaidelė skamba savivaldybės pateiktame komentare.

Mokyklos vizualizacija

Tuo metu bendrovės „Versina“ direktorius Vytautas Banys beveik neabejoja, kad šiemet statybos darbai neprasidės. „Žiema statybos pradžiai nėra tinkamas metas, juo labiau kai pirmiausia reikia įgyvendinti atitinkamus žemės darbus“, – teigė pašnekovas.

Kaip pripažino bendrovės „Versina“ atstovas, nors užsakovas stengiasi konstruktyviai spręsti iškilusias problemas, dabartinė situacija kelia pagrįstą nerimą.

„Be kitų sutartinių įsipareigojimų, esame atlikę ir mokyklos komplekso architektūros, konstrukcinį BIM projektų modeliavimą, parengę pamatų įrengimo projektą. Tačiau kalbant apie statybos darbus, įmonei tenka patirti prastovas. Mūsų prognozėmis, jei šie darbai būtų prasidėję laiku, iki šiandien jau būtume įvykdę abiejų pastatų pamatų, cokolinio aukšto įrengimo darbus, surinkę sportinio korpuso gelžbetonines konstrukcijas bei mokyklos korpuso gelžbetonines konstrukcijas – iki antro šio pastato aukšto“, – konstatavo bendrovės „Versina“ vadovas V.Banys.

Išskirtinis projektas

Priminsime – naujos mokyklos rangos darbų su darbo projekto parengimu sutarties vertė siekia beveik 11 mln. eurų.

Specialistai pripažįsta, kad uostamiestis ryžosi įgyvendinti ambicingą projektą, išskirtinį ne vien originaliais vizualiniais, bet ir pažangiais techniniais sprendiniais. Klaipėdos Senvagės gatvėje 4 ir 6 iškilsianti mokykla, kuri galės priimti apie 650 moksleivių, bus sudaryta iš dviejų – mokomojo bei sportinio – korpusų, sujungtų stikline galerija.

Projektuotojų teigimu, apvali mokomojo korpuso forma pasirinkta siekiant vizualiai sumažinti pastato užimamą plotą, be to, jo centre suprojektuota reprezentacinė daugiafunkcė erdvė su amfiteatru, o šios vietos akcentu taps simbolinis mokslo žinių medis – medinių klijuotų konstrukcijų kompozicija.

Apželdintas mokomojo pastato stogas turėtų tapti patrauklia funkcionalia zona vaikų ugdymui šiltuoju metų laiku.

Sieks A++ klasės

Toli gražu nedaugelis Klaipėdos moksleivių ir pedagogų šiandien gali džiaugtis panašiais sprendiniais, ką jau kalbėti apie pažangiųjų technologijų teikiamus privalumus.

A++ energinio naudingumo klasę atitiksiančioje mokymo įstaigoje elektrai gaminti bus įdiegti saulės fotovoltiniai elementai, o šilumos gamybai ir išmaniajam patalpų vėsinimui numatyta įrengti oro–vandens šilumos siurblius.

Nuo šių metų vasario įsigaliojo teisės aktų pakeitimai, sumažinę reikalavimus A energinio efektyvumo klasėms.

Savivaldybės specialistai neneigė, jog atsižvelgiant į šiuos pokyčius koreguojamas ir būsimosios mokyklos projektas – įvertinus gautus perskaičiuotus rezultatus, bus parenkami naujo galingumo šilumos siurbliai.

Manoma, kad tokios korekcijos nesudarys papildomų sunkumų pasiekti A++ energinio naudingumo klasei keliamų reikalavimų.

„Preliminariais skaičiavimais, iš buvusių galingų šilumos siur-blių tam, kad būtų pasiekta A++ klasė, jų reikės bemaž perpus mažesnių ir jie daugiau bus naudojami mokyklos vėsinimui nei šildymui“, – komentavo savivaldybės specialistai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AAA

AAA portretas
IR KAM TOKS YPATINGAS PROJEKTAS, KAI LIKS TUŠČIA KAS TEN GYVUOS

Andrius

Andrius portretas
Iki siol negaliu patiketi, kaip zmones isrinko Grubliauska treciai kadencijai. Lyg dvieju Klaipedos degradavimo laikotarpiu huvo maza. Kas per nesamone "del skirtingu auksciu vamzdynu iskelti neina"? Renkantis vieta, darant projekta, pasirasant sutartis tai nebuvo zinoma? Nebejuokinkit zmoniu.

***

*** portretas
UPS, bus! Dar reikalingas dar vienas darželis, valstybinis.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių