Mažosios Lietuvos etnografinio regiono herbą dar vis koreguoja

Praėjus beveik 10 metų nuo idėjos atsiradimo, lig šiol nepatvirtintas Mažosios Lietuvos etnografinio regiono herbas. Heraldikos komisija paprašė kūrėją Arvydą Každailį dar jį pakoreguoti. Nors naujuoju simboliu ir nepatenkinta grupė Klaipėdos krašto patriotų, tikimasi, kad herbą Prezidentas patvirtins jau liepos viduryje.

Šiemet Gitanas Nausėda savo dekretais patvirtino trijų vietovių – Pagirių, Matuizų ir Dūkšto – herbus.

Laukiama dekreto ir dėl Mažosios Lietuvos herbo patvirtinimo. Kol to nėra, herbas oficialiai negaliojantis ir dar yra galimybė ką nors jame keisti.

„Šiuo metu kaip tik ir dirbu prie to. Mano darbe buvo atsiradusios klaidos, tai aš jas taisau. Truputį mūsų nuomonės su Heraldikos komisijos nariais išsiskyrė, bet privalau laikytis to, kas man buvo pasakyta. Po Joninių galutinį variantą pateiksiu komisijai, jei viskas bus gerai, turėtų herbą patvirtinti. Paskui jau turėtų jį teikti tvirtinti Prezidentui. Labai norėtųsi viską pabaigti bent jau iki liepos vidurio“, – kalbėjo herbo autorius A. Každailis.

Dienraštis „Klaipėda“ jau rašė („Dėl herbo – abejonės“, 2024 03 16), kad dėl naujai sukurto Mažosios Lietuvos herbo klaipėdietis dizaineris Kęstutis Mickevičius turėjo pastabų, pradedant netinkama briedžio poza ir baigiant kanopomis, be to, esą galutinis herbo variantas neatitinka pradinės idėjos.

Dailininkas A. Každailis bandė apginti savo darbą ir tvirtino, kad šiame herbe pavaizduota briedžio poza yra heraldiška.

A. Každailis pripažino, kad herbuose gyvūnai, tarp jų ir briedis, būna pavaizduoti ir įprastoje pozoje, tačiau šiuo atveju esą norėta kažko kito.

Beje, Heraldikos komisija nuo 2014-ųjų rudens priešinosi, kad Mažosios Lietuvos herbe apskritai atsirastų briedžio atvaizdas, bet paskui visi netikėtai pritarė A. Každailio sukurtam briedžiui.

Tvirtinant herbą, dalyvavo ne tik Heraldikos komisija, bet ir Etninės kultūros globos taryba bei Mažosios Lietuvos regiono heraldikos kūrimo darbo grupė, kurios nariai tvirtino, jog A. Každailio sukurtas regiono herbas yra tinkamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>>>>kaila.....

>>>>kaila..... portretas
šiapus Nemuno buvo ir bus Lietuva .Supratai,memelenderi o gl,greičiau,provokatoriau kacape,suppistas?

Kaila visimi prietele

Kaila visimi prietele portretas
,,Spindulelis esmi begalines sviesos,, -- taip sakoma apie mirusi gera zmogu. Taip yra uzrasyta ant iejimo i kapines vartu.. Niekada per amzius Memelio Krastas NEBUVO Lietuva. Cia Memelio Kraste . visada buvo Prusija, Prusijos Lietuva. Tiksliau - Prusijos SKALVIJOS.ZEMES iki Jurgenburgo i rytus nuo Smollininken. Be reikalo dabartinis fasistinis rezimas MELUOJA kad cia dabar yra ,,lietuva,, Zmones zino ir tiki kad teisybe bus atstatyta ir Krastas gryz i Motinos Prusijos glebi.

Ignas

Ignas portretas
Kai žiuri senuosius valstybių žemėlapius šitas kraštas visą laika buvo Prūsija , bet Lietuvos žemėlapiuose čia tipo visą laika buvo Lietuva , gal užtenka to melo . Čia visą laiką buvo rytų Prūsija ir herbas turėtu būti senovinis Prūsijos herbas . Kodėl Vilniui tinka senovinis herbas , o jau mums šio krašto gyventojams negalima turėti savo herbo ne tą kurį nori primesti Wilniaus bajorai . Juokas ima kai žemaičiai pradeda postringauti kad čia žemaitija .
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių