Laivas „Jotvingis“ perims vadovavimą NATO priešmininių laivų grupei

Štabo ir aprūpinimo laivas „Jotvingis“ (N42) atitinka visus NATO keliamus reikalavimus laivui ir jo įgulai bei yra pasirengęs vadovauti minų paieškos ir neutralizavimo junginiui NATO SNMCMG1 (angl. Standing NATO Mine Countermeasures Group One) Baltijos jūroje.

Tai nusprendė NATO Minų paieškos ir neutralizavimo operacijų vertinimo centras Belgijoje.

Laivas trečiadienį sugrįžo į Lietuvą ir prisišvartavo Karinių jūrų pajėgų (KJP) Karo laivų flotilėje Klaipėdoje, sakoma pranešime.

Planuojama, kad grupės vadovybė keisis 2020 m. liepą, o junginiui vadovaus Lietuvos kariuomenės KJP Karo laivų flotilės štabo viršininkas komandoras Audrius Venckūnas. Tai antras kartas, kai šiam NATO laivų junginiui vadovaus Lietuva. 2014 m. SNMCMG1 vadovavo kmdr. Giedrius Premeneckas kartu su štabo ir aprūpinimo laivu „Jotvingis“ (N42).

SNMCMG1 veikia Šiaurės Europos vandenyse (dažniausiai Šiaurės ir Baltijos jūrose), kuriuose vykdo išminavimo operacijas jūroje, dalyvauja kituose NATO šalių tarptautiniuose mokymuose jūroje bei pratybose su NATO sąjungininkais ir partneriais.

Šiuo metu NATO Nuolatinės parengties priešmininių laivų I grupei vadovauja kmdr. Peteris Kroghas (Danija). NATO nuolatinės parengties priešmininių laivų 1 grupė yra tarptautinis greitojo reagavimo priešmininių laivų junginys, kurio uždaviniai – užtikrinti nuolatinį NATO priešmininės kovos pajėgumą, galintį veikti taikos, krizės ar ginkluoto konflikto metu.

SNMCMG1 taip pat gali būti naudojamas reaguojant į krizes, demonstruojant Aljanso buvimą regione ir solidarumą, lankant NATO šalių ir partnerių uostus. NATO nuolatinės parengties priešmininių laivų I grupės junginys kartu veikia kaip pagrindinė jūrinių NATO greito reagavimo pajėgų platforma.

Junginio uždaviniams atlikti priešmininius ir aprūpinimo laivus, junginio vadą ir štabą rotacijos pagrindu 6–12 mėnesių tarnybai skiria NATO jūrinės valstybės. Nuo 2006 m. Karinės jūrų pajėgos beveik kasmet skiria priešmininius karo laivus vykdyti NATO užduotis grupės sudėtyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ASAS

ASAS portretas
Laivas negali perimti vadovavimo

Kęstas

Kęstas portretas
Lietuvoje puikiai galintiems dirbti valdžia neleidžia. Kodėl Amerika atsisakė šauktinių? "Kaip Amerikos ekonomistai įtikino Ričardą Nixoną atsisakyti karinio šaukimo, bei pereiti prie savanorių naudojimo ginkluotosioms pajėgoms.? Ekonomistai teigė, kad šauktinių projektas netinkamai eikvoja turimus resursus, išnaudojant jaunus žmones, kurių įgūdžiai gali būti geriau pritaikyti, dirbant kitur.O kariuomenėje dėl mažesnės kadru kaitos ir dėl to mažesnių mokymo išlaidų Pentagonas gali sutaupyti pinigų, remdamasis vien savanoriais. Nixonas turėjo savų priežasčių nutraukti šaukimą. Tačiau ekonomistai padėjo apsispręsti." [1] Kada susiprotės Lietuvos valdžia ir paleis šauktinius dirbti tai, ką jie sugeba ir nori? Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių