Kraujagyslių chirurgai kviečia pasitikrinti aortą

Jei žmonės savo sveikata rūpintųsi ir tirtųsi profilaktiškai, būtų galima išvengti daugybės ligų ir būklių, sukeliančių mirtinas pasekmes. Tas pats pasakytina ir apie aortos aneurizmą. Jei ji žmonėms būtų aptinkama laiku, kasmet Lietuvoje būtų galima išgelbėti kelias dešimtis žmonių.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės Kraujagyslių chirurgijos skyriaus gydytojai jau antrą kartą rengia nemokamas aortos patikras, kad nuo mirtinų pasekmių ateityje būtų išgelbėta kuo daugiau žmonių.

„Pernai Pasaulinės aortos dieną mūsų skyriaus kraujagyslių chirurgai ir gydytojai rezidentai echoskopu ištyrė apie 190 klaipėdiečių ir aplinkinių rajonų gyventojų. Dviem iš jų radome aortos patologiją ir skyrėme tolesnius tyrimus bei gydymą“, – sakė Klaipėdos jūrininkų ligoninės Kraujagyslių chirurgijos skyriaus vedėjas Karolis Tijūnaitis.

Pasak gydytojo, patikros rezultatai buvo gana geri, tačiau abejojama, ar žinutė apie galimybę išsitirti pasiekė didžiausios rizikos grupę – vyrus, kuriems daugiau nei 65-eri.

„Džiaugiamės, kad sveikata rūpinasi jaunesnio amžiaus žmonės, tačiau aortos aneurizma dažniau – vyresniųjų liga. Aorta yra stambiausia žmogaus organizmo kraujagyslė, kuria kraujas iš širdies teka į kitus gyvybiškai svarbius organus. Vyresnio amžiaus žmonėms aortos sienelė gali susilpnėti ir išplonėti dėl ligų ir anksčiau patirtų traumų. Kai pilvo srityje aortos sienelė susilpnėja ir išplonėja, kraujagyslė gali išsipūsti. Nenormalus jos padidėjimas vadinamas aneurizma. Jai plyšus, kyla mirtino nukraujavimo grėsmė“, – įspėjo K. Tijūnaitis.

Kadangi aneurizma susidaro per ilgą laiką, daugelis pacientų nejaučia jokių ženklų, įspėjančių apie mirtiną pavojų. Pilvo aortos aneurizmos diagnozei patvirtinti paprastai pakanka tyrimo echoskopu. Jei aptinkama patologija, atliekama kompiuterinė pilvo tomografija. Ji suteikia papildomos informacijos, leidžiančios tiksliai nustatyti aneurizmos dydį ir apimtį, kitų kraujagyslių būklę, taip pat kitą pilvo patologiją.

Atsižvelgiant į ligos stadiją ir kiekvieno paciento anatominius ypatumus, aortos aneurizmai pašalinti gali būti taikoma atvira operacija arba endovaskulinė procedūra.

Jeigu laiku aptinkama neplyšusi aneurizma, gydymas 95 proc. atvejų būna sėkmingas.

Plyšus aneurizmai išgyvena tik 2–4 pacientai iš 10.

Lietuvoje dėl plyšusios aortos aneurizmos kasmet gydoma 50–60 pacientų.

Pilvo aortos aneurizma išsivysčiusiose šalyse diagnozuojama 2–8 proc. gyventojų. Dažniau pasitaiko vyresniems nei 50 metų asmenims, dažniau vyrams nei moterims. Pilvinės aortos aneurizmos paplitimas didėja su amžiumi, tad ateityje, dėl senėjančios visuomenės, ši patologija gali tapti dar dažnesnė.

Rugsėjo 25-ąją – Klaipėdos jūrininkų ligoninės kraujagyslių chirurgai atliks nemokamą aortos patikrą – echoskopiją. Nuo 10 iki 13 val. norintieji pasitikrinti kviečiami atvykti į Klaipėdos jūrininkų ligoninę ir laukti pastoginėje prie Ambulatorinių konsultacijų skyriaus, kur bus suregistruoti ir po vieną palydėti į tyrimo vietą. Išankstinės registracijos nėra. Atvykus būtina dėvėti kaukę ir laikytis visų saugumo reikalavimų. Nustačius aor-tos patologiją, pacientai bus siunčiami tirtis ir gydytis toliau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Burbulas eilinis

Burbulas eilinis portretas
Skamba gražiai - reiktų tirtis kasmet profilaktiškai .. su mielu noru.. Bet kai tau 40 metų - pabandyk šeimos gydytojai įrodyt, kad tau reikia :D Jom atrodo kad 40 meciui nieko negali būti.. Nors spaudims 180... :D Antra - patekti pas normalų specialistą... tai lengviau vyrui pagimdyt. Taloną gauti lengviau nei į kosmosą nuskristi.. Aš asmeniškai nesuprantu už ką mokesčius moku - niekur negali patekti. Su vaikais tas pats - einu mokamas paslaugas - nes i polikliniką patekt neina. Nėr talonų. Šnipštas ta mūsų sveikatos sistema. Tik straipsniai gražūs. Realybė deja... Bet koks europietis apsiverktų kruvinom ašarom...

Jelena

Jelena portretas
Parašyta - registracijos nėra. " Nuo 10 iki 13 val. norintieji pasitikrinti kviečiami atvykti į Klaipėdos jūrininkų ligoninę ir laukti pastoginėje prie Ambulatorinių konsultacijų skyriaus, kur bus suregistruoti ir po vieną palydėti į tyrimo vietą. Išankstinės registracijos nėra". Ir tai nesamone. Nežinoma kiek žmonių susiburs ir kiek reikės laukti. Galima buvo padaryti registraciją internetu.

?

?  portretas
Gal turite stebuklingą receptą kaip užsiregistruoti ? Paskambinus girdi " visi užimti " , skambinkite vėliau ir taip nuolat .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių