Klaipėdos uostas įvertintas už inovacijas

  • Teksto dydis:

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai įteiktas apdovanojimas už pasiekimus diegiant skaitmenines uosto sistemas.

Vieninteliai iš Lietuvos

Klaipėdiečiai pagerbti per kasmetinę tarptautinę geoinformacinių sistemų rinkos lyderės „Esri“ rengiamą konferenciją San Diege (JAV).

Uosto direkcija – vienintelė Lietuvos atstovė, šiais metais įvertinta šiame pasauliniame renginyje. Konkurse iš viso dalyvavo apie 100 tūkst. „Esri“ klientų iš viso pasaulio.

„Klaipėdos uostas – Lietuvai itin svarbus strateginis objektas, todėl privalome žengti koja kojon su  naujausiomis technologijomis ir inovacijomis. Uosto veikloje naudojamos GIS sistemos ne tik prisideda modernizuojant ir skaitmenizuojant procesus uoste, tai labai svarbu ir užtikrinant jo saugumą“, – pasakojo  Uosto direkcijos Technologijų skyriaus vadovas Algimantas Žygus.

Skaitmeninis uostas

Klaipėdiečių sukurta programa „PortGis“ – tai įvairialypė erdvinė sistema, kuri itin palengvina darbą įvairių sričių direkcijos specialistams – infrastruktūros padaliniams, Laivyno skyriui, hidrografams ir kitų sričių darbuotojams, aplinkosaugininkams.

Sukurtas uosto žemėlapis apima uosto teritoriją ir akvatoriją, nuomojamų uosto žemės dalių ribas, geležinkelius, kelius, gatves, krantines, inžinerinius tinklus.

Naudodamiesi šiuo žemėlapiu specialistai pagal savo darbo funkcijas gali lengviau suvesti duomenis, juos gauti ir tvarkyti, pavyzdžiui, matyti gylio informaciją, atskirus žemės sklypus ar suskaičiuoti iškasto grunto kiekį.

Užtikrinamas ir saugumas

Informacinė sistema labai svarbi ir saugumo požiūriu.

Pavyzdžiui, jos pagrindu buvo sukurta pavojingų krovinių kontrolės sistema „Hazard“. Čia skait-meniniu pavidalu sugulė visa reikalinga informacija apie pavojingų krovinių vietą Klaipėdos uoste, krovinio tipus, galimą riziką.

Programoje susisteminti meteorologiniai ir oro kokybės duomenys, gaisrinių hidrantų ir vožtuvų buvimo vietos. Skaitmeninio pavidalo sistema leidžia vartotojams matyti visą Klaipėdos uostą, todėl bet koks taršos nukrypimas ar galimas įvykis yra nedelsiant atpažįstamas ir matomas, o informacija iškart perduodama atsakingiems asmenims ir institucijoms.  

San Diege apdovanotai informacinei sistemai sukurti buvo naudotos „ArcGIS Online“, „ArcGIS Portal“, „Web AppBuilder“, „ArcGIS“ ir „ArcMap“ programinės technologijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių