Klaipėdos savivaldybė sieks perimti apleistą kino teatrą „Baltija“

  • Teksto dydis:

Klaipėdos miesto savivaldybė pranešė pradedanti beprecedentį procesą – sieks, kad būtų nutraukta valstybinės žemės nuomos sutartis prieš terminą, o apleistas kino teatro „Baltija“ pastatas perimtas.

Anot jos, senamiestyje esantis apleistas pastatas daug metų gadina miesto vaizdą ir kelia grėsmę aplinkai bei gyventojams.

„Pradedame istorinį procesą, nes veiksmas dėl pastato, kuris 1999 metais buvo įsigytas iš Valstybės turto fondo, trunka jau beveik 20 metų. Kalbu apie bendrovę „Fisanta“ ir jai išnuomotą sklypą, kuriame yra buvusio „Baltijos“ kino teatro pastatas“, – sakė uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas.

Anot jo, nuo šio sklypo Žvejų gatvėje nuomos pradžios 2004 metais nei pastatas, nei sklypas nėra naudojami pagal tiesioginę jų paskirtį, pats statinys neprižiūrimas.

„Yra daug įtarimų, kad šio pastato būklė kelia grėsmę aplinkai ir gyventojams“, – tvirtino meras.

Yra daug įtarimų, kad šio pastato būklė kelia grėsmę aplinkai ir gyventojams.

Anot savivaldybės, buvęs kino teatras nėra aptvertas ir apsaugotas nuo galimo pastato konstrukcijų byrėjimo.

Mero teigimu, Šiauliuose registruota bendrovė ne kartą raginta susitvarkyti savo turtą, tačiau tai nedavė jokio efekto.

„Todėl sieksime, kad žemės nuomos sutartis su „Fisanta“ nuomotojo reikalavimu būtų nutraukta prieš terminą, o už sklype esantį pastatą būtų atlyginta teisės aktuose nustatyta tvarka. Deja, kito kelio nėra. Kad ir koks tas kelias nelengvas, bet, manau, prasmingas. Tokią galimybę atvėrė pasikeitusi teisinė bazė ir mūsų prievolė yra ja pasinaudoti. Nepriklausomai nuo to, kiek laiko truks procesas, ši situacija turi būti išspręsta, net jei tenka ją spręsti tokiu drastišku būdu“, – tvirtino V. Grubliauskas.

Sklypas Žvejų g. 3 buvo išnuomotas komercinės paskirties objekto eksploatacijai, tačiau per 18 metų nenaudojus jo pagal tiesioginį naudojimo būdą, savivaldybė teigia, kad galėjo būti pažeistos valstybinės žemės nuomos sutarties sąlygos, o tai yra pagrindas pradėti sutarties nutraukimo procedūrą.

Tai pirmas atvejis Klaipėdos miesto savivaldybėje, kai siekiama nutraukti valstybinės žemės nuomos sutartį, nuomininkui nesilaikant sutarties sąlygų.

Be to, šiais metais šį sklypą numatyta įtraukti į nenaudojamų sąrašą. Tai padarius būtų taikomas dešimt kartų didesnis žemės nuomos mokestis.

„Tai reiškia, kad žemės sklypo Žvejų g. 3 metinis žemės nuomos mokestis nuo 440 eurų dar šiemet padidėtų iki 4400 eurų metams. Tikimasi, kad numatyta finansinė sankcija paskatins apleistų statinių savininkus ar naudotojus greičiau priimti racionalius sprendimus kaip toliau elgtis su savo turtu“, – rašoma sprendime.

Kino teatras „Baltija“ buvo gražiausias ir moderniausias kino teatras Klaipėdoje. Jo

istorija skaičiuojama nuo 1854 metų, kai po didžiojo Klaipėdos gaisro Žvejų gatvėje buvo atstatytas mūrinis sandėlis. Kino sale jis virto 1912 metais.

Per Antrąjį pasaulinį karą pastatas buvo gerokai sugriautas, tačiau gana greitai atstatytas. Iš pradžių jis pavadintas „Tėvynė“, 1958 metais pervadintas „Baltija“. Filmai čia rodyti, kol Lietuvai atgavus nepriklausomybę pastatas paverstas prekyviete.

Pastatą įsigijus bendrovei „Fisanta“, 2001 metais ten kilo gaisras. Po jo buvęs kino teatras nebuvo tvarkytas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senjoras...

Senjoras... portretas
Pagaliau atsibudo. Tai reikėjo daryti, bent prieš 20 metų.

Budelis

Budelis portretas
Cia ne tik kad paimti is tu, kurie pirko uz 1 lita, bet dar uzbauduoti uz tiek metu vilkinimo, kol pastatas eme virsti! Bardakas!

Kkt gubernija

Kkt gubernija portretas
Neršiškis su Kkt samokatovu prisirinko parkomatpinigiu iš pensininkų rajonų gali dabar taškytis šen bei ten, galetu dar prie kiekvieno šviesoforo pristatyt parkomatu, tai gal ir kitus griuvesius nusipirktu
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių