Klaipėdos savivaldybė dėl viešųjų pirkimų pažeidimų turės grąžinti 4 mln. eurų ES lėšų

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė Klaipėdos savivaldybės skundą Centrinei projektų valdymo agentūrai dėl sprendimo, kuriuo savivaldybė įpareigota grąžinti 3,943 mln. eurų Europos Sąjungos lėšų, panaikinimo, trečiadienį pranešė teismas.

Klaipėdos savivaldybė 2015 metais vykdė tarptautinį pirkimą „Klaipėdos miesto baseino (50 m) su sveikatingumo centru statybos darbų pirkimas“.

Centrinė projektų valdymo agentūra atliko šio pirkimo tyrimą ir nustatė, kad projekto vykdytojas, leisdamas tiekėjui pakeisti pasiūlymą, pažeidė Viešųjų pirkimų įstatyme nurodytus lygiateisiškumo ir skaidrumo principus, nes tiekėjo pasiūlymas turėjo būti atmestas kaip neatitinkantis pirkimo sąlygų.

Anot teismo, pažeidimas buvo nustatytas perkant baseinui reikalingą ir pirkimų sąlygų neatitinkantį 10 tūkst. eurų vertės šilumos siurblį. Tiekėjui nepašalinus abejonių dėl minėto siurblio atitikties techniniam projektui, savivaldybė pasiūlymą pripažino tinkamu, taip pakeisdama pasiūlymą, nors ji turėjo atmesti šį pasiūlymą kaip neatitinkantį techninės specifikacijos reikalavimų.

Išnagrinėjęs šią administracinę bylą teismas konstatavo, kad taikydama būtent tokio dydžio korekciją Centrinė projektų valdymo agentūra individualizavo padarytą pažeidimą bei atsižvelgė į pažeidimo pobūdį ir su juo susijusių aplinkybių vertinimą. Ji nustatė, kad buvo vykdomas tarptautinis pirkimas, kuris buvo reikšmingas ES vidaus rinkai, laimėtoju buvo pripažintas tiekėjas, kurio pasiūlymas neatitiko pirkimo sąlygų.

Kaip paskelbė teismas, teisėjų kolegija neturi pagrindo savivaldybei skirtą finansinę korekciją vertinti kaip neproporcingą jos padarytam pažeidimui ir panaikinti sprendimą, kuriuo ši korekcija buvo pritaikyta arba finansinę korekciją sumažinti.  Aplinkybių, kaip svarių, sudarančių pagrindą finansinę korekciją sumažinti, anot teismo, nenurodė ir pati savivaldybė.

Taip pat pabrėžiama, kad finansinės korekcijos dydis parenkamas atsižvelgus į padaryto pažeidimo pobūdį, sunkumą.

Pasak teismo, Centrinės projektų valdymo agentūros konstatuoti Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintų skaidrumo ir lygiateisiškumo principų pažeidimai negali būti laikomi formaliais ir mažareikšmiais, kadangi tai esminiai viešųjų pirkimų organizavimo principai.

Teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Smalsi

Smalsi portretas
O kaip ten su NATO viršūnių susitikimo viešaisiais pirkimais,norėtusi paklausti?

to Negirdėjau

to Negirdėjau portretas
taip ir yra kad T a p k i n a s pats nesusigraibė kaip kelti ši visuotinį valdžiagyvių vogimą - reikia ne apie čekius šnekėt o apie neadekvačias sumas begėdiškai pateikinėjamas įsistačius kiaulės akis. Kur matyta piltis kurą iš 5-8 kortelių? O kaip du televizoriai sąraše ar tūkstančiai per kelis mėnesius kanceliarinėm? Taigi aiški vagystė. O vagys turi būti pasodyti. Ir greitai Ne tai kad dar duot jiems kažką aiškint LIETUVOJE VADIŠKOMS VAGYSTĖMS IR NUSIKALTIMAMS TEISĖSAUGOS NĖRA. Todėl ir dedasi velniava. Pasodytų dešimt+dvidešimt vieną kartą(ar bent masiuli)tai užsibaigtu visos tokios nesamonėsL

Kas

Kas portretas
Kas blogiau ar 4 milijonai už siurblį ar 4 tūkstančiai už kurą ar telefoną ?
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių