Klaipėdos pašto klausimas dar neišspręstas: pripažins kultūros paminklu?

Po to, kai paštininkai išsikėlė į kitas patalpas, jau daugiau nei metus Liepų gatvėje tuščias stovi Klaipėdos centrinio pašto pastatas. Iki Naujųjų metų jis turėtų būti perduotas valstybės nuosavybėn. Vėl prabilta apie šio objekto pripažinimą kultūros paminklu ir jo pritaikymą visuomenės reikmėms.

Jau metus – be gyvybės

Nenuostabu, kad Lietuvos paštui priklausantis istorinis Klaipėdos pastatas tapo nuostolingas, nes iš turimų 3 tūkst. kv. m ploto savo reikmėms naudota tik penktadalis.

Nors likusi patalpų dalis buvo nuomojama, išlaikyti šį pastatą vis dėlto buvo per brangu.

Pernai spalio pradžioje iš patalpų Liepų gatvėje išsikelta į modernesnes.

Tada ir kilo klausimas dėl nenaudojamo pastato likimo. Tapo akivaizdu, kad ilgainiui jis tiesiog subyrės ir galiausiai prireiks milžiniškų investicijų jį sutvarkyti.

Lietuvos paštas esą neturi finansinių galimybių atlikti didesnio masto rekonstrukcijos darbų, kurie reikalingi Centrinio pašto pastatui, kad jis išliktų ir tinkamai reprezentuotų miestą.

Aukcioną teko atšaukti

Tuomet buvo nuspręsta Centrinio pašto pastatą parduoti viešame aukcione.

Tačiau įvairios institucijos ir visuomenės grupių atstovai išreiškė didelį susirūpinimą tolesniu šio objekto likimu.

Prabilta ir apie Klaipėdos centrinio pašto pastato vertingųjų savybių vertinimą, ir apie galimybę jį paskelbti kultūros paminklu.

Tad aukcionas pernai lapkričio pabaigoje buvo atšauktas.

Siekdama įsiklausyti į visuomenės poreikius, susijusius su Centrinio pašto pastatu uostamiestyje, Susisiekimo ministerija inicijavo tarpinstitucinės darbo grupės sudarymą, kad ši spręstų objekto pritaikymo ir išsaugojimo visuomenei klausimus.

Teigiama, kad einamasis pašto pastato remontas ir techninė priežiūra vykdoma nuolat.

Klaipėdos centrinio pašto pastato rinkos vertė pagal 2019 m. pavasario vertinimus yra 1,3 mln. eurų.

Siekiant palaikyti būklę (konservuojant statinį), preliminariais vertinimais, reikėtų dar apie 2,1 mln. eurų.

Teigiama, kad ateityje šiam objektui reikėtų skirti dideles investicijas.

Pasiūlymai vis dar popieriniai

Susisiekimo ministerijai visos suinteresuotos pusės pateikė savo pasiūlymus, kaip būtų galima įveiklinti Klaipėdos centrinio pašto pastatą.

Pasiūlymai buvo pristatyti viešose diskusijose Klaipėdoje dar kovo 3 d.

Pašto pastate siūlyta įrengti miesto galeriją-muziejų, prof. A. Kliševičiaus vardo kaligrafijos ir rašto meno mokyklą, jaunųjų menininkų rezidentūrą ar net piligrimų centrą.

Klaipėdos miesto savivaldybė, įvertinusi visus pasiūlymus, pateikė preliminarią informaciją, kad čia galėtų būti registruojamos santuokos, patalpos atliktų ir tam tikrą muziejaus funkciją.

Procedūros – iki Naujųjų metų

Be to, prabilta ir apie Klaipėdos miesto centrinio pašto pastato vertingųjų savybių vertinimą, ir apie galimybę jį paskelbti kultūros paminklu.

Dabar šis objektas yra valstybės saugomas nacionalinis nekilnojamasis turtas.

Kultūros paminklo statusas būtų pati aukščiausia kategorija.

Atsižvelgiant į statinio būklę, bus priimtas sprendimas iki šių metų pabaigos pritarti arba nepritarti Klaipėdos centrinio pašto pastato perdavimo valstybės nuosavybėn procedūroms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sigitui

sigitui portretas
kada paleido iš durnyno?

Sigitas

Sigitas portretas
Tiesiog betvarkė vejasi pačia betvarke. Savaime aišku norėtųsi riebiai nusikeikti. Labai blogai kad Klaipėdos miestas ir jo gyventojai neturi geru tarnautojų. Būtent dėl tokiu kai kuriu tarnautojų visiško neūkiškumo ir nerangumo Klaipėdos miestas ir neturi Klaipėdos Karališkąjį ir Balandžio paštus. Dabar Karališkojo pašto konservavimui norima sukyšti arti 2 mln. Eu.. Reikia viena suprasti t.y. tas konservavimas tolygus istorinio paveldo pastato sunykimui. Tai gal visdėlto reiketu nemokamai užkonservuoti pačius pagrindinius tarnautojus arba tiesiog juos pakeisti į darbščius ir Klaipėdos miesto gyventojams turinčius pasitikėjimą.

Romas

Romas portretas
Tokį pastatą ,atsiprašant, "prašikti". Tai kas liks? Visokie "gandrališkiai" ?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių