Klaipėdoje atnaujinamas šimtametis namas: norima, kad taptų miesto puošmena

Viršutinės gatvės namas praeivius dar šį pavasarį pasitiks atsinaujinusiu stogu. Sankryžoje su Smilties Pylimo gatve stovintį objektą planuojama visiškai sutvarkyti iki gruodžio. Praėjusiame amžiuje statytas namas turėtų įsilieti į gatvės architektūrą autentiškais fasadais – savininkai prieš imdamiesi darbo domėjosi visos teritorijos istorija.

„Stogas liks toks pat – raudonų čerpių. Pastatas nei didės, nei mažės. Daromas tik kapitalinis fasado ir stogo remontas“, – pasakojo renovacijos darbus atliekančios bendrovės „Modaista“ vadovas Modestas Mikutis.

Pastato savininkai, prieš imdamiesi atnaujinimo, domėjosi jo istorija. Kartu su architektais buvo tariamasi, kaip jį padaryti kuo autentiškesnį. Vietomis svarstoma palikti atviro mūro.

„Išlaikome tas pačias proporcijas, nebus jokio modernizmo. Tik atsiras langų viršuje. Ir fasade vienas kitas naujas bus“, – teigė ir stogo renovaciją vykdančios bendrovės direktorius.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Viršutinės gatvės pirmuoju numeriu pažymėtas triaukštis namas pastatytas 1918 m.

Netoliese archeologai yra aptikę devyniolikto ir dvidešimto amžiaus dirbinių. Buvo rasta ir iškelta žmonių palaikų, kaip spėjama, iš čia kadaise buvusių kapinių.

Dalyje Viršutinės ir Sportininkų gatvių prieš šimtmetį buvo įsikūręs Zandvero kaimas. Vokiškas pavadinimas reiškė smėlio užtvarą. Jame gyveno darbininkai, daugiausia sodinę miškus ir apželdinę smėlynus. Vėliau kaimas buvo prijungtas prie miesto.

„Pastatas pergyveno kelias kartas ir kelias valdžias“, – juokėsi M.Mikutis.

Paskutinė pastate šeimininkavo gyvenamuosius namus administruojanti bendrovė „Vitės valdos“. Tačiau prieš ketverius metus objektą įsigiję savininkai turėjo jį iš esmės tvarkyti.

Stogą keičiantys darbininkai sako pratę prie darbų senuose namuose, tačiau pripažįsta, kad šįkart teko rimtai paprakaituoti.

„Sunku. Vis dėlto reikia nusivalyti, išsiardyti. Buvo prikaupta nemažai šiukšlių. Tiek metų palėpėje niekas negyveno. Bet nieko, išvežėme į sąvartynus, sutvarkysime“, – pasakojo M.Mikutis.

Savininkai tikisi atkurti maksimaliai autentišką pastatą tik su modernia infrastruktūra – kad gražiai derėtų šalia esančių pastatų. Gyvenamosios paskirties name bus įrengti šeši butai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaimynė

kaimynė portretas
o kur automobilius statys?::))

paradoksas

paradoksas portretas
Jeigu visiems taip gražu, tai kodėl dabar tokių namų nebestatote? Turiu galvoje prie Jono kalnelio ar planuojamame Memelio uoste?

klausimas

klausimas portretas
O palėpės radinius istorikai apžiūrėjo, įvertino? Gal ten kokie svarbūs dokumentai į sąvartynus iškeliavo?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių