Klaipėdietis: po šios pandemijos privalo keistis valdžios požiūris į verslą

Klaipėdos verslininko Sauliaus Jokužio įsitikinimu, karantinas parodė, kad artimiausioje ateityje Vyriausybė, norėdama prikelti ekonomiką, privalėtų kardinaliai keisti požiūrį į verslą, kuris pastaruosius metus, skirtingai nei žemės ūkis, Lietuvoje yra podukros vietoje.

Klaipėdietis S.Jokužys neslepia, kad verslo situacija – gana kebli, tačiau dar ne katastrofiška.

"Kas gi nutiko? Mes visi laimingai važiavome ir staiga atsitrenkėme į medį. Mašina stipriai aplamdyta, nebevažiuoja, mes dar šiaip taip sveiki gyvi. Ką daryti? Ogi sėdame ant dviračio ir važiuojame toliau. Dabar svarbiausia nesustoti, nesupanikuoti ir judėti pirmyn", – įsitikinęs S.Jokužys.

Verslininką šiandien labiausiai jaudina ne nūdiena, bet kaip išgyvensime vadinamąjį pokoroninį laikotarpį.

"Ar vėl nebus taip, kad buvome nepasiruošę, nežinojome, kažko negalėjome? Šiuo metu kaip tik laikas apie tai galvoti. Tie, kurie dabar kaunasi pirmose fronto linijose su virusu, tegul kariauja, kovoja, ir jie nugalės. Kitiems dabar būtina strateguoti, kaip išsisuksime iš padėties, kai viskas baigsis", – dėstė S.Jokužys.

Verslininko įsitikinimu, Vyriausybė veikiausiai jau galvoja, kaip teks išbristi iš ekonominės suirutės, bet tie jų žingsniai turi būti realūs ir adekvatūs.

"Ir čia humoro nedaug. Dabar sėdime užsidarę jau savaitę, kitą, o kas paskui? Akivaizdu viena, ateina galas spekuliatyvinei industrijai. Galiausiai Vyriausybė turi suprasti, kad reikia dotuoti ir visokeriopai remti ne tik žemdirbius, kurie iš esmės yra tik eksportuotojai, nes į užsienį kasmet išvežama daugiau vieno derliaus grūdų, nei pajėgtume suvalgyti per penkerius metus. Dabartinė valdžios politika yra nukreipta išimtinai į žemės ūkio eksporto dotacijas ir skatinimą. O gamintojai, kurie uždirba Lietuvai pinigus, stumiami į užribį", – teigė S.Jokužys.

Spaustuvininko manymu, susidariusi padėtis dėl koronaviruso kaip tik atskleidžia, kas yra kas ir kad labai svarbu palaikyti būtent vietos gamintojus.

"Juk negali būti Lietuvoje išskirtiniai tik ūkininkai. Reikia puoselėti taip pat ir gamintojus, ir amatininkus. Valdžia turi atsisukti į šiuos mokesčių mokėtojus ir jų neskriausti. Nes būtent dirbantys ir kuriantys žmonės, skirtingai nei žemės ūkio darbuotojai, šiandien labiausiai nuskriausti iš visų", – mano S.Jokužys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juokiaus ilgai

juokiaus ilgai portretas
21 amžius, žmonės vyksta kad ir žuvų skrost ir būt smarvėj po 12 val per parą, kad tik nereikėtų čia vietiniams vergaut už minimumą, kurios dažnai net neišmoka, nes susigalvoja visokių priežasčių ir jau nuo antro darbo mėnesio vos ne pats dirbantysis tampa skolingu darbdaviui. Vietiniai darbdaviai yra neišprusę, nepakilo aukščiau perku-parduodu ir darau tą patį, ką kaimynas Petras ar Antanas: jei jo žmona klijuoja nagus, klijuos ir manoji - nesvarbu, kad tame pačiame kaime ar daugiabuty. Dega tie lietuviški "verslai", perpardavinėjimo bizniuką numušė prekyba internetu ir prekybos centrai, vietinių ūkininkų maistus, gausiai gabenamus į turgavietes, nukonkuravo žymiai kokybiškesni latvių, lenkų, vokiečių produktai, - ką dar galit pasiūlyt? Kokių nors dirbančių už degtinės stiklinę kreivai susiūtus kokius idiotiškus chalatus ar nekokybišką apatinį trikotažą iš ruskyno? Nebejuokinkit. Net minimalias pajamas gaunantys žmonės jau daugiau nei 10 metų prekinasi arba Londone, arba Lenkijoj.

Per tiek metų

Per tiek metų portretas
bizniavimo Lietuvoje niekam neateina į galvą kad reikėtų iš esmė pažiūrėti į verslų kūrėjus ir jų vadovus. Galima lengvai įvertinti darbo organizavimą firmoje ar biznio vietoje, vadovų sprendimų tikslingumą ir sugebėjimus gauti pelną ne darbuotojų ar sukčiavimų sąskaita o iš pačio verslo

Klaipeda

Klaipeda  portretas
Parama turi buti paprastiems darbininkams o ne verslininkams-žulikams.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių