Klaipėdiečius pralinksmino pingvinai: gaudė saulės zuikučius

Lietuvos jūrų muziejų lankę klaipėdiečiai iki ašarų juokėsi išvydę, kas domina pingvinus. Šiems gyvūnams saulės atspindžių blyksniai nuo veidrodėlio – it magnetas.

Pingvinus traukia judantys šviesūs objektai, todėl kai tik į delfinariumą atėję vaikai ėmė į aptvaro pusę spiginti saulės zuikučius, vienas šių gyvūnų ėmė itin intensyviai kraipyti galvą, akimis sekdamas atspindžio judėjimą ant sienos. Veikiausiai manė, kad tai žuvis.

Tiesa, kiti į šviesulį nelabai kreipė dėmesį.

"Atspindį seka todėl, kad pingvinai – plėšrūnai. Vienas jų – visiškas optimistas. Matyt, galvojo, kad sugaus. O kiti kažkokie liūdni, jų nedomino atspindžiai", – paaiškino Jūrų muziejaus biologas Remigijus Dailidė.

Lankytojai nufilmavo, kaip du pingvinai iš viso būrio kraipo galvas ir seka saulės atspindį. Kiti gyvūnai atrodė apatiški.

Aš nežinau, ar sliekai žaidžia.

"Jie veikiausiai buvo paėdę, apie vidurdienį gyvūnai ilsisi. Kodėl kiti gaudė saulės zuikučius? Katinas juk irgi gaudo, nes katinas, kaip ir pingvinas, yra medžiotojas. Pingvinai maitinasi žuvytėmis, krevetėmis, kriliumi", – paaiškino R.Dailidė.

Vis dėlto pingvinų dėmesys saulės zuikučiams – trumpalaikis.

"Suveikia instinktas, o vėliau supranta, kad tai netikras dalykas, nustoja domėtis. Paukščiams yra būdinga žaisti, kaip ir aukštesnio išsivystymo žinduoliams. Jei gyvūnas žaidžia, vadinasi, jis turi intelektą. Žaidimas yra priimtinas intelektualiems padarams. Aš nežinau, ar sliekai žaidžia. Bet kai reikia jų naktį žvejybai pagauti, jie visi – lengvaatlečiai, tikri sportininkai. Kaip kokie bėgimo čempionai", – juokavo R.Dailidė.

 

 

Gyvūnų medžioklės instinktų aštrumas gali priklausyti ir nuo amžiaus.

"Gyvūnai taupo energiją. Gyvūnai nesivalkioja taip, kaip žmonės", – tikino R.Dailidė.

Į Lietuvos jūrų muziejų pirmieji pingvinai atkeliavo 1977 m. Tai buvo kuoduotieji pingvinai. Dabar muziejuje gyvena 20 pingvinų. 12 iš jų – Humbolto porūšio (Spheniscus humboldti). Aštuoni buvo įsigyti prieš ketverius metus, iš karto po akvariumo rekonstrukcijos, dar keturi – pernai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

fas fas

fas fas portretas
kai pagaus saules zuikius tada prades klaipediecius pingvinai gaudyti

o kodėl šitie Klaipiediečiai

o kodėl šitie Klaipiediečiai portretas
miesto parade nedalyvavo
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių