Klaipėdiečių viltis gauti paramą būstui žlugdo bankai

Milijonai litų, skiriami klaipėdiečiams padengti dalį paskolos būstui įsigyti, lieka nepanaudoti, nes žmonės neįveikia bankų keliamų reikalavimų.

Neduoda paskolų

Klaipėdos apskrities savivaldybėms išskirstyti subsidijas būsto kreditams šiemet skirta 10 mln. 320 tūkst. litų.

Gyventojai, kurie nori gauti paramą, iki metų pabaigos turėtų kreiptis į savo gyvenamosios vietos savivaldybę.

„Ši parama nėra labai populiari, nes bankai kelia didelius reikalavimus. Žmonės norėtų gauti paskolą, o paskui subsidiją, kad galėtų padengti jos dalį, tačiau bankai neduoda kredito“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Socialinio būsto skyriaus vedėja Danguolė Netikšienė.

Neseniai į savivaldybę kreipėsi neįgalų vaiką auginanti šeima. Ji priskiriama grupei žmonių, kuriai priklausytų būsto kredito subsidija. Tačiau bankas nedavė paskolos, nes šeimos pajamos buvo nepakankamos, mat į jas neįsiskaičiuoja už neįgalų vaiką gaunama slaugos pašalpa.

„Todėl žmonėms patariame pirmiausia kreiptis į banką, išsiaiškinti, ar bus suteikta būsto paskola, kad nereikėtų paleisti vėjais pinigų darant dokumentų kopijas“, – teigė D.Netikšienė.

Vertina turtą ir pajamas

Paramą būstui įsigyti gali gauti pilnametis asmuo, kurio grynosios metinės pajamos neviršija 27,5 tūkst. litų, o turtas – 40,3 tūkst. litų, dviejų ar trijų asmenų šeima, jei grynosios metinės pajamos ir turtas neviršija atitinkamai 38,5 tūkst. ir 81,9 tūkst. litų, keturių ir penkių asmenų šeimos – 46,2 tūkst. ir 109,2 tūkst. litų, šešių ir daugiau asmenų šeimos vienam asmeniui pajamos neturi viršyti 7 tūkst. 920 litų, o turtas vienam asmeniui – 26 tūkst. litų.

„Visiems paramos gavėjams yra taikomas pajamų ir turto kriterijus. Tačiau vieniems jų gali būti skiriama subsidija būsto kredito daliai, o kitiems – tik būsto kredito draudimo įmokų lengvata“, – aiškino Socialinio būsto skyriaus vedėja.

Subsidiją būsto kredito daliai padengti galės gauti buvę našlaičiai ar be tėvų globos likę asmenys ar jų šeimos, kol jiems sukaks 35 metai, daugiavaikės šeimos, asmenys, kuriems nustatytas sunkus ar vidutinis neįgalumo lygis arba kurie yra pripažinti netekusiais 60–100 proc. darbingumo, specialiųjų poreikių turintys pensininkai, šeimos, kurių nors vienas narys yra neįgalus arba nedarbingas. Šioms grupėms valstybė padengs 20 proc. suteikto kredito.

Pažymos – septyniems

Subsidiją kredito daliai padengti taip pat galės gauti jaunos šeimos, auginančios vieną ar daugiau vaikų (įvaikių), ir šeimos, kuriose vienas iš tėvų yra miręs. Jiems valstybė padengs 10 proc. suteikto kredito.

Kiti asmenys, nepatenkantys į jau paminėtas grupes, tačiau atitinkantys įstatyme nurodytas sąlygas, galės pasinaudoti būsto kredito draudimo įmokų lengvata, o įgiję teisę į subsidiją, galės ją gauti kredito likučiui padengti.

Praėjusiais metais Klaipėdos savivaldybė pažymas apie asmens teisę gauti valstybės paramą būsto kreditui išdavė tik septyniems asmenims. Klaipėdos apskrities savivaldybėms šiai paramai buvo skirta 16 mln. 510 tūkst. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
nematau problemos. Pasitvirtinkit kokį potvarkį, ar priimkit įstatymą, kad šiais pinigais galima pagelbėti ir tiems, kurie jau paėmė būsto kreditą ir šiuo metu, dėl krizės, jų pajamos žymiai sumažėjo. Ir gerą darbą padarysite, ir pinigus išdalinsite, ir darbo bus-tik spėk suktis....Tuo metu, kai daugelis ėmė pirmam būstui, gal turėjo geras pajamas, gal dar neturėjo vaikučių, šeimos. Reikia tik noro padėti.

Robertas

Robertas portretas
trūksta logikos šioje tvarkoje: 1. Programa orientuota į mažas pajamas gaunančius, bet jei pajamos mažos bankas tau ir nesuteiks kredito, kuri subsidijuoja ši programa. 2. Kiek girdėjau šioje programoje dalyvauja vos vienas bankas (Swedbank, nes Snoras dėl bankroto jau nebėra šios programos dalyvis) tad kreditą ketinantis imti žmogus nebeturi galimybės rinktis banko.

2 Taigi

2 Taigi portretas
Ar jus pats supratote straipsnio esme? ir ar jus suprantate sio istatymo esme? kiek pastebejau, jus is vis net nesuprantate apie ka cia eina kalba, ISTATYMAS yra skirtas konkreciai siu zmoniu grupei tai - zmonems auginantiems zmogu su negalia, arba paciam neigaliam asmeniui, o ne kitiems lietuvos pilieciams, kurie prisieme paskolu ar kreditu, neapskaiciave savo galimybiu. O jei jus norite, kad jums kazka valsyube pagelbetu su turima paskola ir kitais isipareigojimais, jus patys turite kreiptis i atitinkamas institucijas prasydami konkrecios pagalbos jusu atvejui.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių