Klaipėdiečiai Užgavėnėse degino blogį

Klaipėdoje Užgavėnės dėl karo Ukrainoje šį savaitgalį buvo kitokios, nei planuotos. Atsisakyta tradicinio kaukėtų šventės dalyvių šėlsmo, buvo tik dainuojama, susirinkusieji pakviesti sudeginti ne Morę, o – kitokį blogį.

Prieš renginį buvo džiaugiamasi, kad šiemet Klaipėdos etnokultūros centro Užgavėnių šventė sugrįžta į savo kiemą, tai yra klaipėdiečiai bei miesto svečiai buvo pakviesti švęsti Klaipėdos senamiestyje.

Planuotos (pa)tvarios Užgavėnės, kurios turėjo tapti tarsi Klaipėdos šviesų festivalio dalimi, todėl ir Morė buvo kitokia – maždaug keturių aukštų kartotinė, pagrindinė Užgavėnių herojė priminė žaismingą pasakų personažą.

Vis dėlto, tradicinių Užgavėnių planus pakoregavo skausmingi įvykiai Ukrainoje.

Todėl buvo atsisakyta kaukėtų šventės dalyvių šėlionių, kaukes sudėjus ant scenos, buvo dainuojamos dainos, vėliau visi pakviesti sudeginti blogį.

"Okupantai tegul žūva su savo amunicija. Karo baisumams – ne. Žmogžudžiams – jų verta mirtis", – tokią žinutę užrašė lapelyje Užgavėnių šventės dalyvis Klaipėdoje.

Tad šiemet, Rusijos agresijos Ukrainoje akivaizdoje, klaipėdiečiai degino kitokį blogį, už tai paskui išsidalijo gerumo sėklas – daržovių ir gėlių sėklas, kurias jau visai netrukus galės pasėti į dirvą.

Galiausiai, išardę Morę, paslėpė ją iki kitų metų.

Beje, šiemet Užgavėnių šventes ir kitus pramoginius renginius dėl įvykių Ukrainoje visai atšaukė Vilniaus ir Šalčininkų rajonai.

"Reiškiame visapusišką paramą ukrainiečių tautai kaip suvereniai valstybei ir pagalbą šiuo sunkiu bei nerimo kupinu laikotarpiu. Kviečiu visus melstis už taiką ir ramybę Ukrainoje ir visame pasaulyje", – pranešime buvo cituojama Vilniaus rajono merė Marija Rekst.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių