Klaipėdiečiai raginami savanoriauti teisme: tokia veikla – nauda visuomenei

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų pirmininkas Svajūnas Bliudsukis paragino klaipėdiečius tapti savanoriais. Tokia veikla – naudinga visuomenei, bet gali praversti ir pačiam norinčiajam padirbėti neatlygintinai.

Pirmadienį teismo darbuotojai surengė nuotolinę konferenciją, kurioje dalyvavo Klaipėdos universiteto dėstytojai ir studentai, besirengiantys tapti viešojo administravimo specialistais ir socialiniais darbuotojais.

Kartu su teismo atstove spaudai Jūrate Volčkova, kuri yra ir savanorių mentorė, S.Bliudsukis ragino tapti teismo savanoriais.

Tai yra žmonės, kurie neatlygintinai bendrauja su teismo interesantais: palydi juos iki posėdžių salės, paaiškina jų teises ir pareigas, padeda susivokti, kaip teisme elgtis, nuramina ir suteikia dominančios informacijos.

Kaip visa tai daryti, J.Volčkova paaiškina ir pamoko. Savanoriams keliami tam tikri reikalavimai. Pageidautina, kad jie būtų lengvai bendraujantys, drąsūs, empatiški ir mandagūs. Savanoriauti negali asmenys, kurie patys bylinėjasi šiame teisme.

"Daugelis brandaus amžiaus žmonių bent kartą yra buvę teisme, tačiau ne vienas yra pasakęs, kad įžengę į teismo rūmus patyrė stresą. Ne kartą esame susidūrę su situacija, kai išėjęs iš teismo salės liudytojas prisimena nepapasakojęs svarbių aplinkybių. Dalyvavimas posėdyje žmonėms taip pat kelia ne pačias maloniausias emocijas. Todėl norėtume, kad savanoriai padėtų liudininkams nusiraminti, suprasti, kaip jie turi elgtis, ko gali tikėtis ir ko nereikėtų baimintis", – apie teismo savanoriams kylančius iššūkius kalbėjo S.Bliudsukis.

Neretai į teismą mamos atsiveda ar net atsineša savo atžalas. Į posėdžių salę žmonės su mažamečiais vaikais neįleidžiami. Savanoriai prašomi užimti mažuosius, kol tėvai atlieka pareigą liudyti.

Savanorystė teisme, nors ir nėra atlyginama, gali būti naudinga ir patiems savanoriams. Sakinys apie tokią veiklą papuoštų bet kurio darbo ieškančio asmens gyvenimo aprašymą. O studentams tai gali būti ne tik gera praktika, bet ir puiki vieta mokslinio darbo medžiagai rinkti.

"Norėtume, kad savanoriai darbui teisme kiekvieną savaitę skirtų bent kelias valandas. Labiausiai tikimės studentų, jaunų mamų, kurios nori bent trumpam pabėgti nuo buities rutinos, ir senjorų pagalbos, – atviravo savanorių teisme mentorė J.Volčkova. – Savanorių turėjome nuo 2016 m., bet pandemija ir itin griežti karantino reikalavimai sutraukė mūsų saitus su jais. Tikimės, kad griežtų ribojimų nebebus ir mes vėl sulauksime savanorių."

Nuotolinę konferenciją S.Bliudsukis surengė paskutinę savo kaip teismo pirmininko kadencijos darbo dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Savanoriauti tai yra gerai. Vis arciau Temides kad perduoti kysius teisejams na zinoma ir saugumo lygis jau aukstesnis. ir galimybes paprastesniam zmogai prieiti prie teisingo sprendimo.

Pilietis

Pilietis portretas
Sutinku jeigu teisėjai pasidalins kyšiais

Stasys

Stasys portretas
Ka toks buves saugumo kameru stebetojas, atrodantis tipaźas it ss kareivis, śaudantis medziokleje gyvunus po teismo posedziu karjeristas gali dar patarti savanoriams? Bando kelti ir taip zema teismo reputacija. Juk tie, kas dalyvavo Bliudsukio posedziuose zino, kad jis visiskai nesilaiko jokiu zmoniskumo principu, elgiasi, kaip ss karys. Kartais zemina proceso dalyvius turedamas stoga teismu administracijoje. Ziaurus zmogelis. Toki prisimins tik kaip diktatoriu
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių