Klaipėda–Kaliningradas: „Viskas paprastai“ (foto)

Klaipėdos A.Brako dailės mokyklos mokytoja ekspertė Rima Baukaitė, jau daugiau nei 30 metų mokanti vaikus piešti, piešia ir pati. Jos darbai šiuo metu Kaliningrade.

Jūros motyvai

„Viskas paprastai“. Taip klaipėdietė pavadino savo parodą Kaliningrade.

Motyvai kūrybai – Baltijos jūra ir jos pakrantės akmenys, paukščiai, medžiai, išmesti daiktai. Dailininkė tikina įsigilinanti į kiekvieną smulkmeną, ieškanti netikėtų rakursų, kompozicijos ir atlikimo technikos.

Visuose darbuose jaučiamas skrydis, gili erdvė, veržlumas, nenutrūkstamas judėjimas.

„Mes, gyvenantys prie Baltijos, esame pratę prie nežabojamos jūros stichijos. Kuri dailininkams padeda kurti ir atrasti naujų dalykų. Tai vaizdiniai, gimę audrų ir štilių akimirkomis. Kada menkiausia detalė – nulūžusi medžio šaka, išmirkusi jūros druskoje ir aptrinta smėlio smiltimis, gintaro gabalėliai ir akmenys tampa darbų herojais“, – pasakojo R.Baukaitė.

Meistriškumo pamoka

Dailininkė pasakojo, kad kaliningradiečiai matė jos darbus ir anksčiau, todėl paprašė surengti pas juos parodą. Kaip nuvažiuoti, nuvežti darbus derinta beveik metus. Paroda surengta įspūdingame Pasaulinio vandenyno muziejuje Kaliningrade.

„Labai smagiai priėmė, labai šiltai, labai daug kas dėkojo. Buvo daug svečių, žinoma, Lietuvos generalinis konsulas Kaliningrade Vaclavas Stankevičius, taip pat kultūros atašė Romanas Senapėdis“, – džiaugėsi R.Baukaitė.

Dailininkė tikino nesanti tapytoja, nes dažniau piešia grafikos darbus ir naudoja mišrią techniką. R.Baukaitė ne tik surengė parodą, bet ir savo kolegoms vedė meistriškumo pamoką.

„Tokie užsiėmimai pas juos yra įprasti. Buvo užsirašę 25 žmonės iš aplinkinių rajonų, dailininkai iš paties Kaliningrado, mokytojai. Porą valandų rodžiau, kaip aš dirbu. Jiems buvo labai įdomu ir nauja“, – įspūdžiais dalijosi R.Baukaitė.

Gamta piešia geriau

Įdomu tai, kad tą pačią dieną tame pačiame muziejuje atidaryta ir pusbrangių akmenų kolekcijos paroda iš Maskvos. Jie perpjauti atrodo tarsi piešiniai.

„Tai labai panašu į mano grafikos darbus. Muziejaus darbuotojai džiaugėsi, kad pavyko suderinti tas dvi panašias parodas, dailininko ir gamtos kūrybą. Juokais svarstėme, kas geriau sugeba piešti, – neabejotinai gamta“, – įsitikinusi dailininkė.

Klaipėdietės R.Baukaitės paroda Kaliningrade atidaryta 2012 m. kovo 28 d. ir veiks visą balandžio mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių