Karo propagandai skelbia karą: nutrauks interneto prieigą, gresia baudžiamoji atsakomybė

Lietuvos policija skelbia, jog, siekiant užkirsti kelią neskelbtinos informacijos sklaidai, kreipėsi į domenų valdytojus, kad Lietuvoje būtų nutraukta prieiga prie tam tikrų užsienio šalių tinklalapių. Tačiau ar pavyks užblokuoti dezinformaciją, skleidžiamą elektroniniu paštu ir socialiniais tinklais, kol kas neaišku.

Turi kreiptis į policiją

Prieš pat Rusijos kariuomenės įsiveržimą į Ukrainos Respubliką bendrasis dienraščio "Klaipėda" elektroninis paštas buvo sistemingai užverčiamas internetinėmis šiukšlėmis apie skiepų žalą ir apie tai, kad apskritai jokio COVID-19 nėra.

Siuntėjo adresas – fiktyvus, galimas dalykas, registruotas per serverius Jungtinėje Karalystėje.

Nuo vasario 24-osios šio interneto šiukšlintojo laiškų turinys kardinaliai pasikeitė.

Dabar siuntėjas savo gausiai iliustruojamais laiškais bando įtikinti, jog vaizdo įrašai ir pasakojimai iš kovų Ukrainoje yra netikri.

Policijos atstovai teigia, kad panašiais atvejais tokių laiškų gavėjai turėtų kreiptis į e.policiją ir rašyti pareiškimą, kad būtų pagrindas pradėti tyrimą.

Nuo vasario 24-osios šio interneto šiukšlintojo laiškų turinys kardinaliai pasikeitė.

Nutrauks interneto prieigą

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis tikino, kad nuo praėjusios savaitės, kai Lietuvoje įvesta nepaprastoji padėtis, dabartinė situacija Rytų Europoje sudaro itin palankias sąlygas Rusijos ir Baltarusijos valdžios nurodymu vykdyti hibridines atakas ir provokacijas prieš Lietuvą, taip keliant grėsmę mūsų visuomenės rimčiai bei viešajai tvarkai.

Lietuvos policija teigia jau nustačiusi galimus Visuomenės informavimo įstatymo pažeidimus dėl neskelbtinos informacijos platinimo ir imasi visų įmanomų priemonių, kad užkirstų kelią neskelbtinos informacijos sklaidai.

Todėl departamentas jau kreipėsi į domeno valdytojus, kad būtų nedelsiant nutraukta prieiga prie kai kurių užsienio šalių tinklalapių.

Jų sąrašas yra suderintas su Interneto žiniasklaidos asociacija, teisėsaugos ir žvalgybos institucijomis.

Sąrašas bet kuriuo metu gali būti patikslintas ir atlikti analogiški veiksmai dėl tokių užsienio šalių portalų blokavimo.

Gresia baudžiamoji atsakomybė

Policija taip pat kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą su prašymu kuo skubiau įvertinti ir pateikti Lietuvos internetinių tinklalapių sąrašą, kurie platina propagandą ar dezinformaciją.

Pasak Interneto žiniasklaidos asociacijos vadovės Linos Bušinskaitės, žodžio laisvė – tai įpareigojimas skelbti tik faktais patikrintą informaciją, nekurstant nesantaikos, karinių veiksmų, o žiniasklaidos pareiga – užtikrinti, kad gyventojus pasiektų objektyvios žinios.

Dabartinė situacija kelia didelį nerimą, nes žmonės yra klaidinami, pateikiant jiems iškreiptus faktus ir melą.

Policija primena, kad Visuomenės informavimo įstatymas numato, jog "draudžiama skelbti informaciją, kurioje skleidžiama dezinformacija, karo propaganda, kurstomas karas, raginama prievarta pažeisti LR suverenitetą – pakeisti jos konstitucinę santvarką, kėsintis į jos nepriklausomybę arba pažeisti teritorijos vientisumą".

Atsakomybė gresia ir tiems, kurie skleidžia ar kursto neapykantą, tyčiojasi, niekina, kursto diskriminuoti, smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl amžiaus, lyties, lytinės orientacijos, etninės priklausomybės, rasės, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, negalios, tikėjimo, įsitikinimų, pažiūrų ar religijos pagrindu.


Šiame straipsnyje: karo propagandaLietuvos policijakaras Ukrainojedezinformacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių