Gyvūnų globėjams – griežtesni reikalavimai

Beglobiais gyvūnais besirūpinančių įstaigų laukia pokyčiai. Joms nuo šiol teks laikytis naujai patvirtintų reikalavimų, užtikrinančių gyvūnų gerovę ir tinkamą priežiūrą.

Beglobiais gyvūnais besirūpinančių įstaigų laukia pokyčiai. Joms nuo šiol teks laikytis naujai patvirtintų reikalavimų, užtikrinančių gyvūnų gerovę ir tinkamą priežiūrą.

Trečdalis skundų pasitvirtino

Trijų Klaipėdoje įsikūrusių gyvūnus globojančių tarnybų atstovai skambina pavojaus varpais – į gatvę išmetamų augintinių skaičius tuoj pasieks katastrofinius rodiklius.
Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, beglobių gyvūnų kontrolę uostamiestyje vykdanti viešoji įstaiga "Būk mano draugas" per metus priglaudė net 2472 šunis ir kates. Iš jų – 1236 surado naujus namus. Daugiau nei 1000 gyvūnų dėl ligų ar kitų priežasčių nugaišo arba buvo užmigdyti.

"Tai milžiniški skaičiai ir tai rodo žmonių neatsakingumą gyvūnų atžvilgiu. Rajono ūkininkai skundžiasi, kad nebeturi kur dėti pakelėse rastų šunų. Žmonės pasakoja, kad gyvūnus žmonės atveža automobiliais ir išmeta išvažiavę už miesto", – baisėjosi Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža.

Jis aiškino, kad šiais metais dėl gyvūnų nepriežiūros tarnyba turėjo 33 skundus, tačiau tik 10 pasitvirtino.

"Buvo skundžiamos ir pačios gyvūnų globos įstaigos. Sulaukėme 12 tokių skundų , iš kurių pasitvirtino penki", – paaiškino A.Bauža.

Keisis tvarka

Tarnybos vadovas tikino, kad nuo šiol tokios įstaigos bus įpareigotos informaciją apie gyvūnus, kuriems ieško šeimininkų, skelbti internete.

"Jos privalės sukurti interneto svetaines. Daug jų jau yra įkurta, bet nuo šiol tai bus privaloma. Patvirtinta ir nauja gyvūnų laikymo tvarka, kuri, aišku, šių įstaigų vadovams sukėlė nerimo. Tačiau reikalavimų įgyvendinimui yra duotas trijų mėnesių laikotarpis", – ramino A.Bauža.

Nuo šiol beglobiams gyvūnams turės būti įrengtos daug didesnės laikymo vietos.

"Šuniui, kuris sveria iki 10 kg, turės būti suteikta ne mažesnė nei 6 kv. m patalpa, jei šuo nėra išvedamas į lauką. Jei šuo vedžiojamas lauke, gali būti ir 3 kv. m ploto patalpa", – apie naujus reikalavimus pasakojo A.Bauža.

40 kg sveriančiam gyvūnui turės būti įrengtas 12 kv. m voljeras, jei šuo išvedamas į lauką, galės būti ir perpus mažesnė patalpa.

Vienai katei nuo šiol reikės suteikti 10 kv. m ploto gyvenamąją patalpą.

Įžvelgia žlugdymą

Naujose taisyklėse taip pat pabrėžiama, kad gyvūnai būtų laikomi tam tikromis sąlygomis, net patalpų temperatūra neturi nukrypti nuo normos.

Gyvūnų globos įstaigos "Būk mano draugas" vadovė Galina Kučinskienė nuogąstavo, kad tokie reikalavimai pakirs norą toliau vykdyti tokią veiklą.

"Naujos taisyklės spaus tik tuos, kurie ieško gyvūnams naujų namų, o tiems, kurie juos migdo, problemų nebus. Labai gaila, bet bus sunku. Tačiau teks laikytis teisės aktų", – kalbėjo G.Kučinskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių