Gyventojai kviečiami pareikšti nuomonę dėl švyturio atvėrimo

  • Teksto dydis:

Klaipėdos gyventojai kviečiami apklausoje išreikšti nuomonę dėl vieno iš svarbiausių miesto jūrinių simbolių – švyturio Burių g. 9 – atvėrimo visuomenei.

Rugpjūčio 6 dienos Klaipėdos miesto mero potvarkiu Nr. M-47 „Dėl Klaipėdos miesto savivaldybės vietos gyventojų apklausos paskelbimo ir apklausos komisijos sudarymo“ paskelbta Klaipėdos miesto savivaldybės vietos gyventojų apklausa, joje pateikiamas vienas klausimas: „Ar pritariate, kad Klaipėdos švyturys (Burių g. 9) būtų atvertas visuomenei ištisus metus?“

Užkopti į uostamiesčio švyturį I Melnragėje galima vieną kartą metuose – trečiąjį rugpjūčio savaitgalį minimą pasaulinę Švyturių dieną. Ši galimybė kasmet sudomina daugybę žmonių, pageidaujančių patekti į svarbų navigacijos objektą uosto teritorijoje. Įveikus beveik 200 laiptelių, jiems atsiveria galimybė iš 40 metrų aukščio pažvelgti į išskirtinį kraštovaizdį.

Šį pavasarį iš Susisiekimo ministerijos atskriejo žinia, kad patikėjimo teise valstybei priklausantį švyturį valdanti Lietuvos transporto saugos administracija sutinka jį perduoti Klaipėdos miesto savivaldybei. Perdavus švyturį savivaldybei, daugelį metų uždaras buvęs objektas galėtų būti atvertas visuomenei, kartu išliktų ir jo navigacinė paskirtis – švyturys ir toliau rodytų kelią į uostą įplaukiantiems laivams.

Tačiau tuomet, kai buvo pradėtas derinti seniausio Lietuvoje švyturio perdavimo – priėmimo procesas, iškilo netikėtų kliūčių: paaiškėjo, kad švyturio atvėrimui nepritaria šalia įsikūrusi AB „Klaipėdos nafta“, kuri, kaip vėliau tapo aišku, turi savų planų – planuoja statyti administracinį pastatą.

Ši apklausa – Klaipėdos miesto mero inicijuotas būdas išsiaiškinti, kokią poziciją dėl švyturio ateities turi klaipėdiečiai. Jei klaipėdiečiams švyturys kaip lankytinas objektas yra reikalingas ir patrauklus, tuomet miesto valdžia dės pastangas, kad jis atsirastų uostamiesčio turistinių ir lankytinų objektų sąraše. Pagal Vietos savivaldos įstatymą gyventojų balsas – patariamojo pobūdžio, tačiau aiški gyventojų pozicija būtų postūmis tolimesniems veiksmams. Vadovaudamasi Vietos savivaldos įstatymo 47 straipsnio 1 dalies nuostatomis, Savivaldybės taryba privalo svarstyti apklausai pateiktą klausimą, jeigu savo nuomonę pateiktu klausimu pareiškė ne mažiau kaip 10 procentų apklausos teritorijos gyventojų, turinčių teisę dalyvauti apklausoje.

„Buvau, esu ir liksiu giliai įsitikinęs, kad švyturio atvėrimas Klaipėdos visuomenei ir miesto svečiams išlieka labai svarbi siekiamybė. Pradėjus šį procesą, jaučiant Susisiekimo ministerijos geranoriškumą ir palaikymą, vis dėlto susidūrėme su nemažomis biurokratinėmis kliūtimis įvairiose kitose institucijose ir bendrovėse. Siekdamas sustiprinti miesto vadovų poziciją, inicijuoju miestiečių apklausą, kuri bus labai rimtas argumentas, kalbantis su tomis institucijomis, kurios šiandien dar pakankamai drąsiai slepiasi už galiojančių reglamentavimų ir ribojimų. Todėl kviečiu visus klaipėdiečius drąsiai ir ryžtingai pareikšti savo nuomonę, kokia ji bebūtų, kad tai taptų labai aiškiu atspirties tašku šioje bent man viltingoje istorijoje“, – dalyvauti apklausoje ragina Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Apklausos dalyviai į klausimą „Ar pritariate, kad Klaipėdos švyturys (Burių g. 9) būtų atvertas visuomenei ištisus metus?“ atsakyti gali nuo rugpjūčio 17 d. iki spalio 3 d. (imtinai) – tiek laiko truks apklausa.

Siekiant, kad savo valią išreikštų kuo daugiau miestiečių, nuspręsta apklausą vykdyti dviem būdais – elektroniniu ir rašytiniu. Gyventojai, savo nuomonę norintys išreikšti paprasta rašytine forma, tai padaryti gali Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Klientų aptarnavimo skyriuje (Liepų g. 11, I a., 116 kab.) įstaigos darbo valandomis. Informacinis telefonas: 8 (46) 39 61 34.

Klaipėdiečiai savo valią gali išreikšti ir elektroniniu būdu. Į apklausą nukreipiama per oficialią Klaipėdos miesto savivaldybės interneto svetainę pasirinkus nuorodą https://www.klaipeda.lt/apklausa. Norėdami atsakyti į apklausos klausimą, savo tapatybę klaipėdiečiai turės identifikuoti per elektroninių valdžios vartų svetainę. Tai – antroji tokiu būdu uostamiestyje vykdoma gyventojų apklausa.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
Aš tik už tai,kad būtų atvertas mūsų švyturys visiems.Galu gale nors pasportuos ,kol užlips..

Memellander

Memellander portretas
Prašome atverkite Švyturį nuolatiniam lankymui ,o ne tik per švyturių dieną. Tai bus dar vienas lankytinas objektas mūsų Uostamiestyje .

Neringa

Neringa portretas
Aš nuoširdžiai nesuprantu kas tai per apklausa ir kam jos reikia? Ar gali būti bent mintelė kad Švyturį reikia laikyti uždarytą ir nieko ten neleisti? Vaikams - edukacija, miestiečiams - atrakcija, turistams - pažinimas. Kodėl jis iki šiol atidaromas lyg koks stebuklas per šventes?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių