Grįžusiems į Lietuvą – karantinas kalėjimo sąlygomis: be kaukių, maisto ir vandens

Antradienio vakarą ir šį rytą Klaipėdą pasiekę emigrantai tikina išgyvenantys tikrą košmarą. Palangos oro uoste sugrįžusius pasitiko sumaištis ir pasimetimas. Keleivių salėje policijai teko tramdyti keleivį, kuris agitavo nepaklusti privalomam karantinui. Krante sugrįžtančių artimųjų laukusiam klaipėdiečiui teko su policijos pagalba brautis į viešbutį, kuriame be maisto ir vandens atsidūrė jo dukra.

Vos tramdė emocijas

„Po tokios valstybės suorganizuotos izoliacijos aš nežinau ar mes nesusirgsime. Šalis visiškai nepasiruošusi tokiems veiksmams. O tie, kurie pasiruošė ekstremaliai situacijai patys, buvo priversti pažeisti bet kokias protingas karantino sąlygas“, – pasakojo antradienio vakarą į Palangą parskridusi Gerda.

Mergina su sužadėtiniu į namus skrido po ypatingai kruopščiai paruoštų namų darbų karantino sąlygų vykdymui.

„Prieš atvykdami, mes su sužadėtiniu Londone buvome saviizoliacijoje. Žinojome kas laukia Lietuvoje, todėl mūsų dviejų karantinavimo laikotarpiui tėtis išnuomojo butą, pasirūpino maistu, suruošė apsaugas. Tačiau valdžios nurodymu mes patekome į tokią sumaištį, jog tikrai galime įtarti, jog kaip tik Lietuvoje turėjome visus šansus užsikrėsti virusu“, – pasakojo Gerda.

Į Palangą lėktuvas atskraidino 95 tėvynainius. Iš jų tik apie dvi dešimtys buvo iš uostamiesčio, kiti iš pajūrio turėjo būti išgabenti į savo savivaldybes.

„Lėktuve panikos nebuvo, viskas vyko daug maž normaliai, tačiau nusileidus Palangoje, oro uoste teko laukti ilgas valandas sausakimšoje patalpoje, kur žmonės vaikščiojo be jokių apsaugų. Oro uosto salėje mačiau dezinfekcinio skysčio, tačiau apsaugomis atvykusiems keleiviams, kurie tokių neturi, niekas nepasirūpino“, – pasakojo keliautoja.

 

 

Pribloškė sąmyšis

Policijos pareigūnai, Visuomenės sveikatos centro darbuotojai apsaugas dėvėjo. Tiesa, po salę vaikštinėjo oro uosto darbuotojai nedėvėdami kaukių.

„Toks jausmas, jog grįžome 80 metų atgal. Niekas nieko nežino ką reikia daryti. Klausiu pareigūnų, kitų tarnybų atstovų, kas dabar bus, niekas nieko nežino. Mėginau policijos pareigūnui aiškinti, jog pasirūpinome butu, kur pasiruošta karantinavimui, jis tik pečiais trūkčioja. Suprantu, jis vykdo įsakymus. Valandą laiko visa masė žmonių trypčioja salėje be jokių aiškių atsakymų. Kol vienas vaikinas galų gale daug maž paaiškino kas čia vyksta“, – įspūdžiais dalijosi klaipėdietė.

Apsauginį kostiumą dėvintis sambrūzdžio organizatorius mėgino atvykusiems aiškinti, jog palangiškiai važiuos į vieną viešbutį, klaipėdiečiai į kitą. Žmonės čia pat bėrė klausimus, ar reikės už jį mokėti, koks tai viešbutis bus. Pasigirdo raginimų niekur nevažiuoti.

Keleivių salėje buvo matyti tėvų su mažamečiais vaikais, girdėjosi vieno mažylio verksmas.

Stop kadras

Kitas vyriškis teisėsaugos atstovams pareiškė, jog valstybė užsiima neteisėta veikla.

„Tai yra neteisėtas laisvės atėmimas“, – replikavo atvykėlis.

Autobuse – be kaukių

Žmonės piktinosi, jog jų namai čia pat, už kelių dešimčių kilometrų, o juos valdžia ruošiasi vežti nežinia kur.

„Buvo aišku, jog niekas nesugeba sukoordinuoti visos tos sumaišties. Oro uoste laukėme valandą, kol mus visus išskirstė. Ateina vyriškis ir pareiškia, ar yra norinčių važiuoti į tokį tai viešbutį. Visi stovi, niekas nenori pajudėti. Galu gale susitaikėme su situacija ir susėdome į autobusą. Autobuse niekas jokių reikalaujamų atstumų nesilaikė. Žmonės stovėjo vienas šalia kito, kiti net nedėvėjo kaukių“, – pasakojo mergina, fiksavusi įvykius mobiliuoju telefonu.

Klaipėdiečiams pasiekus paskirtus viešbučius visa transportavimo sistema dar labiau užsitęsė.

„Dar valandą teko laukti autobuse, kol po vieną ar du, žmonės buvo išvedžioti po kambarius. Nevalgius, negėrus, kelias valandas praleidus kelionėje dar tik ir trūko sušalti. Taip tikrai gali susirgti“, – piktinosi Gerda.

Pasiekus viešbutį, atvykusiems buvo patikinta, jog jie gaus sausą davinį, vandens.

„Nei vakare, nei kitą rytą niekas tuo nesirūpino. Niekam neįdomu“, – pastebėjo Gerda.

 

 

Dėl maisto – skambutis policijai

Kol atvykusius lietuvius valdžios atstovai skirstė į karantinavimui skirtus viešbučius, Gerdos tėtis Svajūnas blaškėsi aplink oro uostą ir viešbučių langus, ieškodamas savo dukters.

„Na negalima su žmonėmis elgtis it su gyvuliais. Atvežiau dukrai ir jos draugui apsauginius kostiumus, respiratorius, antbačius, pirštines. Išnuomojau butą, pripirkau maisto. Mes valdžios žinutę išgirdome, nurodymų paisėme, tačiau valdžia su mumis pasielgė itin bjauriai. Viskas primena sovietinius laikus“, – pasakojo vyras.

Svajūnas atskubėjęs prie viešbučio „Active hotel Klaipėda“ tuščiai beldėsi į užrakintas jo duris.

„Vaikai nevalgę nuo 12 valandos, niekas jiems net vandens nepasiūlė. Atvežiau maisto, bet perduoti negalėjau. Durys užrakintos, personalas išėjęs namo. Paskambinau nurodytu telefonu. Buvau dar išbartas kam trukdau darbuotoją. Mėginau aiškinti, jog karantinas, tai ne badas, turi žmonės ką nors valgyti, paprašiau perduoti maisto“, – širdo tėtis.

Vyras išgirdo gruboką atsakymą, jog viešbučio personalas atvažiuos tada, kada norės.

„Skambinau 112 numeriu ir prašiau policijos įsikišti, kad viešbučio personalas teiktųsi pasirūpinti karantinuojamų asmenų maitinimu. Kaip taip galima? Išgirdau atsakymą, jog niekas nesiruošia naktimis prie karantinuojamų budėti. Ten iš pirmo aukšto galima laisvai išlipti į lauką ir išeiti. Tai kas ten garantuos, kad karantinuojami nepabėgs į miestą? Aš supratau, jog visiems čia į viską nusispjauti. Kitame viešbutyje, kur pirmiausiai ieškojau dukters, išgirdau personalo pasipiktinimą, jog atvežė neaišku kokių, lyg jie raupsuotieji būtų“, – stebėjosi klaipėdietis.

Per šalį su policija

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alfonsas Motuzas tikino, jog parvykstančius iš užsienio tėvynainius iš tiesų drasko pyktis, nusivylimas ir net agresija.

Alfonsas Motuzas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

„Ypatingai sudėtinga situacija. Daugelis žmonių pilni emocijų, juos graužia nežinomybė, kur jie bus apgyvendinti, kaip viskas vyks. Palangoje antradienį nusileidus lėktuvui, turėjome paskirstyti ir palydėti 95 žmones. Daugumą jų suprato situaciją“, – tikino A.Motuzas.

Prie oro uosto vartų atvykėlių laukė kiekvienos savivaldybės, kurių gyventojai parskrido į šalį, autobusai.

„Vienam piliečiui buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas pagal ANK 406 straipsnio ketvirtą dalį. Žmogus nenorėjo sutikti su pareigūno reikalavimais paklusti nustatytai tvarkai. Dar mėgino kitus paagituoti. Tačiau pareigūnams pavyko nuraminti aistras“, – aiškino A.Motuzas.

Seks telefonais?

Policijai teko imtis keblios logistikos sprendimo būdų.

„Dalį žmonių juk pasiėmė skirtingos savivaldybės. Teko palydėti juos konvojumi iki kitų apskričių. Pavyzdžiui atvyko keltu latviai, kuriems reikia Rygą pasiekti. Iš Būtingės lydėjome per Mažeikius, kiti iki Pasvalio palydėjo. Mes palydime dalį kelio, vėliau Kretingos, Plungės ar Mažeikių pareigūnai perima. Pareigūnų pamainas suplanavome iki kito pirmadienio, telkiame pajėgas iš kitų tarnybos padalinių“, – apie realią darbo specifiką pasakojo A.Motuzas.

Policijos komisariato vadovas tikino, jog pareigūnai apsaugomis aprūpinti. Tiesa, pripažino, jog jų atsargas gali suplanuoti vos ateinančioms trims paroms.

A.Motuzas tikino, jog per kelias dienas tenka pasirūpinti tūkstančių atvykėlių parvykimu į šalį.

„Per dieną juk atvyksta 200–300 žmonių. O savaitgalį laukiame ne kelių keltų. Turime rimtų iššūkių. Atvykstantys turėtų suvokti, jog reikėtų adekvačiai suvokti situaciją. Tiek jie, tiek mes esame šios situacijos įkaitai. Mes turime visi vykdyti pareigas. Kol kas šiai dienai geresnio sprendimo nei izoliacija nėra. Teks tai išgyventi. Beprasmiška piktintis ir organizuoti streikus. Visų atvykstančių prašau kantrybės. Pirmos pamokos nebuvo sklandžios, bet ateityje aš manau sistema veiks geriau. Manyčiau, jog tie, kurie yra pasirengę patys patalpas karantinui, tikrai galės ten ir įsikurti. Lenkija parodė gerą pavyzdį, kaip mobiliosiomis programėlėmis galima puikiai kontroliuoti karantine esančius asmenis“, – svarstė A.Motuzas.


Komentaras

Šarūnas Vaitkus, Palangos meras:

Kai sunku, pamatai kaip elgiasi žmonės iš kurių nesitikėjau gauti tokių atsakymų kai reikalinga pagalba, Pagalba ne man, o žmonėms, grįžtantiems namo. Kai kas nekelia ragelio, kai pas pasako, kad kalbėti negali. Bet yra fantastinių žmonių, kurie šiandien stovėjo fronto linijoje, neišsigando ir situaciją suvaldė vos per kelias valandas. Yra žmonių prieš kuriuos lenkiu galvą, kurie pasiūlė apgyvendinti žmones, nupirko patalynę, pasamdė žmones, kurie vos per kelias valandas išvalė neveikiantį viešbutį, nupirko priemones, parūpino maistą ir dar padovanojo 300 ffp2 respiratorių savivaldybei, kuriuos išdalinsime medikams, vairuotojams ir kitiems. Dėkoju policijai ir pasienio pareigūnams, kurie dirbo nuo ankstyvo ryto ir dirbs visą naktį. Dėkoju mūsų savivaldybės komandai ir direktorei, žiniasklaidai.

Šarūnas Vaitkus / Vytauto Liaudanskio nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

konclageris

konclageris portretas
lietuvos runkeliai sedi konservu uzpakalio tolimiausiam kampe ir loja ant savo broliu...o ka patys padaret,kad lietuva nezutu?kur sukilimai,protesto akcijos?jus ir sunaikinot lietuva savo tylejimu

konclageris

konclageris portretas
grizo i tautu kalejima...ko tiketis?zinojo kas laukia

Jemaelis

Jemaelis portretas
Lietuvos valdziai skelbimas atmatos grysta saugokite savo turta kuri pasivogete nuo lietuvos zmoniu nes atmatos dirpti tevynei Lietuvai dirbti nesiruosia o tik riausias cia kels saugokites seimo nariai savo turta nes atmatas patys parsigabenot uz lietuvos varganus jums sudetus pinigelius.
VISI KOMENTARAI 84

Galerijos

Daugiau straipsnių