Didesni mokesčiai tvarkytis nepriverčia

Didesni nekilnojamojo turto ar žemės mokesčiai negąsdina apsileidėlių. Neprižiūrimų pastatų ir sklypų sąrašai uostamiestyje netrumpėja. Yra objektų, kurie miesto vaizdą darko daugiau nei 20 metų.

Skaičius išliko panašus

Miesto tarybai kasmet teikiami tvirtinti neprižiūrimų pastatų ir sklypų sąrašai.

Į pastaruosius patekusiesiems taikomi maksimalūs nekilnojamojo turto ir žemės ar jos nuomos mokesčių tarifai.

Sąraše, kuris miesto tarybai bus teikiamas tvirtinti rugsėjo viduryje, yra 20 neprižiūrimų pastatų.

Klaipėdos savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius tvirtino, kad objektų skaičius panašus kaip ir praėjusiais metais.

"Išbraukėme šešis objektus, o papildėme aštuoniais", – komentavo vedėjas.

Į minėtą sąrašą pakliuvusių pastatų savininkams bus taikomas 3 proc. nekilnojamojo turto mokesčio tarifas, o kitiems šis siekia 0,5 ir 0,8 proc.

Užkliuvo išbraukti statiniai

Miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkas Rimantas Taraškevičius atkreipė dėmesį, kad kai kurie objektai iš sąrašo pašalinti pasikeitus savininkui, nors pastato būklė nepagerėjo.

"Ar ši procedūra įvyksta automatiškai? Savininkas pasikeičia ir yra išbraukiamas iš sąrašo?" – klausė tarybos narys.

G.Pocius aiškino, kad procedūra nevyksta automatiškai. Savininkas turi pats kreiptis dėl išbraukimo iš apleistų statinių sąrašo.

Pasak vedėjo, jei nesitvarkoma toliau, objektas vėl į jį įtraukiamas.

Posėdžio metu taip pat atkreiptas dėmesys, kad Klaipėdos savivaldybėje, palyginti su kitomis, taikoma griežčiausia tvarka dėl naujų savininkų.

Uostamiestyje jiems suteikiami trys mėnesiai pradėti tvarkyti turtą, o kituose miestuose ar rajonuose tam skiriami ir metai.

"Tvarka – griežčiausia, o kai kurie objektai 20 metų stovi nejudinami. Vienas tokių – Baltijos kino teatras", – pastebėjo R.Taraškevičius.

Išauga ir 30 kartų

Komiteto nariams pateikti svarstyti ir apleistų sklypų sąrašai. Į juos įtraukto turto savininkams taikomas maksimalus žemės ar žemės nuomos tarifas. Pastarasis siekia 4 proc.

Atkreipiamas dėmesys, kad, pritaikius padidintą žemės mokesčio tarifą, žemės mokestis išaugtų 17, o jos nuomos – 30 kartų. Privačių sąraše yra penki, o nuomojamų – devyni sklypai.

Klaipėdos savivaldybės Žemėtvarkos skyriaus vyriausioji specialistė Nijolė Jonikienė teigė, kad šiemet buvo vertinta 16 privačių ir 29 nuomojami sklypai.

Po patikrinimo pastarųjų savininkams, nuomininkams ir naudotojams buvo išsiųsti pranešimai, kuriuose prašyta susitvarkyti iki liepos 1 d.

"Nemažai savininkų sureagavo ir susitvarkė. Iš sąrašo buvo išbraukti penki privatūs ir 14 nuomojamų žemės sklypų", – informavo vyriausioji specialistė.

Išaiškino bandančiuosius gudrauti

N.Jonikienės teigimu, pasitaikė ir nelabai sąžiningų sklypų savininkų. Skerdėjų gatvės 2 ir 6 sklypų nuomininkas informavo, kad viskas sutvarkyta. Tačiau, įvertinus, kad pastarieji jau buvo įtraukti į praėjusių metų sąrašą, šie apžiūrėti dar kartą.

"Patikrinimo metu pamatėme, kad sklypai nesutvarkyti. Tad iš sąrašo jie neišbraukti", – teigė vyriausioji specialistė.

N.Jonikienė tvirtino, kad iš sąrašo pašalintas nesutvarkytas žemės sklypas, esantis Pievų Tako g. 36A, nes pasikeitė sklypo nuomininkas.

Taip pat, įvertinus atliekamas bankroto procedūras, jame nebeliko Kretingos gatvė 100-ojo sklypo, kur yra buvę Lietuvos kino studijos pastatai. Pastarasis objektas įtrauktas į apleisto nekilnojamojo turto sąrašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Eziui

Eziui portretas
Jei nesvarbu kas sėdės ,tai tokį rezultatą ir turim. Sėdi kuriems yra visvien...

ezys

ezys portretas
>>>Muziklas klaipedai. Gal galite savo teiginius paremti skaiciais? :) Ir jus is tiesu manote, kad jei meras butu santechnikas ar inzinierius investicijos i Klaipeda labiau plustu? :) Vilniaus meras pvz. teisininkas ir as jums garantuoju, kad net jei Vilniaus meras butu Sustauskas ar koks kitas panasus tipelis Vilnius vis tiek butu daugiausia investiciju pritraukiantis miestas Lietuvoje ;) Klaipeda taip pat, kaip buvo tarp lyderiu, kaip yra tarp lyderiu taip ir bus tarp lyderiu ;) Nesvarbu kas ten merijoje sedes

Miuziklas Klaipėdai

Miuziklas Klaipėdai portretas
Gal jau meru turėtų būt ne muzikantas, o investicijas sugebantis pritraukti į Klaipėdą. Nesugebam sudaryti sąlygų Klaipėdoj, kad čia žmonės kurtusi. Kur investicijos... Neieškokit kaltų... Krizės jau senai baigės... Naujo kraujo reikia, kas išjudintų Klaipėdą.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių