Dėl Neringos savivaldybės ministerija kreipėsi į Registrų centrą

  • Teksto dydis:

Žiniasklaidoje pasirodžius informacijai, kad Neringos savivaldybė galimai netinkamai aprūpina asmenis ir šeimas socialiniu būstu, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kreipėsi į Registrų centrą, prašydama duomenų apie savivaldybės nuosavybės teise įregistruotas gyvenamąsias patalpas Neringoje. Pati savivaldybės administracija duomenų ministerijai nepateikė, nors buvo prašoma –  savivaldybės turto valdymas yra savarankiška funkcija.

Ši informacija būtina norint įvertinti viešumoje pasirodžiusią informaciją, kad esą neaprūpinus nepasiturinčių šeimų gyvenamąja vieta, kai kurių socialinių būstų statusas Neringoje buvo pakeistas į savivaldybės, o patys būstai išnuomoti savivaldybės tarybos nariams bei kitiems asmenis, o vėliau už didesnę kainą pernuomoti turistams.

Remiantis įstatymais, socialiniai būstai negali būti pernuomojami tretiesiems asmenims, o savivaldybės būstai – tarybos kaip savininko sprendimu gali, tačiau kartu savivaldybės turi įstatyme nustatytą pareigą pirmiausia aprūpinti nepasiturinčius gyventojus socialiniais būstais.

Jeigu pasitvirtintų informacija, kad kai kurių socialinių būstų statusas buvo pakeistas į savivaldybės ir išnuomotas savivaldybės tarybos nariams bei pernuomotas turistams neatsižvelgus į nepasiturinčių šeimų poreikius, tai būtų akivaizdus viešojo intereso pažeidimas.

„Neringos savivaldybėje 27 šeimos laukia socialinio būsto, tačiau savivaldybė, neįvertinusi socialinio būsto poreikio, galimai  jų statusą keičia į savivaldybės ir nuomoja su galimybe pernuomoti turistams. Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymas nedraudžia savivaldybės turto nuomininkams pernuomoti turtą kitiems asmenims, tačiau savivaldybės turi pareigą pirmiausia aprūpinti nepasiturinčius gyventojus būstu. Šios pareigos nevykdymas turint tam visas galimybes būtų nepateisinamas“, - teigia socialinės apsaugos ir darbo viceministras Eitvydas Bingelis.

Pasak viceministro, gavus informaciją iš Registrų centro ji bus išanalizuota ir, esant poreikiui, kreipiamasi į Vyriausybės atstovą Klaipėdos apskrityje bei Valstybės kontrolę su prašymu atlikti auditą. Valstybės kontrolė kontroliuoja savivaldybės turto apskaitą, valdymą, naudojimą ir disponavimą, o Vyriausybės atstovai apskrityse vykdo savivaldybių administracinę priežiūrą.

Taip pat svarstoma galimybė siūlyti Finansų ministerijai inicijuoti Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymo pakeitimus uždraudžiant tretiesiems asmenims pernuomoti savivaldybės turtą, tarp jų ir savivaldybės būstą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Tai ir pasitvirtins, jums kiekvienas neringiškis patvirtins tai. Tik kas bus daroma?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių