Blogiausia laivų vėliavos šalis Baltijoje

Pagal 2018 metų veiklą paskelbtoje laivybos vėliavų apžvalgoje Lietuva yra regione daugiausiai pastabų gavusia šalimi.

Kas nesilaiko reikalavimų?

Tarptautinė laivybos palata (ICS) paskelbė apžvalgą apie tarptautinių reikalavimų vykdymą jūrinės laivybos srityje. Šešiose srityse pagal 19 punktų buvo vertinamos 118 jūrinių šalių vėliavos.

Analizuota tai, kaip jūrinių valstybių vėliavų šalyse yra laikomasi tarptautinių reikalavimų, valstybės vėliavos kontrolės kriterijų, kaip ratifikuojamos tarptautinės jūrų konvencijos, kokie yra santykiai su tarptautine jūrų organizacija (IMO).

Pagal įvertinimo kriterijus buvo sudaryta lentelė, kur prie kiekvieno punkto raudonai žymėta, kokių jūrinės srities reikalavimų šalis nesilaiko.

Pristatymą, kuris pakankamai įdomus, galima rasti šiuo adresu.

Didžiojo laivyno tendencija

Bendrai žvilgtelėjus į lentelę matyti, kad blogiausia padėtis yra Afrikos ir kai kuriose Lotynų Amerikos šalyse. Tarkim, kokiai nors Tanzanijai pateikta pastabų net pagal 12 punktų. Po jos seka Kongas, St Vincentas ir Grenadinai - po 11 pastabų.

Iš Europos šalių daugiausiai net 11 pastabų gavo Moldovos respublika. Ji nėra ratifikavusi daugelį tarptautinių jūrinių konvencijų. Toliau iš Europos šalių 8 pastabas gavo Albanija, 7 - Ukraina, 5 - Gruzija, 4 - Turkija.

Nustebino Izraelis su 6 pastabomis, Kataras su 5 pastabomis, Jungtinės Amerikos Valstijos su 4 pastabomis. Keistokai atrodo ir Islandijos vėliava su 5 pastabomis. 

Bendrai pasaulinės laivybos situacija nėra bloga sprendžiant pagal tai, kad iš 80 proc. tonažo valdančių 12 didžiausių pasaulio vėliavos šalių 9 pastabų negavo, o 3 gavo tik po vieną pastabą.

Blogiau už „pigias šalis“

Palyginti su kitomis šalimis Lietuvos situacija nėra tragiška, bet ji nėra ir maloni. Tarp Europos Sąjungos šalių Lietuva yra tarp autsaiderių. Dauguma ES šalių pastabų negavo. Kitos, kaip Kroatija, Latvija, Suomija, Malta, Ispanija, Švedija, Lenkija gavo po vieną pastabą. Lietuva su Rumunija gavo po dvi pastabas, o Bulgarija - net tris.

Lietuvai pateikta pastaba už tai, kad ji pagal Paryžiaus memorandumą nėra Baltajame sąraše. Tai reiškia, kad jos laivybos standartai yra žemesni. Taip pat Lietuva gavo pastabą už netinkamą bendradarbiavimą su IMO. Tai gali būti susieta su tuo, kad Lietuvoje vykstant jūrinės saugos sistemos reformai nutrūko buvęs ryšys su IMO.

Bet kuriuo atveju tai reiškia, kad Lietuvos kaip jūrų vėliavos šalies veikla yra blogiausia Baltijos jūros regione. Latvija, Lenkija, Rusija, Švedija, Suomija gavo po vieną pastabą, Estija, Danija, Norvegija, Vokietija - nė vienos.

Jei žvelgtume dar plačiau, tai Lietuvos situacija pagal gautas pastabas yra blogesnė nei vadinamų „pigių vėliavų“, kaip Bahamai, Liberija, Maršalo salos, Bermudai, Gibraltaras ar Kaimano salos, kurios pastabų negavo, arba Panama ar Malta, kurios gavo tik po vieną pastabą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Savigrauža

Savigrauža portretas
Jėzau kaip viskas blogai, oi kaip negerai, griūva dangus, visi kalti aplinkui :))))))

Pastaba

Pastaba portretas
Kaip mes taip sugebėjome nusiristi? Kita vertus, ko norėti, jog esame artojų, o ne jūrininkų tauta. Ir ne karbauskis čia kaltas - mūsų pačių mentalitetas.

zelemuncikas

zelemuncikas portretas
Tam au...Šauniai paparodijavai.Lietuvoje,ypatingai prie kolchoznykų,viskas daroma per ŽO.Greitai, baigę žemės ūkio ir santechnikos profkes, darys abortus.Tau padėka nuo jūrų kapitono..
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių