„Bardakas“ – iki paryčių: klaipėdiečiai žada kreiptis į Seimo kontrolierius

Žvejų gatvėje gyvenamosiose patalpose duris atvėręs naktinis baras "Bardakas" ir jame iki šeštos ryto ošiantis jaunimas tapo tikra pragaištimi namo gyventojams. Po skundų lavinos pareigūnams, savivaldybės kontrolieriams, politikams nusivylę žmonės jau prašo Seimo kontrolierių užtarimo.

"Niekas nepadeda"

Trankios linksmybės Žvejų g. 4 esančių būstų savininkams apkarto dar praėjusią vasarą, kai čia įsikūrė taip pat Vilniuje ir Kaune veikiantis baras "Bardakas".

Situacija Klaipėdoje išskirtinė tuo, kad baras ar veikiau – naktinis klubas atsidarė daugiabučiame name.

Nuo tada kaimynų gyvenimas virto nesibaigiančiu košmaru.

Virš baro gyvenantys žmonės dėl ketvirtadieniais–sekmadieniais iki pat ankstyvo ryto leidžiamos muzikos ir vibracijos kreipėsi į visas atsakingas institucijas – policiją, Klaipėdos savivaldybę, Visuomenės sveikatos centrą.

Ir nė viena jų esą nepadėjo išspręsti beviltiška tapusios situacijos.

"Atsimušame į biurokratinę sieną", – apmaudą liejo gyventojai.

Liepė susitarti draugiškai

Konfliktas praėjusį spalį buvo pagarsintas ir miesto tarybos posėdžio metu.

Bendrovės "Eleneta", valdančios barą "Bardakas", atstovams politikai davė laiko išspręsti triukšmo problemą ir surasti taikų kompromisą su nepatenkintais gyventojais iki šių metų sausio 1-osios.

Priešingu atveju valdininkai ketino vėl kreiptis į tarybą dėl veiklos apribojimo.

Baro savininkai žadėjo patalpose papildomai įrengti garso izoliaciją, kad žmonės savo namuose galėtų ramiai gyventi, ir žodį tesėjo.

Tačiau per pastaruosius tris mėnesius konfliktas iš mirties taško, panašu, nė kiek nepasistūmėjo.

Tiek policijai, tiek savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui toliau plaukia skundai dėl "Bardako" veiklos.

Garso matavimai – beprasmiai?

Butą virš šio baro turinti jauna moteris (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – I.L.) sakė nebežinanti, ko griebtis, kad valdininkai pagaliau imtųsi ryžtingų veiksmų.

Naktimis dėl siaubingo triukšmo neįmanoma pailsėti ir apskritai užmigti.

Savaitgaliais pareigūnai kviečiami po keletą kartų, tačiau tuo viskas ir pasibaigia.

"Du kartus darėme garso matavimus, dar vienas įvyko praėjusią savaitę ketvirtojo aukšto bute nuo 2 iki pusės 4 val. nakties. Tuo metu muzika buvo leidžiama labai saikingai, tyliai. Vos tik išvyko matuotojai, garsas padidėjo. Ką tai reiškia? Kad baro savininkai veikiausiai yra informuojami apie tyrimus. Maža to, dėl naktinio triukšmo "Bardakas" neseniai gavo baudą iš policijos, tai kodėl savivaldybė, priiminėdama sprendimus, negali vadovautis pareigūnų iškvietimų medžiaga?" – nesuprato moteris.

Jos žodžiais, dar sykį matuoti garsą nėra prasmės, nes vykdant tyrimą bare ir vėl lyg tyčia bus ramu.

Sutikite, nėra normalu gyvenamajame name triukšmauti iki paryčių.

"Veltui gaištame laiką. Situacija nuo metų pradžios nė kiek nepasikeitė ir yra tragiška. Ruošiamės kreiptis į Seimo kontrolierius, nes Klaipėdoje mums niekas nepadeda. Mes – ne žvėrys, nesame nusiteikę prieš verslininkus, tegul baras veikia iki vidurnakčio, tegul penktadieniais, šeštadieniais vyksta gyvos muzikos koncertai, juk senamiestis. Bet, sutikite, nėra normalu gyvenamajame name triukšmauti iki paryčių", – nusivylimą reiškė klaipėdietė.

Baudos nebaugina

Pasak savivaldybės atstovų, įmonė visus butus, esančius virš baro "Bardakas", išnuomojo savo darbuotojams.

Gyventojams šis niuansas irgi sukėlė įtarimų, esą uždarius klubą linksmybės persikelia ten.

"Chaosas. Kažkada užėjusi į laiptinę radau nuspardytas, kruvinas sienas, pati jas valiau. Dabar jau nežinau, ar tikrai ten vyksta tik klubo veikla", – suabejojo pašnekovė.

Esą be triukšmo, yra ir daugiau problemų, pavyzdžiui, visą žiemą be leidimo prastovėjusi ir šalia baro tebestūksanti lauko terasa.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjo Sauliaus Valiulio, dėl šio pažeidimo įmonei skirta bauda.

O kas toliau? Kas ir kada nugriaus terasą?

"Klausėme savivaldybės, kas atsakingas už nelegaliai stovinčios terasos nugriovimo darbus. Atsakymas mane pribloškė – bendrovė gavo baudą. O kas toliau? Kas ir kada nugriaus terasą?" – skėsčiojo rankomis pašnekovė.

Tokios kaimynystės nesitikėjo

Kaimynai tikino, neva butus šiame name pardavusi bendrovė iš esmės apgaule išgavo pritarimus, jog pirmajame aukšte esančiose patalpose visą parą galima verstis alkoholio prekyba.

Esą tokie sutikimai buvo įtraukti į pardavimo–pirkimo sutartis kaip privalomas punktas, bet akcentuota, jog čia vyks rami komercinė veikla – parduotuvės, restoranai, kavinukės.

"Buvo gražiai kalbama, kad čia įsikurs bankai, grožio salonai, parduotuvės, restoranai, o įsikėlė naktinis klubas ir garso jame nesureguliuosi. Todėl "Bardakas" turi arba visai išsikelti, arba sutrumpinti savo darbo laiką", – įsitikinusi moteris.

Pateikė darbų sąrašą

Vasarį Žvejų g. 4 esančių patalpų savininkė iš naujo kreipėsi į Klaipėdos savivaldybę dėl viešosios tvarkos pažeidimų.

Atsakyme, kurį pasirašė administracijos direktoriaus pavaduotoja Alina Velykienė, teigiama, kad sausio 14 d. įvyko atsakingų Klaipėdos savivaldybės administracijos skyrių darbuotojų posėdis, jame dalyvavo ir bendrovės "Eleneta" atstovai.

Pastarieji pristatė duomenis apie bare atliktus triukšmo ribojimo darbus, pateikė vizualinę medžiagą.

Rašte vardijama, kad bare buvo visiškai išjungta žemų dažnių kolonėlė, nustatyti papildomi garso lygio ribotuvai, demontuota vėdinimo sistema tarp lubų ir perdangos – visos angos užpildytos specialia izoliacine medžiaga (ekovata), užpildytos ertmės prie langų, komunikacijų šachtoje, vidaus sienos apdengtos garsą izoliuojančiu apdangalu ir panašiai.

Įmonė taip pat atkreipė dėmesį, kad visus butus, esančius virš baro "Bardakas", išsinuomojo savo darbuotojams.

Juose atliko aplinkos garso lygio matavimus (tyrimus vykdė akredituota bendrovė "Tyrimų laboratorija", pateiktas patvirtintas Aplinkos garso lygio matavimo protokolas). Pagal matavimo rezultatus garso lygio viršijimo pažeidimų nenustatyta.

"Eleneta" atstovai informavo, kad nuolat bendradarbiauja su gyventojais, kiek įmanoma operatyviau sprendžia gyventojų nurodytas problemas.

Esą baro viduje ir prieigose yra dvylika vaizdo kamerų, taip pat papildomai įrengtas vienas vaizdo kameros muliažas prie įėjimo į gyventojų laiptinę (barui šios patalpos ir teritorija nepriklauso).

Tyrimas – krepšininko bute

Bendrovės atstovų įsitikinimu, skundai – nepagrįsti, tuo metu patys gyventojai yra kategoriški.

"Tos priemonės neveikia, praėjusį savaitgalį iki šešių ryto "kalė" visas namas, kaimynas kvietė policiją du kartus. Tas pats ir dėl lauko terasos – kiti barai išsiardė, o "Bardako" kažkodėl gali pusę metų stovėti nelegaliai ant kultūros paveldo žemės ir prie unikaliojo statinio. Prieš tai veikęs baras anksti užsidarydavo, ir jokių problemų nebuvo, o dabar – tragedija", – piktinosi kita patalpų savininkė V.P.

Pašnekovė taip pat įsitikinusi – daryti dar vienų garso matavimų nėra prasmės, nes šie neatspindi realybės.

Žvejų g. 4 būstą turi ir krepšininkas Renaldas Seibutis, būtent jame ir buvo atliekamas minėtas garso tyrimas. Tada specialistai triukšmo viršijimų nenustatė.

Anot V.P., gaivinti senamiestį būtina, tačiau ne "girtuoklystėmis ir netvarka".

Mat paryčiais apsvaigę baro klientai šūkauja, daugiabučio pakampiuose privemia, pridergia, kitaip drumsčia viešąją tvarką, neduodami ramybės vietos gyventojams.

Šie su baime laukia artėjančios vasaros, kai naktinėtojų srautai "Bardake" dar padidės.

Naujoji taryba bus ryžtinga?

Kontrolės ir prevencijos poskyrio vadovas S.Valiulis žmones ramino, esą prie šio klausimo savivaldybėje dar bus sugrįžta.

"Bardako" savininkai pažadėtus įsipareigojimus įvykdė, tačiau skundų vis tiek gauname. Atėjus naujai valdžiai svarstysime, ką daryti. Sušilus orui suorganizuosime susitikimą su verslininkais ir gyventojais. Kas antrą penktadienį specialistai dirba iki 2, 3 val. nakties ir Žvejų gatvėje apsilanko po du kartus. Nežinau, sutapimas ar ne, bet baro veikla mums kol kas neužkliuvo", – tikino vedėjas.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, palaikydamas gyventojus, teigė, kad į besitęsiančius jų skundus bus atsižvelgta.

Esą surinkus Viešosios tvarkys skyriaus, policijos turimą informaciją ir parengus sprendimo projektą tarybos nariai galėtų spręsti dėl baro veiklos apribojimo.

"Būtina įvertinti visas aplinkybės. Jeigu yra susikaupusi reikalinga kritinė masė faktinių įrodymų, kad iš tiesų tvarka pažeidžiama ir gyventojams sudaromas diskomfortas, reakcija turi būti. Manau, taryba principingai vertins šį klausimą. Vargu, ar šios kadencijos taryba, veikianti iki balandžio 12 d., spės tai padaryti. Bet kuriuo atveju, bus dar daugiau laiko surinkti svarių įrodymų, kad naujiesiems tarybos nariams nekiltų abejonių", – kalbėjo meras.

Antradienį bendrovės "Eleneta" vadovas Žygimantas Daukintis telefonu dienraščio žurnalistams neatsiliepė ir į klausimus neatsakė, o trečiadienį jo mobilusis jau buvo išjungtas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Miestietis

Miestietis portretas
Tas pats, kaip ir su smarve mieste. Tas pats meras liko ir taip pat nieko neivyks naujo. Kalbes ir kalbes. Nenorejot pokyciu, tai ir turesit ta pacia smarve ir ta pati triuksma

Problema savivaldybes administracija

Problema savivaldybes administracija portretas
Tikroji problema yra ne gyventojai aisku, ir netgi ne verslininkai, kuriu, kaip bebutu, vienintelis tikslas max pelno ir min kastu, bet Klaipedos m. savivaldybes administracija, nes tai ji isduoda leidimus komercinei veiklai, lauko kaviniu statybai (pvz. storo katino lauko kavine kiekviena vasara uzima puse Zveju g. pravaziuojamos dalies (visa juosta), ir priestarauja pacios savivaldybes tvarkai, kad draudziama statyti lauko kavines kai trukdo eismui ir jo saugumui, o siuo atveju net labai trukdo), leidimus SEL'o koncertams, ir t.t., tai yra pati SAVIVALDYBE SANKCIONUOJA, TOLERUOJA IR DALYVAUJA ISTATYMU PAZEIDIMUOSE, pvz. viesosios rimties. Ir jeigu ka reikia paduoti teisman tai tik savivaldybe, tada gal tvarka ir bus, nes tie, kurie pasirasineja leidimus, zinia apie ka galvodami, susimastys ar verta.

kl

kl portretas
keliasi kur niekam netrukdo.
VISI KOMENTARAI 94

Galerijos

Daugiau straipsnių