Baltijos jūroje sugriežtinta mėgėjiška žvejyba

Nuo šių metų įvesta keletas papildomų ir gana įdomių reikalavimų dėl mėgėjiškos žvejybos Baltijos jūroje.

Uždraustos žuvys

Ne tik dėl menkių draudimo neseniai pakoreguotos Mėgėjų ir limituotos žvejybos jūrų vandenyse taisyklės.

Be naujai tarp draudžiamų gaudyti jūros žuvų įrašytų menkių, ir toliau lieka draudimas gaudyti jūrines nėges, aštriašnipius eršketus ir ungurius.

Išliko draudimai nuo rugpjūčio 15 d. iki spalio 31 d. mažesniu kaip 0,5 km spinduliu nuo Šventosios upės žiočių ir 0,5 km spinduliu nuo Klaipėdos uosto šiaurinio ir pietinio molų galų Baltijos jūroje gaudyti lašišas ir šlakius. Taip pat nuo gegužės 1 d. iki liepos 31 d. draudžiama gaudyti otus, o nuo spalio 1 d. iki gruodžio 31 d. – sykus.

Ribojama lašišų, šlakių (mažesnių nei 65 cm), otų (iki 30 cm), sykų (iki 36 cm), sterkų (iki 46 cm), žiobrių (iki 28 cm), upinių plekšnių (iki 21 cm) žvejyba.

Riboja ir įrankius, ir svorį

Kita taisyklių korekcija – įvestas įvairių žuvų sugavimo ribojimas vienam žvejui.

Vienam žvejui leidžiama sugauti vieną lašišą ir vieną šlakį arba dvi lašišas, vieną syką, penkis otus, penkis sterkus.

Įvestas ribojimas ir dėl žvejybos įrankių skaičiaus viename laive. Žvejojant lašišas ir šlakius, viename laive gali būti naudojama ne daugiau kaip dvylika vienetų įrankių, skirtų šių žuvų žvejybai, ir į laivą leidžiama paimti ne daugiau kaip šešias šių rūšių žuvis.

Apribotas ir vieno žvejo sugaunamas bendras žuvų svoris. Jis neturi būti didesnis kaip 15 kilogramų, neskaitant paskutinės sugautos žuvies svorio. Neribojami tik sugautų juodažiočių grundalų kiekiai. Kaip laimikis neskaičiuojamos ir sugautos, tačiau paleistos žuvys.

Kiek pakoreguojamas ir povandeninės žvejybos laikas. Tokia žvejyba leidžiama Baltijos jūros priekrantėje, išskyrus rekreacines zonas, kuriose žvejyba leidžiama nuo spalio 31 d. iki balandžio 15 d.

Uždraudžiama prekyba žuvimis

Iki šiol Baltijos jūros žvejams mėgėjams buvo draudžiama turėti ar su savimi gabenti ne mėgėjų žvejybos įrankius – tinklus, žeberklus ar ūdas. Taip pat drausta išimti iš vandens nemėgėjiškos žvejybos įrankius ar žuvis iš jų.

Nebuvo leidžiama vykdyti povandeninę žvejybą tamsiu paros metu nuo saulės laidos iki patekėjimo, taip pat be tokią žvejybą žyminčio ryškaus plūduro. Buvo draudimai ir dėl žvejybos strėlių dydžio, šaudymo iš valties ar braidant pakrantėmis.

Visi šie draudimai išliko, tačiau prisidėjo vienas naujas. Visiškai uždraudžiama mėgėjiškai sugautas žuvis ir iš jų pagamintus produktus pirkti, mainyti, reklamuoti ar siūlyti parduoti.

Įvedama nuostata, kad ir dėl mėgėjiškos žvejybos būdu sugautų žuvų pardavinėjimo gali būti prašoma atlyginti nuostolius žuvų ištekliams, kaip ir nelegaliai sugavus žuvis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ka?

Ka? portretas
Tai gal pradiekit nuo versliniu zvejybu? Durnynas...

Jonas

Jonas portretas
Verslininkai isnaikins visas zuvis,o ne megejai. Jie gaudo viska is eiles ir nikad ju nekontrolioja.

To klp

To klp portretas
Kokiom dėžėm čia lašius gaudo?Briedas
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių