Augantis Klaipėdos rajonas 2021-uosius išlydi su įgyvendintų darbų gausa

  • Teksto dydis:

Besibaigiant metams dažnas atsigręžiame atgal ir apgalvojame, kokie jie buvo. Nuveiktus darbus apžvelgia ir Klaipėdos rajono savivaldybė. Metai rajone buvo intensyvūs, kupini iššūkių ir daugybės nuveiktų darbų. Pasidžiaugti tikrai yra kuo, nes pokyčių sulaukė visos seniūnijos: asfaltuotos gatvės, tvarkyti šaligatviai, atnaujintas arba naujai įrengtas apšvietimas, gražėjo viešosios erdvės.

INFRASTRUKTŪRA

Išasfaltuotos gatvės, įrengti ir sutvarkyti šaligatviai

Priekulės seniūnijoje – Slyvų g. Kuodžių kaime, Vingio g. Priekulėje. Rekonstruotos pagrindinės Priekulės Klaipėdos ir Žalgirio g., šalia jų nutiesti šaligatviai.

Agluonėnų seniūnijoje – Juodikių ir Agluonos g.

Sendvario seniūnijoje – Mėtų g. Jakuose, Baukštininkų g. Klemiškės II kaime, Aušros g. Sudmantų kaime, Agilos g. Trušelių kaime. Taip pat pradėtas Danės g. Trušeliuose asfaltavimas.

Dauparų–Kvietinių seniūnijoje – Liepų g. Gobergiškės kaime.

Veiviržėnų seniūnijoje – Šermukšnių, Skomantų ir Ažpurvių g. Pėžaičiuose bei Mokyklos g. Veiviržėnuose. Parengtas Laisvės g. Veiviržėnuose projektas.

Endriejavo seniūnijoje – Anužių g. Žadeikiuose.

Kretingalės seniūnijoje – Grauminės g. Plikiuose.

Gargžduose išasfaltuotos Kvietinių, Vasario 16-osios g., J. Basanavičiaus g. atkarpa link sodų nuo Pušų g. iki įvažiavimo į „Gargždelės“ sodininkų bendriją. Sutvarkyti šalia šių gatvių esantys šaligatviai.

Mieste taip pat sutvarkyti šaligatviai ties Klaipėdos g. 42 namu, Žemaitės g. ties Vaikų biblioteka, Birutės g. šaligatvio dalis nuo sankryžos su J. Basanavičiaus g. iki Pušyno tako, dalis Melioratorių g. šaligatvio nuo Dariaus ir Girėno g. Atnaujintais takais vaikai keliauja ir į vaikų žaidimo aikštelę Pušų g.

Naujas šaligatvis Žiburių g. Melioratorių g. atsirado automobilių stovėjimo aikštelės.

Tiesiamas pėsčiųjų-dviračių takas palei Kretingos Plento g.

Pasirašyta sutartis dėl Tilto g. Gargžduose asfaltavimo ir dviračių bei pėsčiųjų tako iki Gargždų piliakalnio įrengimo. Darbai čia prasidės jau pavasarį, o galutinį rezultatą išvysime rudenį.

Vėžaičių seniūnijoje išasfaltuota Liepų g. atkarpa nuo Šiaurės vartų iki Vėžaičių kultūros centro pastato. Atnaujintas per Vėžaičių dvaro parko Skinijos upelio slėnį einantis pėsčiųjų takas.

Agluonos gatvė Agluonėnuose

Lietaus tinklai

Išspręsta Liepų g. Ginduliuose paviršinių nuotekų sėmimo problema.

Įrengti lietaus tinklai Pašto g. Jakuose. Nauji lietaus nuotekų tinklai su valymo įrenginiais atsirado Klaipėdos ir Žalgirio g. Priekulėje, Sodų g. Girkaliuose.

Apšvietimas

Suremontuotas ir atnaujintas apšvietimas Atgimimo g. Agluonėnuose.

Nauju apšvietimu džiaugiasi ir Vingio g. Dauparuose, Durpyno ir Gėlynų g. Jonušuose, Minijos g. Kvietiniuose gyventojai.

Apšviesta Kretingos Plento g. Gargžduose, kelias nuo J. Basanavičiaus g. Gargžduose pabaigos iki pat Dovilų, palei karjerą.

Doviluose nušvito Gargždų g. atkarpa nuo Klaipėdos g. iki Parko g.

Šviesiau ir Jurgaičių bei Šilelių g. Mazūriškiuose, Naujojoje g. Purmaliuose.

Apšviestos Klaipėdos ir Žalgirio g. Priekulėje.

Artimiausiu metu apšvietimas atsiras Liepų g. Ginduliuose, Kvietinių g. atkarpoje nuo Parko g. iki pat Gargždų miesto ribos, ir Pušų g. dalyje nuo Dariaus ir Girėno g. iki Gamyklos g. Gargžduose.

Atnaujintas Liepų g. Vėžaičiuose apšvietimas.

Parengti viso rajono apšvietimo plėtros ir modernizavimo projektai.

Kretingos plento apšvietimas

Viešos erdvės

Keičiasi ir gražėja Priekulės viešosios erdvės: įrengtos komunikacijos, šviestuvai. Erdvės pritaikomos sportui, poilsiui, o šunų augintojai džiaugiasi patogia, nauja šunų išvedžiojimo aikštele.

Atgijo ir Vėžaičių viešosios erdvės. Atnaujinta daugiau nei 38 tūkst. kv. m teritorija, kurioje gyventojams sukurta jauki, tvarkinga, šiuolaikiška aplinka bei patogi infrastruktūra. Aktyvaus ir pasyvaus poilsio zonose tarp Liepų ir Gargždų g. pastatyti suoliukai, šiukšliadėžės, dviračių stovai. Sutvarkyta ir parko teritorija. Įrengti laiptai iš aukštutinio dvaro parko į Skinijos upelio slėnį, kur pastatyta pakyla-scena. Atnaujinta ir Turgaus aikštė: sutvarkyta danga, sukurta 10 prekybos vietų.

Sutvarkytos viešos erdvės Gargžduose palei Kvietinių g. nuo Klaipėdos g. iki Parko g.

Baigtas pirmasis Gargždų parko tvarkymo etapas. Pasirašyta sutartis dėl tolimesnių darbų. Bus atnaujinti parko takai, apšvietimas, atsiras nauja vaikų žaidimo aikštelė, laiptai, bus pastatytas tualetas ir amfiteatras.

Baigiamas pirmasis futbolo stovyklavietės prie Gargždų karjero statybos etapas. Jau įrengtos 3 futbolo aikštės, tinklinio aikštelės, mobilūs pastatai, inžineriniai tinklai, pontoninis lieptas, sutvarkyta dalis aplinkos.

Visame rajone atnaujinta arba naujai įrengta net 14 vaikų žaidimo aikštelių.

Stovyklautojus prie Kalotės ežero džiugins naujas pontoninis lieptas.

Priekulės erdvės

Pastatai

Šiemet Jakuose pastatyta nauja mokykla ir darželis.

Baigiamas remontuoti vaikų dienos centras Priekulėje.

Statoma nauja Gargždų autobusų stotis, artimiausiu metu bus gautas statybos leidimas Gargždų kultūros centro renovacijai.

Įgyvendinamas Sendvario daugiafunkcio centro statybos projektas viešosios ir privačios partnerystės būdu. Vyksta dialogas su galimais investuotojais.

Plečiamos Sendvario mokyklos-daugiafunkcio centro patalpos – kuriamos naujos grupės darželinukams. Sendvario seniūnija persikėlė į naujas patalpas.

Atidarytas atnaujintas Kretingalės kultūros centro Plikių skyrius.

Iki metų pabaigos numatyta pasirašyti sutartį dėl Gobergiškės darželio rekonstrukcijos.

Skirtos lėšos Endriejavo kultūros namų ir bibliotekos statybai: ieškomas naujas rangovas, galėsiantis atlikti statybos darbus.

Viešo aukciono metu parduotas brangiausias sklypas Gargžduose: už 1,2 mln. eurų jį nusipirko prekybos tinklas „Lidl“.

Jakai

PAVELDAS

Sutvarkyta Gargždų žydų holokausto įamžinimo vieta. Atnaujintas granitinio paminklo betoninis pamatas, atraminė sienelė, teritorija aptverta metaline tvorele, sutvarkytas pėsčiųjų takas, želdiniai.

Stragnų II kaime restauravus koplyčią-mauzoliejų pradėti teritorijos tvarkymo darbai – įrengtas pėsčiųjų takas, automobilių stovėjimo aikštelė.

Pasirašyta sutartis dėl pėsčiųjų viaduko Tilto g. Gargžduose restauracijos.

Prie Žvaginių piliakalnio pastatytas informacinis stendas Ablingos kaimo tragedijai atminti.

Stovyklavietė prie Gargždų karjero

ŠVIETIMAS

Klaipėdos rajono savivaldybė už švietimo pažangą pandemijos sąlygomis buvo įvertinta „Auksine krivūle“ – aukščiausiu savivaldybių apdovanojimu. Švietimo įstaigos parodė lyderystę ir susitelkimą, džiugino inovatyviomis veiklomis, puikiais rezultatais, mokinių pasiekimais ir laimėjimais. Prie pažangos švietimo srityje prisidėjo ir prie pasikeitusių mokymosi sąlygų prisitaikę mokiniai, ir jų tėvai, iš naujo atradę bendrystę su pedagogais vaikų ugdymo klausimais.

Padidinta dotacija tėvams, kurių vaikai lanko privačius darželius Klaipėdos rajone. Ji didžiausia Lietuvoje ir siekia 250 eurų. Taip sprendžiamas darželių trūkumo klausimas. Galimybe gauti 250 eurų dotaciją jau naudojasi 520 tėvų. Taip pat dar bemaž 190 vaikų lanko Klaipėdos miesto privačius darželius ir jiems skiriama 100 eurų dotacija.

Prašymai dėl vaikų priėmimo į darželius ir mokyklas pradėti teikti elektroniniu būdu. Dėl įtraukiojo ugdymo, t. y. visaverčio kiekvieno mokinio dalyvavimo ugdyme, padidintas pagalbos specialistų etatų skaičius.

Nuo rugsėjo ne tik pirmokai, bet ir antrokai maitinami nemokamai, o jau 4-iuose rajono darželiuose vaikai valgo ekologišką maistą.

GYVENTOJŲ INICIATYVOS

Didelio pasisekimo sulaukė Dalyvaujamasis biudžetas ir konkursas „Tavo idėja“. Savivaldybė gyventojų iniciatyvų įgyvendinimui skyrė didžiausią sumą Lietuvoje – 300 tūkst. eurų. Šiemet pastatytas geriamo vandens fontanėlis, sutvarkyta laisvalaikio zona prie mažo tvenkinio Gargžduose; poilsio, turizmo ir sportinei veiklai pritaikytas Dovilų karjeras, įrengta poilsio, sporto ir laisvalaikio vieta Mazūriškiuose, daugiafunkcis treniruoklis Venckuose.

Šiemet pradėtas Kapstato ežero pakrantės tvarkymas: poilsiui ji bus pritaikyta jau kitąmet. 2022 m. gyventojus džiugins ir poilsio bei ramybės oazė prie giedančio fontano Priekulėje, šokantis fontanas Vėžaičių miestelio tvenkinyje, Veiviržėnų turgavietė bei kultūrinei veiklai pritaikytos lauko erdvės Kvietiniuose.

Gyventojai jau teikia naujas idėjas, kurių laukiama iki gruodžio 31 d.

Įgyvendintas ir moksleivių Dalyvaujamasis biudžetas mokyklose. Mokiniai projektus rašė net 14-oje rajono mokyklų. Jiems įgyvendinti skirta 20 tūkst. eurų.

Dovilų pontoninis lieptas

MELIORACIJA IR APLINKOSAUGA

Šiūparių kadastrinėje vietovėje, 121 ha plote, atlikta dalies melioracijos sistemų rekonstrukcija. Rekonstruota 1,4 km drenažo rinktuvų, sureguliuota, išvalyta beveik 6 km melioracijos griovių, atnaujintas tiltas per Skardupės upelį.

2021 m. pradėti Brukšvų siurblinės bei tilto per griovį Brukšvų ir Jokšų polderiuose rekonstrukcijos darbai: pilnai rekonstruotas tiltas, vyksta Brukšvų siurblinės tvarkymo darbų pirkimas.

Smeltaitės upelyje, įgyvendinat projektą „Retrout“, įrengtos nerštavietės šlakiams.

DOKUMENTAI

Parengtas 2020–2030 m. Strateginis plėtros planas, Turizmo plėtros planas, Kultūros strategija.

Pasirašyta Piliečių chartija. Tai Savivaldybės ir gyventojų susitarimas, kuriame apibrėžti esminiai gyventojų aptarnavimo principai, orientuoti į jo kokybės gerinimą, paslaugos kokybės standartus, geranorišką bendravimą.

Toliau diegiama LEAN metodika, kurios tikslas – procesų tobulinimas, efektyvumo didinimas.

Vykdomas projektinis valdymas, kai į procesus įsitraukia daugiau darbuotojų, kurie tobulina kompetencijas įvairiose srityse, todėl sklandžiau įgyvendinami didesni projektai.

Parengta Drevernos–Svencelės tvarios plėtros koncepcija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

D

D portretas
Kai kur rajonuose asfaltavo bet apie pėsčiuosius nepagalvota. Kur pėstiesiems vaikščioti kai nėra saugių keliukų? Ką daryti vaikams, mamoms su vežimukais? Eini eini mašinos kaip raketos skrieja o juk nešoksi į griovį...

Kairių bendruomenė

Kairių bendruomenė portretas
Nieko gero nepadarė.Kelias mašinas skaldos išpylė ir viskas. Kelias yra pažintinis "Kuršių kelias" vasara turistai su dviračiais dulkėse dusta. Pestieji turistai rizikuoja savo gyvybe, nes kareiviai laksto kaip išprotėje( prie rusų nors skaldos normaliai papildavo).

Jau keliasi

Jau keliasi  portretas
žmonės iš tokių rajonų tolyn ,,į Lietuvą". Neįmanoma gyvent 3 - 6 a. kur namas prie namo, siena prie sienos. Nėra jokio individualumo. Tas pats kas gyventum daugiaaukščiame name tik čia brangiai mokėsi paskolą ir šildymu rūpinsiesi tu pats kol gyvas būsi
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių