Artimųjų neturintys klaipėdiečiai nerimauja: kas rūpinsis kapavietėmis?

Kai kurie artimųjų neturintys klaipėdiečiai nerimauja dėl būsimų savo pačių kapaviečių – ar, laikui bėgant, jos irgi taps dar viena visų pamiršta ir žolėmis apaugusia vieta?

Prižiūrėtojų yra

Klaipėdietė Marija prisipažino, jog dažnai pagalvoja, kas rūpinsis jos kapu, kai jau nebebus tarp gyvųjų.

"Artimųjų neturiu, todėl dažnai apima baimė, kad niekas mano kapavietės netvarkys, liks apaugusi žolėmis, įskilusiu paminklu. Visą gyvenimą dirbau Klaipėdoje, praleidau čia savo jaunystę, todėl būtų gaila, jei atgulus amžinojo poilsio mane palaidotų kaip kokį šunį ir pamirštų", – širdgėlą liejo Marija.

Pasak Klaipėdos kapinių priežiūros tarnybos vadovės Daivos Breivės, apleistas kapavietes yra kam prižiūrėti. Netvarkomos kapavietės apleistomis paskelbiamos tik po dvejų ir daugiau metų nuo žmogaus palaidojimo.

"Kapavietes prižiūri Kapinių priežiūros skyrius. Kad neprižiūrimą kapavietę tokia paskelbtume, ji turi atitikti tam tikrus požymius – būti apleista, sugriuvusiais statiniais ar turėti kitų požymių, kad kapai nelankomi", – nurodė D.Breivė.

Daiva Breivė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Netvarkomų – apie 15 proc.

Į netvarkomų kapaviečių sąrašus įtraukiami kapai, kurių kapavietės želdiniai peraugę kapavietės ribas, užgožia užrašus ant paminklų, gadina juos, bortelius, "pakelia" plyteles, kapavietė apaugusi žolėmis, nešienaujama, neravima, matomos sumedėjusios augalų dalys, kapavietės statiniai iš dalies ar visiškai suirę, išgriuvę, išsikreivinę ar jų nėra, užrašai ant paminklo nebeįskaitomi arba jų nėra.

Kapavietės, kurios įtraukiamos į netvarkomų sąrašą, pažymimos lentelė "Netvarkoma".

D.Breivės teigimu, Joniškės kapinėse šiuo metu apleistų ir netvarkomų kapaviečių yra apie 15 proc.

"Joniškės kapinėse darome inventorizaciją kapaviečių, kurios yra neprižiūrimos. Kiekvienais metais skaičius kinta, vienas įrašome, kitos  pradedamos tvarkyti. Lėbartų kapinėse tokios inventorizacijos neatliekame", – teigė Kapinių priežiūros tarnybos vadovė.

Nurodė priežastis

Jeigu nerimaujama, kad kapavietė po mirties bus netvarkoma, galima pasisamdyti ją prižiūrėsiančią įmonę. Tuo pasirūpinti prieš mirtį galėtų ir pats žmogus.

Pernai karantino laikotarpiu ant apleistų kapaviečių buvo išdygę nemažai lentelių su užrašu "Netvarkoma".

Tada daugelis teisinosi, jog atvažiuoti ir sutvarkyti negali dėl karantino arba yra išvykę į užsienį.

Ir dabar tokių užrašų kapinėse galima pamatyti.

"Kapavietės, kurios įtraukiamos į netvarkomų sąrašą, pažymimos lentelė "Netvarkoma". Jeigu žmonės susitvarko, ji panaikinama. Tokios kapavietės ir toliau stebimos. Yra keletas kvartalų, kuriuose buvo laidojama prieš 50 metų, tad bus rengiami dokumentai dėl kapaviečių atidavimo. Bus paskelbta, kad tam tikros kapavietės atiduodamos pakartotiniam laidojimui, ir gyventojai, kuriems bus poreikis tokią kapavietę gauti, kreipsis į mus, rašys prašymą, kad jie pageidauja vieną pasirinktą kapavietę iš įvardytųjų perimti priežiūrai ir ateityje laidojimui", – tikino D.Breivė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pensininkė

pensininkė portretas
patarčiau pasinaudoti krematoriumo paslaugomis ir be rūpesčio

Na

Na portretas
Kapai kapais ,bet kad žolė nepjaunama Joniškės kapinėse ,tai nerašo .Nupjauna nuo vartų einančioj gatvėje - dėl akių ,o į kairę ar dešinę nušienauti pamiršta ...

Rūpinsis

Rūpinsis portretas
Tarybų Sąjunga. Kadangi jie jokiu būdu neišsiversi maškų nataškų ir kitų klarų sarų bei aidų Palaikų utilizacijai į Rytus. Jie atkakliai paliks šitą pigių šliuchų lavonieną. O idiotai vietiniai pastatys paminklą neva ryšininkas sarai, kuri iš tiesų buvo bendro naudojimo triperbaro šliucha už kelis skatikus o pasenusi ir pati primokėdavo girtiems sifilitikams.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių