Archeologiniai tyrimai pažėrė staigmenų: radinys – gintaro lobis

Archeologiniai tyrinėjimai Kukuliškių piliakalnyje pažėrė staigmenų – perkasoje, tarp medinių gyvenvietės įtvirtinimų, aptikti šeši dideli gintaro gabalai, kuriuos archeologai vaizdžiai pavadino gintaro lobiu.

"Jau priešistorėje žmonės jūrose rinko gintarą, juo puošėsi ir prekiavo. Gintaro kelias jungė pajūrius su civilizaciniais centrais. Kodėl bronzos amžiuje Lietuvoje gintaro aptinkama daug mažiau? Ar jis pajūrio bendruomenėms tapo nesvarbus, ar archeologai dar nesurado gintaro svarbos įrodymų?" – klausia Pajūrio regioninio parko direkcijos gamtosaugininkai.

Tačiau tyrimai Kukuliškių piliakalnyje ir gyvenvietės teritorijoje pažėrė naujų faktų apie tai, kokia prieš tris tūkstančius metų buvo pajūrio bendruomenės gyvensena, kaip naudotas gintaras.

"2017 m. archeologinių tyrimų metu buvo surasta apie 50 įvairaus dydžio neapdirbto gintaro gabalėlių. Šiemet tirdami perkasas archeologai rinko dar didesnius ar mažesnius gintaro gabalus kartu su gyvulių kaulais, puodais ir grūdų trintuvėmis. Tačiau, baigiant tyrimus, perkasoje, tarp medinių gyvenvietės įtvirtinimų, įsprausti tarp skersinių rąstų buvo aptikti šeši dideli gintaro gabalai", – teigiama Pajūrio regioninio parko direkcijos pranešime.

Specialistai aiškina, kad lobis tai – didesnė ar mažesnė daiktų sankaupa, kuri buvo tikslingai surinkta ir tam tikroje vietoje paslėpta.

"Šiuo atveju šios vietovės gyventojas arba gyventoja prieš tris tūkstančius metų didelius gintaro gabalus įspraudė tarp rąstų, taip juos paslėpdamas. Galima tik fantazuoti apie atėjusius gintaro vagis, barnius su prekybininkais, buitinius konfliktus šeimoje ar kitas gintaro paslėpimo priežastis, tačiau jų greičiausiai niekada taip ir neišaiškinsime", – tikinama pranešime.

M. Urbonaitės-Ubės nuotr.

Radiniai patvirtina archeologų nedrąsiai anksčiau išsakytas mintis, kad Gintaro kelias neaplenkė ir Lietuvos teritorijos bei bronzos amžiaus pajūrio bendruomenės gyvenime atliko tikrai svarbų vaidmenį.

"Dabar žinome, kad ir tada gintaras buvo renkamas tikslingai, saugomas ir vertinamas. Ir tai turime sieti su intensyvia europine prekyba gintaru, kai iš Baltijos jūros regiono gintaras keliaudavo į Centrinę ir Pietų Europą. Galima manyti, kad "kukuliškiečiai" buvo bendro Europos prekybinio tinklo pirkliai-prekybininkai ir gintarą keisdavo į kitas vertingas medžiagas. Lietuvoje tai pirmas atvejis, kai turime neginčijamus įrodymus apie gintaro rinkimą bronzos amžiuje, kuris įtraukia Kukuliškių gyvenvietę į bendrą Europos prekybinį Gintaro kelią", – rašoma pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Svaiguliai ...

tadas

tadas portretas
Noras pralobti jau buvo gyvas prieš 3000 metų. Tad nereikia stebėtis, kad tas noras išliko iki šiolei.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių