Analizuos jūros vėjo jėgainių zonos dugną

Netrukus startuos vėjo jėgainių parko statybos zonos jūros dugno tyrimai.

Pirmasis tyrimų žingsnis

Lietuvos energetikos ministerija imasi pirmojo tiesiogiai su darbais jūroje susijusio vėjo jėgainių parko statybos etapo. Ji paskelbė pranešimą apie jūros dugno tyrimų techninės specifikacijos parengimą.

Po konkurso ir pasirašytos sutarties techninė specifikacija turėtų būti parengta greičiau nei per mėnesį. Tai yra pirmasis žingsnis pradėti išsamius jūros dugno tyrimus būsimojo vėjo jėgainių parko zonoje. Lietuva iki 2030 m. planuoja pastatyti ir pradėti eksploatuoti 700 megavatų jūrinių jėgainių parką.

Jį numatyta įrengti 137,5 kv. km plote už 20,5 jūrmylės (38 km) nuo Klaipėdos ir 15,66 jūrmylės (29 km) nuo kranto ties Palanga. Toje vietoje, kur planuojama statyti vėjo jėgainių parką, vidutinis gylis yra 37 metrai.

Ieškos lūžių ir naftos

Planuojant vėjo jėgainių parką jūroje numatyta įvertinti visas galimas geologines rizikas. Numatyta atlikti kompleksinius ir geologinius dugno tyrimus.

Būtų atliekami gilieji seisminiai geologiniai tyrimai. Jų metu ieškoma, ar teritorijoje nėra seisminių zonų – jaunų tektoninių lūžių. Kitas galimas tokio tyrimo tikslas – išsiaiškinti, ar vėjo jėgainių parkui numatytoje jūros teritorijoje nėra naftos. Jei jos yra, ar jos gavyba nepersidengs su vėjo jėgainių parko veiklos zonomis.

Tai reiškia, jei preliminariai numatytoje vėjo jėgainių parko teritorijoje, kuri jau apibrėžta pagal tikslias koordinates, būtų rasta naftos arba užfiksuoti tektoniniai lūžiai, jos teritorija galėtų ir kisti.

Zonos jėgainių pamatams

Kitas jūros dugno tyrimo etapas – paviršiniai arba seklieji seisminiai tyrimai. Jų tikslas ištirti 100 metrų storio jūros dugno sluoksnį. Šis sluoksnis yra svarbus todėl, kad ant jo laikysis arba jame 50–100 metrų gylyje bus įrengti vėjo jėgainių pamatai.

Vykdant tyrimus bus atliekamas ir giluminis grunto gręžimas. Gręžinių vietos priklausys nuo seisminių tyrimų toliau aiškinantis, kokie yra gruntai, galimos iškasenos po jais.

Svarbūs ir paties jūros dugno grunto paviršiaus tyrimai, grunto sudėtis. Baltijos jūros Lietuvos pajūryje gali būti ir silpnų dugno gruntų – dumblo sąnašų. Todėl svarbu nustatyti silpnus sluoksnius ir jų storį. Gilūs silpni sluoksniai nėra tinkami tvirtiems vėjo jėgainių pamatams įrengti.

Vėjo jėgainių parko teritorijoje planuojama parengti silpnų gruntų, taip pat seisminius žemėlapius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O kas man

O kas man portretas
Lietuvos piliečiui iš tų vėjo malūnų? Kad mano valstybei priklausančioje teritorijoje turtuoliai sau verslą suks? Taigi gerai tik jiems patiems. Pasižiūrėkit kas mums iš Fortumo ar kitų įpirštų privačių ,,inovacijų"? Šūdo krūva. Žadėjo kad bus šiluma pigiau o dabar išgrauškit - kainos kyla ir kyla. Tokie dalykai turi būti tik valstybiniai. PriVatnykai negalvojo ir negalvos kad žmonėms būtų geriau kad nenukentėtų Gamta ir viešas interesas. P o h giliai

Petras

Petras portretas
danijoj visos pakrantes nusetos malunais zmones gyvena ir dziaugiasi oriu gyvenimu,o cia tik plirpalai

melagiai

melagiai portretas
Ten jau seniai vyksta visokiausi tyrimai. Bet kas gali pasidomėti "Marine Traffic" portale. Kokį gerą pastarąjį pusmetį toje vietoje, išskyrus prie Būtingės savo eilės laukiančius tanklaivius, ten vien tik ir zuja įvairūs mokslinių tyrimų laivai.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių