Airijos pakrantės nusėtos skenduolių

Visoje Baltijos jūroje nuskendusių laivų, ko gero, yra du kartus mažiau nei vien prie Airijos krantų.

18 tūkstančių skenduolių

Airijos nacionalinė kultūros paveldo tarnyba yra parengusi duomenų bazę, kurioje per 18 tūkst. įrašų apie jūrose ir Atlanto vandenyne aplink Airiją ir jos vidaus vandenyse nuskendusių laivų ir kitokių objektų.

Maždaug 8 tūkst. skenduolių yra atskiros bylos, kuriose sudėlioti visi žinomi faktai apie juos. Kiekvienas laivas turi savo numerį. Bylose surinkta visa įmanoma medžiaga apie juos, net kada nors spausdintos laikraščių fotokopijos.

Žinomos maždaug 4 tūkstančių skenduolių tikslios vietos ir jie yra ištirti.

Vieša svetainė

Prie Airijos ir jos vidaus vandenyse nuskendę laivai pristatomi svetainėje „Wreck Viever“. Joje yra ir civilinių ir karinių laivų. Svetainė https://www.archaeology.ie/underwater–archaeology/wreck–viewer yra vieša.

Laivai prie Airijos krantų – iš įvairių istorinių laikotarpių. Vien per Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinius karus prie Airijos nuskendo keli tūkstančiai laivų.

Radiniai: laivų liekanos jūrose prie Airijos krantų. „Wreck viever“ nuotr.

Baiminasi plėšikavimo

Airių iniciatyva įkurti atskirą laivų nuolaužų svetainę galėtų būti svarbi visai Europai. Istorikai mano, kad kažkas panašaus galėtų būti ir kitose šalyse.

Kai kuriose šalyse baiminamasi kurti tikslias viešas nuskendusių laivų duomenų bazes. Manoma, kad informacija galėtų pasinaudoti povandeninių objektų plėšikai ir niokotojai.

Airijos pavyzdys rodo, kad ir paskelbus viešai galima apsaugoti povandeninius objektus nuo apiplėšimo ar niokojimo.

Airijoje atliekama povandeninių objektų priežiūra. Itin griežti jos įstatymai reguliuoja povandeninių objektų lankymą. Bet kokį povandeninį objektą tyrimo tikslais galima lankyti tik gavus leidimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

?  portretas
Jei prikabinate nuoroda, isitikinkit, kad veikia....

Manyčiau

Manyčiau portretas
Europoje yra dvi propagandos: Briuselio ir ruskių. Jei sako Briuselio propaganda, vadinasi kalba ruskis, nes jam tai nepatinka. Jei sako ruskių propaganda 100 proc. kalba landsbergistas.

Spaliukas

Spaliukas portretas
Briuselio Propoganda !!!!!!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių